Spolni odnosi po porodu

Kdaj je varno imeti spolne odnose po porodu?
Počakajte da se poporodna krvavitev (čišča ali lochia)  po porodu ustavi, to lahko traja tudi do 6 tednov po porodu.  Nekateri strokovnjaki svetujejo, da s spolnimi odnosi počakate štiri tedne oz. do prvega obiska pri ginekologu. Razlog je v tem, ker se rana v maternici, ki je nastala pri prehodu posteljice, še vedno celi. Če imate spolne odnose preden se krvavitev ustavi, lahko pride do okužbe (NCT 2012) ali do krvavitev. Če imate šive (npr. zaradi carskega reza, raztrganin presredka ali epiziotomije) se priporoča da počakate s spolnimi odnosi vsaj 6 tednov oz. dokler tkivo ni zaceljeno.
Ne pozabite na vaše počutje, pričnite s spolnimi odnosi šele takrat ko si jih boste želele in ne prej.

Kdaj po porodu začeti s spolnimi odnosi?

Ker se ljudje med seboj razlikujemo ni enotne norme ali časovnega intervala, ko bi morali biti pripravljeni na spolne odnose po porodu (FSRH 2009). Najpomembneje je, da počakate, da ste fizično in čustveno pripravljene (FSRH 2009).

Raziskave kažejo, da manjše število parov prične s spolnimi odnosi že v prvem mesecu po porodu, približno polovica počaka vsaj šest tednov, tako kot večina žensk, ki so imele raztrganino presredka ali so imele epiziotomijo (Woranitat in Taneepanichskul, 2007). Velika večina parov je ponovno poskusila s spolnimi odnosi v obdobju treh mesecev po porodu, nekateri pari pa so počakali tudi do šest mesecev (FSRH 2009, McDonald in Brown 2013, Leeman in Rogers, 2012, Lurie et al, 2013).

Če se oba počutita pripravljena na spolni odnos pred vašim prvim poporodnim pregledom približno šest tednov po porodu, lahko poskusita (Macdonald in Brown 2013). Nekateri zdravniki predlagajo, da poskusite s spolnimi odnosi že pred vašim prvim poporodnim pregledom, če se oba počutita pripravljena (glede na zgoraj omenjene kriterije), zato da lahko ob pregledu opišeta morebitne težave, vendar poskrbite za ustrezno zaščito (NICE 2006: 14).

Če še niste pripravljene na spolne odnose, nadaljujte s poljubljanjem in dotikanjem,  fizična bližina je zelo pomembna. Poskusite to storiti tudi če ste utrujene in (pre)obremenjene z dojenčkom. Vrnitev k spolnim odnosom bo posledično manj težavna in se bo zdela bolj naravna.
V  prvih štirih do šestih tednih po porodu se zaradi zmanjšane ravni estrogena v vašem telesu zmanjša vlaženje nožnice (zato se svetuje uporaba lubrikanta na vodni osnovi). Nizek libido v prvih tednih ali celo mesecih po porodu je pogost pojav. V prvih šestih tednih po porodu boste verjetno izčrpane, prisotne bodo bolečine, lahko se pojavi občutek preobremenjenosti. Telo po porodu potrebuje čas za obnovo.
Pomembno je, da razmislite o kontracepciji ko boste ponovne pričele s spolnimi odnosi. Tudi če še vedno dojite in se je menstruacija vrnila, lahko ponovno zanosite.

Zakaj si po porodu ne želim spolnih odnosov?
Zelo pogosto se zgodi, da si ženske po porodu nekaj tednov ali celo mesecev ne želijo spolnih odnosov. Navajam nekaj razlogov, okoliščin in dejavnikov ki vplivajo na to:
–    pomanjkanja spanca, utrujenost in zahtevna nova vloga – postali ste mama. Če dojite, lahko hormon prolaktin zmanjša vašo željo po spolnih odnosih (Lawrence et al, 2012).
–    občutek potrtosti in poporodna depresija zmanjšujeta željo po spolnih odnosih (Johannes et al, 2009).
–    bolečine in občutek otrdelosti zaradi raztrganja presredka med porodom, epiziotomije ali šivov (Rådestad et al 2008; Handa, 2006). V teh primerih je povsem običajno da boste potrebovale več časa, preden si boste spet želele spolnih odnosov. Vzemite si čas, da si telo opomore, ne pozabimo da je carski rez kirurški poseg-operacija. Otrdelost po navadi izzveni relativno hitro, bolečina zaradi šivov ali raztrganja presredka pa lahko traja dalj časa. Šivi in okolica so lahko razboleli nekaj dni ali celo tednov (Andrews et al. 2008, Macarthur in Macarthur 2004). Pustite da se rana zaceli in šele nato poskusite s spolnimi odnosi.
–    tudi če niste imele epiziotomije ali raztrganin presredka, so v perinealnem območju lahko še nekaj časa prisotne modrice, povečana pa je tudi občutljivost tega dela.
–    če ste imele carski rez, se bo tkivo zacelilo do takrat ko bodo odstranjeni šivi. Če se še vedno počutite občutljive, poskušajta s partnerjem najti položaje, kjer ne bo pritiska na mesto šivanja (NCT 2012).
–    če imate na trebuhu ali okolici trebuha občutek neugodja, lahko med vas in partnerja namestite odejo ali vzglavnik, tako ne bo neposrednega stika na občutljivih mestih. V teh primerih se priporoča spolni položaj kjer je ženska zgoraj, sede.
–    vaše dojemanje lastnega telesa se je po porodu morda spremenilo. Nekatere ženske so mnenja, da se je njihovo telo z nosečnostjo in porodom tako spremenilo, da potrebujejo več časa, preden se bodo spet počutile po starem. Druge ženske dojemajo spremembe, ki jih je nosečnost prinesla njihovemu telesu, kot zelo pozitivne, tretje se z njimi težko soočajo (NCT 2012). Vsi ti občutki so razumljivi in normalni.
–    veliko žensk skrbi, da za partnerja po porodu niso več privlačne, a ko mu povejo svoje skrbi, se zavejo, da temu ni tako.

