Ocena po Apgarjevi

V primeru, ko porod poteka brez zapletov in je otrok donošen, ga babica po porodu osuši s toplo plenico, golega položi na materin gol trebuh in ga pokrije z drugo ogreto plenico tako, da mu glava gleda ven. Ko še popkovnica ni prekinjena se mami in otorku namestijo identifikacije zapestnice. Otrok tako na mami počiva vsaj 1 uro.

Govorimo o posvečeni uri (zlata ura po porodu).  Med tem babica po prvi, peti in po potrebi po deseti minuti oceni otroka po Apgarjevi. Kadar pride pri porodu do zapletov (carski rez, vakum, kadar je otrok nedonošen, rojstvo dvojčkov in drugo) se k porodu pokliče tudi pediater, ki otroka takoj po porodu pregleda. . V tem primeru ocene po Apgarjevi poda pediater. Sicer pregled pediatra takoj po porodu ni potreben in otroka pregleda v roku 24 ur po porodu

Prva oskrba novorojenčka zavisi od njegove vitalnosti, ko jo ocenjujemo z oceno po Virginiji Apgar (APGAR score). Apgarjeva je sistem ustanovila leta 1952.  Z oceno hitro preverimo novorojenčkovo srčno, pljučno in nevrološko aktivnost v določenih časovnih intervalih po rojstvu in s tem opišemo splošno stanje novorojenčka. Vsi zdravstveni delavci v porodni sobi, bodo tako vedeli, kaj pomeni posamezna ocena, tudi če ne bodo ob novorojenčku.

Ocena v prvi minuti običajno narekuje takojšnje postopke z novorojenčkom, oceni v peti in deseti minuti pa nam že nekoliko nakazujeta kasnejši otrokov psihomotorni razvoj.  Novorojenček dobi točke (od 0-2) za vsako od petih karakteristik, razporejenih po začetnici priimka APGAR, skupna ocena pomeni seštevek točk (Tabela 1).

Tabela1: Mnemonika in način ocenjevanja po V. Apgar

Otrok/točkovanje 0 1 2
Apperance (izgled) bled/sivkast moder rožnat/rdeč
Pulse (utrip) nezaznaven <100 100 in  >100
Grimace  (vzdražljivost) odsotna kremženje kašljanje/kihanje
Activity (mišična aktivnost) mlahav/ne joka komaj giba/slabotno joka živahno joka
Respirations (dihanje) ne diha nepravilno diha normalno diha

Dobra ocena po Apgarjevi v prvi in peti minuti je 8 – 10. Novorojenčki z oceno 5-7 so zmerno asfiktični, običajno zadostuje aspiracija zgornjih dihal in kratkotrajno nadihavanje s kisikom preko maske. Nizka ocena po Apgarjevi (0-4) pomeni težko asfiksijo in zahteva takojšnje ukrepanje, da se morda še lahko izognemo posledicam asfiksije. Postopki oživljanja potekajo po pravilu ABCD.

Naj vas ne skrbi, če vas novoroječek ne bo dobil ocene 10, saj jo dosežejo le redki zdravi novorojenčki.  To je zato, ker ima večina dojenčkov takoj po rojstvu  akrocianozo. Gre za pričakovano modrikasto obarvanje dlani in podplatov, zaradi sprememb v smeri krvnega obtoka, ki se zgodijo takoj po rojstvu.

Ocena po Apgarjevi je subjektivna ocena. To je razlog, da je to le  ena od številnih ocen, ki se uporabljajo za oceno splošnega stanja novorojenčka.