Ideje za ustvarjanje z otroki

Mali slikar

Izdelovanje slik je zagotovo eden imenitnejših zamisli, kako biti ustvarjalen z otrokom. Tudi če nismo najbolj spretni s svinčnikom, vodenimi barvicami, voščenkami ali morda barvicami, lahko slike izdelamo s pomočjo trganja papirčkov, rezanja in lepljenja blaga ali lepljena semen, testenin, punčke imajo doma zagotovo kakšne bleščice, gumbke in podobno.

Odvisno od načina ustvarjanja potrebujete različne pirpomočke.

Trganka: na beli list ali še boljše karton na vleliko narišemo čim bolj preprosto sliko. Izberite barve, ki jih potrebujete risbo in natrgajte barvni papir na drobne koščke. Skušajte vse listke na trgati na približno enako velike kvadratke. Nato se postopno z lepilom lepi del po del slike in se lepi listke. Priporoča se, da se začne lepiti ozadje in se nato lepi v vrstah od zgoraj navzdol.

Lepljenke različnih vrst:

Iz papirja ali blaga: Pripravimo si kos papirja ali blaga, ki bo služil za ozadje slike in ga prilepimo na neko tršo podlago. Okoli izbrane podlage nalepimo trakove iz papirja/blaga in tako naredimo okvir. Če boste uporabili papir, iz papirja izrežite ali kar strgajte vse kose slike, ki bodo sestavljale osrednji del. Najprej vse postavimo brez lepljena, da vidimo, če nam je slika sploh všeč. Izberite preproste motive. Če bi bilo preveč praznega prostora ga lahko napolnimo z manjšimi koščki papirja/blaga. Torej potrebujemo tudi lepilo, škarje.

dscf7914-1024x768-2Vir1: Vir foto

Iz testenin, semen, naravnih materialov iz gozda, gumkob, bleščic in drugim. : Tako kot smo naredili lepljenko iz papirja oz blaga lahko naredimo lepljenko iz testenin, semen, če ne želite uporabiti hrane lahko nadomestite z različnimi gumbki, bleščicami, kamenčki, vejicami, listki in drugim. Ponovno potrebujemo karton, da na njega narišemo čim bolj preprosto risbo in lepilo, da bomo lahko vse to zalepili na karton. Ponovno risbo postopno polnimo, torej z lepilom premažemo del slike, zalepimo naš material in sep otem pomikamo naprej.

Uporabite lahko tudi kamenje, različnih velikosti in oblik, ki ga lahko predhodno tudi pobarvate ali pobarvate, ko so kamenčki že zalepljeni.

Če uporabite npr. testenine, lahko testenine predhodno pobarvate ali sliko kasneje, ko je končana še pobarvate.

????????????????

Vir2: Vir foto

Poslikava kamnov: je še na priljubljena »umetniška« tehnika. Za izdelavo potrebujete nekaj

čim bolj gladkih kamnov, ki jih predhodno umijemo in posušimo. Nato vse kamne pobarvamo z debelo plastjo bele (plakatne) barve in pustimo, da se posuši. Nato na vsak kamen narišite risbo. Najprej pobarvajte večje ploskve in počakajte da se posuši, ki jo nanesete z debelejšim čopičem. Počakajte da se posuši in s tanjšim čopičem dokončajte podrobnosti. Če ne želite, da bi se barve sprale, kamne, ko so suhi, premažite s prozornim lakom.

Ni nujno, da kamne v celoti pobarvate z belo barvo. Lahko z belo barvo narišete sliko in jo potem pobarvate, okolica pa je v naravni barvi kamna.

Slikanje s prstki: z uporabo plakatnih barv lahko otrok, namesto čopiča uporabi prstke

in s tapkanjem riše. Lahko z gumico povežete nekaj baby palčk in riše s tem.

Za svoje umetniške izdelke lahko izdelate tudi okvirje. Okvir naredimo tako da:

  • Iz valovite lepenke ali tršega kartona (ki ga lahko kasneje tudi pobarvate, poslikate) s škarjami izrežete 4 cca 3cm široke trakove, ki jih z lepilnim trakom zalepimo na karton. Pri tem seveda upoštevajte velikost slike, ki jo želite dati v okvir.

