Posteljica ali placenta – kaj lahko z njo storim

Po rojstvu otroka porod še ni zaključen, saj ji sledi tretja porodna doba v kateri se porodi posteljica. Posteljica je organ, ki obdaja plod v maternici in omogoča izmenjavo hranil, krvi in odpadnih produktov z materjo.  Običajno se posteljica porodi v 15 minutah, včasih pa lahko traja dalj časa.

2015-10-16-1445024093-5321647-placenta2
Ko se posteljica porodi, kaj se z njo zgodi? Najpogostejša praksa v bolnišnicah je da se posteljico zavrže, a nekateri starši se odločijo, da bodo posteljico shranili iz različnih razlogov.

Placentofagija
Večina sesalcev v naravi svojo posteljico poje, kar imenujemo placentofagija (iz besede “placenta” in grške besede “jesti”). Nekateri menijo, da sesalci v naravi pojedo svojo posteljico, da bi prikrili dokaze o rojstvu pred plenilci, drugi menijo, da živali pojejo posteljico da bi obnovile hranila in kri, ki so bila izgubljena med rojstvom. Posteljica vsebuje različne hranilne snovi in hormone, ki so lahko koristni za žensko v obdobju po porodu. Posteljica vsebuje visoko stopnjo prostaglandinov, ki igrajo bistveno vlogo pri uravnavanju krčenja gladkih mišic. Ker je maternica sestavljena predvsem iz gladkih mišic, so nekateri mnenja, da lahko v poznejšem obdobju zaužitje posteljice pomaga pri vnetju ali težavah z maternico, kakor tudi za preprečevanje krvavitev po porodu.

Nekatere babice spodbujajo ženske, ki po porodu prekomerno krvavijo, da pojedo košček surove posteljice oz. si ga dajo na dlesen, da bi ustavile izgubo krvi (Bartels, 2012), zaužitje posteljice v obdobju nekaj dni ali tednov po porodu  pa naj bi vplivalo na zmanjšanje krvavitev iz maternice in njeno hitrejšo vrnitev v velikost pred nosečnostjo.

Posteljica vsebuje tudi manjšo količino oksitocina in nekateri verjamejo, da lahko njeno zaužitje pomaga ženski, da po rojstvu ponovno uravnava svoje hormone. Zagovorniki placentofagije verjamejo, da zaužitje posteljice lahko prepreči poporodno depresijo. Ker je oksitocin zelo vpleten v dojenje, zagovorniki placentofagije verjamejo da povečan vnos oksitocina pripomore k odpiranju mlečnih žlez in produkciji večje količine mleka (Bartels, 2012).
Obstaja veliko receptov kako pripraviti posteljico za zaužitje s toplotno obdelavo, torej na bolj “okusen” način. Tako je možno pripraviti smoothije, koktajle, tartufe, lazanje, enolončnice in pečenke.

Enkapsulacija posteljice
Uporaba posteljice v različne namene je tradicija, stara več stoletij in se najpogosteje izvaja v tradicionalni kitajski medicini. V zadnjih letih je na zahodu precej govora o enkapsulaciji posteljice.

placenta-encapsulation

Placentalna enkapsulacija je praksa shranjevanja posteljice po tem, ko smo jo obdelali/prekuhali s paro, dehidrirali, zmleli in shranili v kapsule. Kapsule se zaužije kmalu po porodu, med menstrualnim obdobjem ali med menopavzo, s prepričanjem, da pomagajo pri preprečevanju nekaterih simptomov menopavze. V povprečju se iz ene posteljice lahko napravi ca. 100 kapsul.
Na voljo je malo znanstvenih raziskav glede učinkov enkapsulacije in zaužitja posteljice ter njunih koristi. Tradicionalni običaji navajajo številne potencialne prednosti, ki naj bi jih prineslo zaužitje posteljice. Med možnimi koristmi navajajo (American Pregnancy Association, 2017):
–    Povečano sproščanje hormona oksitocina, ki pomaga maternici se vrniti v normalno velikost in spodbuja povezovanje z dojenčkom
–    Povišanje CRH – kortikoliberin hormona, ki zmanjšuje stres
–    Zmanjšanje verjetnosti za razvoj poporodne depresije
–    Obnova zalog železa v krvi
–    Povečanje produkcije mleka

Placentalna enkapsulacija naj ne bi predstavljala tveganja za zdravje, v kolikor kapsule zaužije le mati sama. Nekatere matere so poročale o doživljanju negativnih simptomov, kot so vrtoglavica ali omotičnost po jemanju tablet. Večina informacij v zvezi s to prakso se nabira iz anekdot žensk, ne iz raziskav. Če kapsule vzamejo drugi družinski člani ali prijatelji, se morate zavedati možnosti prehajanja bolezni, ki se prenašajo s krvjo. Če posteljico shranjujete za daljše  časovno obdobje, jo je treba hraniti v hladilniku, tako kot katerikoli drug mesni izdelek (American Pregnancy Association, 2017).

