Gibi otroka – “navodila”

Ali ste zaskrbljeni zaradi manjšega gibanja vašega otroka?
To  navodilo za uporabo, da boste lažje vedele, kaj lahko v katerem tednu pričakujete, torej odvisno od faze nosečnosti.

Manj kot 24 tednov nosečnosti

Večina žensk postane pozorna na gibe otroka nekje med 16. in 14. tednom nosečnosti. Če do 24 tedna niste čutili gibov otroka je to čas, ko kontaktirate svojo izbrano babico, ki bo preverila srčni utrip ploda (oz. pri nas ginekologa/porodnišnico).Morda bo potreben ultrazvočni pregled pri specialistu, da preveri kondicijo otroka.

Nekatere opisujejo prve otrokove gibe kot “metuljčke v trebuhu” :)

Pri drugi nosečnosti lahko gibe začnete čutiti hitreje.

Če je posteljica na sprednji steni maternice, lahko gibe slabše čutite tekom cele nosečnosti.

Med 24-28 tednov nosečnosti

Če ne čutite gibov morate kontaktirati babico in se z njo srečati že isti dan, če je to mogoče (oz. pri nas ginekologa oz. porodnišnico).Če se z babico ne morata srečati, vas bo verjetno napotila v porodnišnico, kjer se bo prav tako preveril srčni utrip in kjer boste imele popolno obravnavo, ki bi naj vsebovala:

  1. preverjanje velikosti vašega otroka s kliničnim pregledom (razdalja fundus-simfiza) oz. se pri nas opravi UZ. klik – baby bump
  2. preverjanje krvnega tlaka
  3. testiranje urina za beljakovine

Če je vaš otrok manjši od pričakovanega,se z UZ dodatno preveri rast otroka.

Nad 28 tednov nosečnosti

Kontaktirati je potrebno vašo babico oz. ginekologa/porodnišnico, če ne naštejete 10 gibov. Ne čakati do naslednjega dne. Pri obravnavi bodo:

Vprašali vas bodo koliko gibov ste našteli, kdaj, kako ..

Opravili bodo antenatalni pregled, ki vključuje tudi preverjanje bitja srca otroka in njegove gibe, rast.

Posnel se bo CTG (kardiotokogram), na katerem se beleži otrokov srčni utrip in morebitni popadki, cca 20 min

Morda boste sprejeti v porodnišnico. Nikakor ne smete biti odpuščeni, če gibi še vedno niso takšni, da ste vi pomirjeni. Možno je tudi, da boste imeli narejen UZ, da se preveri:

  • če je otrok manjši, kot se pričakuje
  • če niso vključeni drugi rizični faktorji, ki so lahko povezani z večjim tveganjem za mrtvorojenost ploda

UZ se običajno opravi v roku 24 ur. Ti pregledi običajno pokažejo da je vse v redu. Večina žensk ima vsaj eno epizodo, da svojega otroka ne čutijo dobro. 

Tudi če imate sami doma Doppler za preverjanje srčnega utripa (npr. Angel sound) naj vas to ,da zaznate otrokov utrip ne pomiri, saj ne veste kaj je dobro in je lahko otrok še vedno ogrožen! Nujno je potrebno obiskati strokovnjaka.

KAJ NAREDIM, ČE SE GIBANJE MOJEGA OTROKA PONOVNO ZMANJŠA?

Ko boste odpuščeni, vam bodo svetovali ,da bodite pozorni na otrokove gibe. Če ima vaš otrok še eno epizodo, da se ne giba toliko, ponovno obiščite strokovnjaka. Svojo babico/ginekologa obvestite VEDNO, ko ne naštejete dovolj gibov oz. otroka ne čutite dobro; oz. pojdite v porodnišnico. Nikoli ne greste brez veze!

ŠTETJE GIBOV

Ena serija gibov, ki ima začetek in konec se šteje za en gib. Med posamezno serijo naj bi v idealnem primeru bilo nekaj minut premora, da lahko to zagotovo štejemo za več gibov, ni pa to nujno pravilo.

List za štetje gibov: Za štetje gibov so merodajni samo kvadratki zgoraj, tisti spodaj pa zgolj označujejo uro, ob kateri ste našteli 10. gib. Če bi torej vestno označevala gibe sproti, bi prečrtavala zgornje kvadratke za vsak posamezen gib in ko bi prečrtala zadnjega, bi pogledali na uro in spodaj prečrtala ustrezen kvadratek (če je torej zadnji gib ob 17:40 recimo, bi prečrtala kvadratek, ki označuje 18.00).

V enem dnevu morate našteti vsaj 10 gibov!

Navodilo so napisali po priporočilih the Royal College of Obstetricians and Gynaecologists o obravnavi ženske, ki poroča o manjšem gibanju otroka. Razvili so ga pri  Tommy’s je bilo podprto s strani NHS England.  Vir