Mandala

Mandale imajo v Tibetu, Neaplu, Idiji obredno funkcijo, v našem kulturnem prostoru pa jih uporabljamo za vzpostaitev ravnocesja. Zeli priljubljene so pri odraslih pobarvanke mandal, sedaj pa vam predstavljamo idejo za idelavo mandal z vašim otrokom na prostem in tudi v kuhinji.

Madala zunaj: Najprej pojdite v naravo in naberite čim več materiala, s katerim boste kasneje napolnili vašo mandalo. To so lahko listi različnih barv in oblik, cvetovi, kamenje, pesek, vejice, stroši in stroržli, palčke, iglice. Karkoli, pustite domišljiji svojo pot.s kredo najprej na tla narišite mandalo. Torej krog, ki ga razdelite v različne delčke, ki jih boste kasneje napolnili.

Nato na tla s kredo nareišite vašo mandalo. Krog razdelite v več različnih manjših delov, ki jih boste kasneje napolnili z nabranim materialom. Navdih za mandalo poiščite v naravi. Če dobro pogledate, boste videli, da so povsod okoli nas. Namig: sončnica.

mandala

Madala notri: Po aktivnostih na svežem zraku se prileže zdrava malica. Z otrokom  lahko tako s pomočjo različne zelenjava in sadja pripravita mandalo na krožniku in jo potem z še večjim veseljem vsi skupaj pojeste.

Gumitvist

Gumitvist je bila zagotovo ena mojih najljubiš iger v osnovni šoli. Še ljubša mi je bila, ko sem malo zrastla in bila “kos” vsem visokim poskokom.

Igro lahko igramo sami tako, da si vrvico damo okoli (težkega) stola ali npr. okoli drevesa. Vendar je bolj zanimivo, če sta pri igri vsaj dva.  Nekaj navodil je zbranih tudi na tej povezavi.

So se tudi vam vrnili spomini iz otroštva? Hitro po gumico, lahko v najbližjo prodajalno s stvarmi za šivanje ali dobro založeno veleblagovnico. In “klip klap klop mi igramo hulakop” ali drugim bolj znano “šlik šlak šlok, naj bo pika ali stop”.

111079_0

Vir3: Vir foto

 Trdnjava

»Gradnja« trdnjave je zagotovo aktivnost pri katerih se bodo očetje z veseljem vključili, saj bodo tako tudi sami odmislili skrbi in se vrnili v brezskrbne otorške dni. Kdo od nas pa ni imel rad trdnjave? Ker je že vseno tako daleč nazaj malo obnovimo znanje.

Doma poiščite različne rjuhe, dekice, velike brisače, stole, škatle, lučke na baterijo, kljupice, vrvice, stole. Iporabite kavč, mizo, knjige, ki bodo služile za obtežitev ali karkoli drugega, kar vam bo pomagalo, da bo vaša trdnjava čim bolj stabilna J . Bodite ustvarjalni. Naredite svojo trdnjavo. Morda bo tako velika in udobna, da boste v njej tudi prenočili. Potrem potrebujete še kak vzglavnik, odejo ali morda spalno vrečo.

father-son-are-playing-with-cars-carpet-road_99043-1900

Vir4: Vir foto

Gospodinjska opravila

Otroka lahko vedno vključite v gospodinjska opravila. Naj vam pomaga pripranju, obešanju in zlaganju perila. Popsravljanju posode. Kuhanju, čiščenju. Tako ga boste otroka priučili delovnih navad, krepil bo svoje spretnosti, zagotovo vas bo presenetil s kakšno inovativno idejo. Tako bo tudi postajal samostojnejši in neodvisen. Naučil se bo določene odgovornosti in samega dela.

Vse to vpliva na njegovo čustveno rast, povezujete se kot družina, naučijo se videti, kaj vse je potrebno za normalno življenje storiti. Učijo se sodelovanja in s tem vidijo, da lahko pomagajo drugim. S tem ko se delo porazdeli, daje otroku občutek vključenosti. S tem jih navajate na življenje in na to, da ne le čakajo, da mi naredimo stvari namesto njih. S tem se učijo tudi reda, tako bodo cenili naše delo in delo drugih in spoštujejo narejeno in poslednično bolj cenijo lep oz. urejen dom.  Z vkljčevanjo otrok v gospodinjska opravila ne gre za kazen, ampak za normalno vzgojo in pripravo na življenje. Poglejmo le nekaj primerov gospodinjskih opravil, razdeljenih za posamezno starostno skupino.