Študija (Young, S. M., Gryder, L. K., David, W. B., et al., 2016) kaže, da človeška posteljica, obdelana za enkapsulacijo, vsebuje skromne koncentracije 14 mineralov in elementov. Na podlagi priporočenega dnevnega vnosa hranil – RDA za doječe matere,  bi dnevno zaužitje enkapsulirane placente v povprečju zagotavljalo 24% RDA za železo, 7,1% RDA za selen, 1,5% RDA za cink in 1,4% RDA za baker. Povprečne koncentracije potencialno škodljivih elementov (arzenik, kadmij, svinec, živo srebro, uran) so bile precej pod pragom toksičnosti.

Ali se hormoni pri enkapsulaciji posteljice ohranijo? Odgovor na to je težko podatki, študija (Young, S. M., Gryder, L. K., Zava, D., et al., 2016) pa kaže zaznavne koncentracije za 16 analiziranih hormonov (npr. progesteron, estradiol, estrogen, testosteron, itd.), nekaterih v koncentracijah, ki bi lahko povzročile fiziološke učinke.

Enkapsulirana placenta naj bi vplivala na zaloge železa v telesu matere. Študija (Gryder, L. K., Young, S. M., Zava, D., et al., 2017), kaže da enkapsulirana placenta ni bistveno dvignila niti zmanjšala vrednosti železa pri ženskah po porodu, ki so sicer zaužile priporočeno dnevno vrednost železa med nosečnostjo in dojenjem, v primerjavi z govejim placebom. To je lahko  pomembna ugotovitev za ženske, ki imajo pomanjkanje železa po porodu in katerih edini vir dodatnega  železa je enkapsulirana placenta, saj ta nujno ne predstavlja zadostnega vira dodatnega železa v primerih pomanjkanja.

raw-placenta-encapsulation-web

Nekateri avtorji, kot npr Clark (2015), izražajo dvome o koristi tega početja in navajajo, da živali posteljico pojejo v celoti in takoj, kar ni enako kot placentofagija ali enkapsulacija, kjer se posteljica ne zaužije takoj v porodni sobi. Nekaj znanstvenih študij, ki so raziskovale zaužitje in enkapsulacijo posteljice, ni dokončno podprlo učinkov te prakse, niti niso popolnoma ovrgle možnosti koristi zaužitja posteljice. Na voljo je le malo raziskav, ki podpirajo ali nasprotujejo tradiciji enkapsulacije placente. Obstajajo številne predlagane koristi in omejena tveganja, če je posteljica pravilno shranjena in jo zaužije samo mati. Vsekakor se o tej praksi pogovorite s svojim zdravnikom ali babico.

Drugi načini uporabe posteljice
Zaužitje ni edina stvar, ki jo lahko naredite s posteljico. Na kakšen način kulture po svetu uporabljajo posteljico?
–    V nekaterih kulturah verjamejo da je posteljica poseben organ z lastno dušo.
–    Nekateri ljudje jo pokopljejo v svetem prostoru s prepričanjem, da tako varuje mamo in otroka pred boleznijo.
–    Drugi se odločijo, da bodo imeli »lotusov porod« kjer popkovine po porodu ne prekinejo ampak pustijo da se nekaj dni po porodu sama loči od otroka, kar naj bi vplivalo na mirnost otroka.
–    Ponekod menijo, da je posteljica otrokov dvojček in je z njo potrebno ravnati spoštljivo.
–    V nekaterih družbah posteljico pokopljejo pod vrati s prepričanjem, da se bo otrok zaradi tega vedno vračal domov.
–    Prav tako je pogosto zakopavanje placente pod drevo, ki naj bi drevesu nudila hranila in tako bosta drevo in dojenček uspešno rastla.

fl4a5276-960x640

Uporabljajo se tudi drugi, manj ceremonialni načini uporabe posteljice, vključno s komercialno uporabo ekstrakta posteljice v obraznih kremah in tonikih plodnosti.
Nekaj kreativnih idej uporabe posteljice:
–    Nekatere ženske ustvarjajo umetnine iz svoje posteljice z namakanjem posteljice v črnilo in izdelavo odtisa placente na papir ali drug material. Tako nastane vzorec »drevesa življenja« ki predstavlja krasen spomin na porod in navdih za v naprej.
–    Izdelava nakita iz placente (obesek, zapestnica, uhani), ki predstavlja čudovit in stalni spomin na nosečnost, porod in seveda, vedno ponuja temo za pogovor.
–    Izdelava mazila iz posteljice, ki naj bi blagodejno vplivalo na brazgotine po carskem rezu, pri suhih bradavicah in poškodbah presredka.

placenta-life-force

Pravo drevo življenja a ne?

d72730ab3178f4921c0c84dded01580e-natural-birthing-birth-photography

Vir1,  Vir2Vir3Vir4

Foto1Foto2, Foto3 Foto4Foto5Foto6