Poškodbe, ki nastanejo po porodu, pa se o njih premalo govori

O mišicah medeničnega dna, poškodbah presredka sem že pisala. Preberete si lahko:

Morda ste že slišale zgodbo kakšne ženske, ki je po porodu nekontrolirano lulala, ni mogla zadrževati urina, plinov in blata. Ali pa se je to morda dogajalo vam in sploh niste nobenemu povedali, saj vas je bilo sram. Težave z zadrževanjem blata in/ali urina po porodu niso tako redka stvar, se pa zagotovo premalo o tem govori. Včasih pride do poškodb mišic medeničnega dna, ki s prostim očesom niso vidne. Če ne prej, na poporodnem ginekološkem pregledu nujno povejte, če imate težave z zadrževanjem vode in/ali blata.

Zgodbo ženske, ki je 8 let po porodu trpela s težavami z zadrževanjem urina (urinsko inkontinenco) si lahko preberete tukaj.

Krepitev mišic medeničnega dna s treningom za mišice medeničnega dna je IZREDNO pomembno. S tem začnite že krepko preden želite zanositi. Začnite ZDAJ. Ni pomembno samo da imamo dvignjeno ritko, izklesane trebušne mišice, da imamo ob mahanju čvrsto roko. Pomembno je, da pravilno izvajamo trening mišic medeničnega dna, pravilno in redno. In da znamo pravilno aktivirati tudi globoko trebušno mišico. To nas bodo najlažje naučili fizioterapevti.

Tudi bolečih spolni odnosi, po tem ko je ženska nehala dojiti, niso normalen pojav. Med dojenjem se izloča manj estrogena, ki vpliva na vlažnost nožnice, zato se svetuje, ko ima ženska težave z vlažnostjo, lubrikant na vodni osnovi. Prav tako o tem obvestite zdravnika.

Evaluating maternal recovery from labor and delivery: bone and levator ani injuries

V študiji iz leta 2015 “The Influence of Back Pain and Urinary Incontinence on Daily Tasks of Mothers at 12 Months Postpartum” je bilo objavljeno, da je imelo več kot 1500 žensk, ki so jih preučevali, kronično bolečino  v spodnje modelu hrbta po porodu, in kar 49% urinsko inkontinenco. Ne gre le za težave pri ženskah, ki so rodile vaginalno, ampak tudi pri tistih s carskim rezom. Več o tem Pelvic Pain and Mode of Delivery.  Torej ponovno vidimo, kako je stabilnost medeničnega obroča in čvrstot mišic medeničnega dna pomembna že pred zanositvijo.

Video

Šivanje epiziotomijske rane in manjših raztrganin presredka – v prihodnosti v Sloveniji domena babic ali zdravnika?