Partner si želi spolnih odnosov, jaz pa še ne. Kaj sedaj?
Najpomembneje je, da se o tem pogovorita. Povejta si kako se počutita. Če si še ne želite spolnih odnosov, partner pa si jih želi, se bo morda počutil zavrnjenega. Vendar se vi ne bi smeli počutiti prisiljene v spolne odnose, samo da bi mu ustregli. Spolni odnos mora biti užitek in ne breme.
Spolni odnos nujno ne pomeni penetracije. Stimulacija kot posledica dotika je lahko zelo prijetna. V teh trenutkih so zelo pomembne lepe besede, dejanja nežnosti, dejanja naklonjenosti in izkazovanje čustev. Tako se bosta lažje pripravila na spolne odnose.
Ne redko se zgodi, da vaš partner ne bo prepričan ali želi imeti spolne odnose ali ne, po tem ko je prisostvoval in videl porod. Lahko da je zaskrbljen, da vam bo s spolnim odnosom prizadejal dodatno bolečino in ne bo več prepričan o lastnih občutkih. Zato sta medsebojna iskrenost in pogovor tako zelo pomembna.

Primeri in nasveti samopomoči za lajšanje spolnih odnosov po porodu
–    Za začetek preizkusite preproste oblike intimnosti, kot npr božanje, nežnost, itd., tako da se boste postopoma navadili seksualnih dotikov.
–    Začnite počasi. Uživajta v telesih drug drugega, ne pozabita na predigro, brez prehitrih pričakovanj o penetraciji.
–    Če ste zaskrbljene ali napete, ali vas skrbi vas da bo bolelo, se ne boste vzburile (Brauer et al, 2007). Posledično so lahko spolni odnosi boleči, ker vaša vagina ne bo ustrezna vlažna in zmehčana.
–    Poskusite z lubrikantom če je vaše perinealno območje še vedno občutljivo, saj to vpliva na udobje med spolnim odnosom. Ne uporabljajte lubrikantov na osnovi olja če uporabljate kondome, saj to lahko povzroči puščanje kondoma. Nanos lubrikanta bo pomagal tudi pri suhosti nožnice, kar je običajno, če dojite (NCT 2012).
–    Ne hitite. Spolni odnos bi moral potekati »naravno«,  oba bi se morala počutiti pripravljena in vzburjena. Preizkusite položaj ki ne pritiska na vaša občutljiva mesta. Priporoča se spolni položaj kjer ženske sedite zgoraj, saj tako lahko nadzirate hitrost in globino penetracije.
–    če ste pretirano občutljive ali je spolni odnos neprijeten, prosite partnerja da se za nekaj trenutkov ustavi.
–    če je vaša utrujenost velik problem, poskusite s spolnimi odnosi kadar otrok spi. Otrok se po navadi zbudi v najbolj »neprimernem« času, vendar vzemite to z nasmehom in počakajte na naslednjo priložnost. Bodite potrpežljive, saj bo lažje, ko bo otrok začel spati skozi celo noč.
–    priporočljivo je izvajati vaje medeničnega dna, saj s tem vračate mišični tonus nožnice, kar bo tudi povišalo užitek pri spolnih odnosih (Citak et al 2010).
–    jejte naravno, kvalitetno hrano, pijte veliko tekočin in počivajte kadarkoli lahko. Skrb za dojenčka je zahtevna in terja veliko energije.  To pa pomeni, da boste morale poskrbeti tudi zase.

Težave pri spolnih odnosih po porodu
Kadar so spolni odnosi po porodu boleči, predvsem v kasnejših fazah in ne glede na nežnost in previden pristop, se pogovorite s svojim zdravnikom ali ginekologom. Način šivanja raztrganine presredka ali epiziotomije lahko v nekaterih primerih povzroči dolgotrajno neudobje, kar včasih zahteva dodaten operativni poseg.
Vaginalni izcedek z neprijetnim vonjem lahko kaže na okužbo ki zahteva zdravniško pomoč. Če po štirih tednih še vedno izgubljate kri iz vaše nožnice ali zaznate nenadno povečanje izgube krvi, se posvetujte z zdravnikom (NICE 2006: 9).
Pomembno je, da poiščete pomoč čim prej. Pogovorite se s svojim zdravnikom, ki vas nato lahko napoti na specialistični pregled. Včasih nekaj tako preprostega kot je pogovor zadostuje, brez da bi potrebovali nadaljnje zdravljenje (Lawrence et al, 2012)

Če po porodu še niste pripravljeni na spolne odnose, si vzemite čas. Potrebujete ga, da se fizično in čustveno prilagodite zahtevam skrbi za dojenčka in do spolnih odnosov naj pride spontano, takrat ko boste pripravljene in si jih boste želele. Sčasoma bodo spolni odnosi takšni, kot so bili preden je vaš otrok privekal na svet.

VIRI: Vir1Vir2,  Vir3Vir4Vir5
Foto