Gospodinjska opravila za malčke od 2-3 let: pospravljanje igrač (in knjig) na svoje mesto, pospravljanje odeje, vzglavnika na svoje mesto, če ga npr. uporabi za igranje. Otroku pokažemo, kam pospravlja svoja umazana oblačila in ga vključimo v proces odstranjevanja trdovratnih amdežev, da npr. zdrgnejo z milom, ali madeže poškropijo z vodo (da si čistila ne bi nesli v usta). Pomaga nam pro pranju sadja, zelenjave, lahko na mizo npr. odnese kruh. Vključimo ga v brisanje prahu, tal, tako da mu damo svojo krpico. Pomaga pri polnjenju in praznjenju pralnega stroja in pri obešanju in pobiranju perila. Nenazadnje tudi pri zlaganju  in pospravljanju perila. Pospravljanju svojih čevljev, jakne.

Gospodinjska opravila za predšolske otroke od 4 -5 let: še vedno skupaj s straši opravljajo vsa prej našteta opravila. Lahko ga pa vključujemo tudi v skrb za hišne ljubljenčke, če jih imamo, tako da nasujejo hrano, menjajo vodo. Pri perilu naj poišče enake pare nogavic. Lahko zaliva rože, pomaga na vrtu npr. puli plevel. Od mize lahko odnese posodo in jo splaknjuje pod vodo. Lahko tudi pripravi mizo. Pri kuhi ga vkljčujemo npr. da lupi jajčka, meša živila npr. pri pripravi kruha, peciva. Lako zmeša soalto in podbno. Naučimo ga ločevanja odparkov in hkrati ga navadimo, da tudi odnese kakšno manjšo vrečo v zabojnik za smeti. Lahko tudi sesa ali vleče metlo. Če kaj polije, razsipa naj sodeluje pri pospravljanju.

Gospodinjska opravila za otroke med 6 – 9 let: Pri teh letih mu pustimo, da nekatera opravila že opravlja sam (po vaši presoji). Igrače in knjiže pospravlja na svoje mesto. Pri kuhi lahko pomaga tudi tako, da kaj nareže, stehta. Sadje in zelenjavo lahko umije in olupi. Pri pospravljanju posode lahko pomaga tako da pomiva, brše in zlaga. Posodo lahko zloži tudi v pomivalni stroj in iz njega. Pripravi enostavne obroke kot so npr. kosmiči. Pripravi mizo za obrok, jo pobriše, pospravi posodo. Umazano perilo odnese v koš za umazano perilo, sortira perilo po barvi.  Vsako jutro naj postelje svojo posteljo. Pospravi za seboj, če kaj polije, razsipa. Prav tako sesa, briše okna, tla, pomaga čistiti kopalnico in wc. Zamenja tudi rolico wc papirja. Pomaga pospraviti nakup iz trgovine, odnese smeti v zabojnik. Prinese pošto, skrbi za hišne ljubljenčke, pomaa pri skrbi za mlajše sorojence. Pospravlja sobo.

Gospodinjska opravila za otroke med 10 – 14 let in več: Pomagaju pri pisanju seznama, kaj je potrebno kupiti za dom, že pripravi kakšno samostojno jed npr. speče jajčka, vsaj svoja oblačila že lepo zlaga v omaro, samostojno čisti kuhinjo, kopalnico, wc. Pospremi mlajše sorojence v šolo in iz šole in jim lahko pomaga pri domačih nalogah. Starejši je, bolj samostojen je lahko pri pripravi jedi. Lahko pomaga tudi na vrtu, pri košnji (pod nadzorom), čiščenju okolice, atomobila, sodeluje pri »spomladanskem« čiščenju. Ne ga pozabiti vključiti tudi v manjša popravila (zamenjati žarnico, priviti vijak, zamenjati ali ščistiti mrežice na pipi in podobno) in renovacijo (pleskanje) doma. Vključite ga v šivanje gumbkov ali krpanju luknjic na nogavicah.

stas-picopek

Otroku berite. Če zna brati sam, naj nekaj časa na dan nameni branju. Poslušajte glasbo, plešite, pojdite na sprehod, v naravi, bodite ustvarjalni in kreativni. Naj bo meja nebo.