3. dan, 3. teden, 3. mesec – poskoki v rasti

Poskoki v rasti

Poskoki v rasti niso nič druga kot čas intenzivne rasti otroka. In ker otrok intenzivno raste, potrebuje tudi več hrane. V tem času se bo otrok želel dojiti bolj pogosto, saj se bo s tem povečala količina mleka. “Ponudba in povpraševanje”, kar pomeni več bo sesal, več mleka bo nastalo.

Poskoki v rasti nastopijo običajno med 3. in 6. tednom po porodu in 3. do 6. mesecu po porodu in gre za prehodno obdobje, ki mine v nekaj dneh. Prvih poskokov v rasti nekje med 10 do 14 dni po porodu morda sploh ne boste opazile, ker boste preveč zaposlene s spoznavanjem novega družinskega člana in “lovljenjem” njegovega “ritma” .  Tudi tiste, ki se prepustijo dojenju in ne beležijo števila podojev in čas podojev tega niti ne opazijo.

Ne pozabite, da so polulane plenice pokazatelj, da otrok pridobiva telesno težo in se dobro doji. Do šestega dneva po porodu ima otrok najmanj šest polulanih pleničk v roku 24 ur in tudi kakal bo do osem krat na dan. Po 4 tednih je lahko odvajanje manj pogosto, pleničke pa morajo vseeno biti polulane. Vaš otrok bo v cca 14 dneh pridobil nazaj težo, ki jo je imel pri porodu, v petih do šestih mesecih bo porodno težo podvojil in v roku enega leta potrojil.

Nasveti

V času otrokovih  poskokov v rasti si vzamite čas zase tako, da več počivajte in otroka pristavljajte na njegovo željo. S tem se bo količina mleka uravnala njegovim potrebam.

Dobro jejte in pijte.

Ne opuščajte dojenja, saj ni nič narobe z vašim mlekom. V tem času vas namreč skrbi, da  je otrok lačen, da mleko ni dovolj “kvalitetno”, ter da so vaše dojke “prazne” in pogosto opustite dojenje.

Pokazatelj, da otrok dovolj pridobiva, so njegova dobra volja, napredek v rasti in vsakodevno vsaj 6-8 polulanih pleničk (nekateri navajajo 6-8 tekstilnih pleničk in 5-6 pleničk za 1x uporabo).

Foto: osebni arhiv.