9 instinktivnih faz novorojenca

Prva ura po porodu je izredno pomembna za otrokov razvoj. Zato je izredno pomembno, da damo otroku in materi po porodu potreben čas, ki ga naj preživita v stiku koža na kožo (gol otrok na golih maminih prsih). V tem času bo otrok šel čez 9 instinktivnih faz (torej so prirojene) v določenem vrstnem redu.  Na vse te faze vpliva tudi potek poroda (epiduralna analgezija, zdravila za lajšanje bolečine, pospeševanje poroda ..)

1. FAZA – Jok po porodu

Prva faza je jok otroka. Prvi kričeči jok takoj po porodu je pomemben, razširitev pljuč.
2. FAZA – Sprostitev

Druga faza je faza sprostitve. Skozi to fazo so usta in roke sproščene. Običajno nastopi po fazi joka. Otrok je v stiku koža na kožo pri mami, pokrit s suho, toplo pleničko/brisačo/odejo. Med mamo in torkom ni pleničke ali druge tkanine.
3. FAZA- Prebujanje

Tretja faza je faza prebujanja. Otrok ima majhne sunke gibanja v glavi in ramah. Faza običajno nastopi 3 minute po porodu. Lahko premika usta, odpira oči, se premika z glavo in v ramah.
4. FAZA – Aktivnost

Četrta faza je faza aktivnosti. V tej fazi novorojenec na široko odpira usta, se oblizuje, kaže interes po sesanju. Ta faza običajno nastopi 8 min po porodu. Kljub temu da otrok kaže „interes“ ga ne smemo mi pristavljati.
5. FAZA – Počitek

Na katerikoli točki, lahko otrok počiva. Otrok lahko ima faze počitka med katerikoli aktivno fazo v prvi uri po porodu ali takoj po porodu.
6. FAZA – Plazenje

Šesta faza je faza plazenja. V tej fazi novorojenec v krajših intervalih počasi pleza do dojke. Ta faza običajno nastopi 35 minut po rojstvu.
7. FAZA – Spoznavanje

Sedmo fazo imenujemo faza spoznavanja. Mamo spoznava tako, da liže bradavico, dotika in masira ji dojko. Faza običajno nastopi 45 min po rojstvu in traja cca 20 min ali več.
8. FAZA – Dojenje/sesanje

Osma faza je faza sesanja. V tej fazi novorojenec zagrabi bradavico sam in jo sesa. Ta prva izkušnja z dojenjem običajno nastopi 1 uro po rojstvu. Če je mama imela pri porodu analgezijo (EK, SA) / anestezijo lahko traja dalj časa, da nastopi faza sesanja. V tem primeru naj bosta otrok in mati še naprej v stiku koža na kožo.
9. FAZA – Spanje

Zadnja faza je faza spanja. Zgodi se, da oba z mamo zaspita. Otrok običajno zaspi v roku 1,5 – 2 ur po rojstvu.

Prednosti za otroka:
– toplejši otrok
– mirnejši otrok
– otrok lahko sliši mamin srčni utrip
– njegov srčni utrip in dihanje se normalizirata
– zaradi izločanja hormonov se začne tudi proizvajati mleko
– tudi drugi člani družine lahko kengurujčkajo otroka in se na ta način povezujejo
Kaj narediti v prvi uri?
– Otroka in mamo pokrijemo z odejo. Gledamo na to, da otrokova glavica gleda ven.
– Otrok je gol, na sebi nima plenic ali ni zavit v odejo, plenice. Koža na kožo.
– Otroka in mamo pustimo počivati 1-2 uri po porodu koža na kožo.
– Nujne postopke lahko opravimo tudi ko sta otrok in mama v stiku koža na kožo. S tehtanjem, merjenjem lahko počakamo.
– Če kožni stik zaradi medicinskih razlogov ni možen takoj po porodu, ga je potrebno vzpostaviti kakor hitro je to mogoče. Otroka lahko damo tudi očetu ali drugemu družinskemu članu v stik koža na kožo.