Otroški kakec ali kaj vse me lahko preseneti v plenici

Leta 2014 je avtorica bloga Srčna mama objavila prispevek o dojenčkovih kakcih. Malo sem se nasmehnila ob naslovu, nato pa, ko spremljaš vedno več mamic ugotovila, da jim kakec predstavlja velik izziv. Ali je driska, ali je zelen ali ali .. Tako sem tudi na predavanjih v “Šoli za bodoče starše” pri predavanju “Nega novorojenčka in rokovanje z njim” rada predavanje malo za šalo malo za res  zaključila tudi z besedo ali dvema, kaj vse jih lahko “preseneti” v plenici. Hvala Teji za kakce 😀

Prve dneve v porodnišnici boste srečevali temni kakec imenovan mekonij, ki je temno,  zelenkasto – črno, smolasto blato.  Izloči se v 24 urah po porodu in “nastane” iz snovi, ki jih je novorojenček pogoltnil že v maternici. Morda se bo katera srečala tudi z mekonijskim čepom, ki je trd in ki se spontano izloči pred mekonijem redkokdaj pa naredi tudi zastoj.

mec-plug_aMekonijski čep in meconium Mekonij

Prehodno blato se precej spreminja. Med Drugim in petim dnem bo blato postajalo svetlejše,  med zeleno in oranžno barvo. Mami je prehodno blato tudi znak, da je dojenček začel jesti in da je z njegovo prebavo vse v najlepšem redu.

D2 Prehodno blato

Blato dojenih otrok bo od zelene do gorčične barve z raznimi primesmi, ki lahko izgledajo kot delčki jogurta. To ni driska.

sirčki 2Fotosirčki             sluz sirčki

Blato, kjer ima mama več prednjega mleka, torej vidite da je bolj zelenkasto in sluzasto.  Prednje mleko je tisto, ki pride prvo, bolj vodeno. Če ima mama dosti tega mleka je blato bolj zelenkasto in ima precej sluzi. Tako je lahko tudi ob večjih krčkih. Več sluzi pa ima lahko otrok, ki se precej slini.

foremilk

Blato zalivančka je podobno arašidovemu maslu ali temni gorčici z malimi delci.

Healthy formula feed

Krvavo blato se lahko pojavi  kot:

  • Normalen kakec z primesmi krvi, največkrat znak alergije na mlečne proteine.
  • Kakec ob zaprtju z malo rdeče krvi, največkrat so krivi manjši hemoroidi ali razjede.
  • Driska pomešana z rdečo krvjo, bakterijska infekcija.

bloody Krvavo blato 1

Lahko pa gre za popolnoma normalen pojav, ki je posledica materinih hormonov, ki jih dojenček izloča, običajno je to nekje 3 dan po porodu.

red      vag-bleeding-d4 Krvavo blato 2

Črno blato najdemo takrat, ko damo otroku železove dodatke, lahko je tudi temno zeleno. Če otrok ne je dodatkov in opazite tako blato je dobro, da se posvetujete z babico (oz. patronažno medicinsko sestro oz. pediatrom).

 iron fortified Črno blato

Blato z ostanki hrane dobimo, ko naš dojenček začne jesti gosto hrano, predvsem značilno za tiste, ki prakticirajo baby led weaning (klik).

index Blato z ostanki hrane

Zaprtje – taki kakci so po navadi kot majhne kroglice. Otrok bo verjetno s težavo kakal.

constipated Zaprtje

Driska je ekoč voden kakec, lahko je rumen, zelen ali rjav.

diareja Driska

Siv kakec – skoraj vedno gre za težave z jetri tak otroček potrebuje pregled pri pediatru.

1946345

  • Novorojenček bo v porodnišnici kakal skoraj vsak obrok. To se 3-4 dan spremeni in kak cca 3-4x dnevno. Takrat pa ste tudi odpuščeni v domačo oskrbo. Naj vas to ne prestraši, vaš otrok ni zaprt.
  • Pri dojenih otrocih se lahko zgodi, da blata ne odvajajo tudi do 7 (-10) dni. Tudi to ni razlog za paniko, če je otrok normalno ješč, dobre volje in nima napetega in občutljivega trebuščka. Takrat ko pa bo otrok odvajal je to običajno večja količina blata. Otroku ne dajajte olj, sladkih vod itd… Če po enem tednu ni odvajal blata obvestite zdravstvenega delavca.

Foto