Porod: Vse ali nič BBC dokumentarec

Kakšna je vaša ideja popolnega poroda?  Neasistiran? Porod z babico doma ali v porodnem centu? Zdravniško voden porod, morda kar carski rez? In kaj je po porodu? Kaj bi naredili s posteljico? Jo pustili kot zdravstveni odpadek, jo pojedli, ali z drevesom zakopali pred hišo?

Film spremlja štiri nosečnice in vsaka ima svojo idejo popolnega poroda.  37 letna Jo namerava roditi svojega otroka  popolnoma sama na krovu svoje barke, brez pomoči kakršnega koli zdravstvenega delavca. Nasprotno, 34 letna  Anna se odločili za carski rez, brez medicinske indikacije. Strah jo je bolečine, zato želi, da ima na razpolago vsa zdravila in da ne bo čutila ničesar. Odločila se je da rodi v  Portland v Londonu. V Devonu, 33 letna Lisa želi imeti lotosov porod – popkovnica otroka se ne prekine in ostane v celoti povezana na njegovo posteljico tudi po porodu, svežino bo ohranjala tako, da bo jo posipala s soljo, cvetnimi listi vrtnice in oljem sivke.  35 letna Kati iz Manchester si jo bo zmlela v smoothie, ki ga bo zaužila po porodu več dni zapored, saj verjame, da ji bo pomagal k hitremu (čustvenemu) porodnemu okrevanju.

Kljub zmedenim in zaskrbljenim pogledom prijateljev in družine, vsaka izbere svojo pot. To se mi zdi zelo pomembno poudariti. ŽENSKA SAMA IZBERE pot…! Popustijo pritiskom okolice? Ali vztrajajo pri svoji primarno začrtani poti? Oglejte si…

 

BBC

Oglej si še Film: The business of being born – documentary