Znanilci poroda

Začetek poroda ni enkratni dogodek, temveč je proces, ki se razvija postopoma. Zato se velikokrat znajdete v dilemi, kaj so znanilci poroda in kdaj je čas za odhod v porodnišnico, porodni center ali kdaj poklicati babico, če se odločite za porod doma. In tako kot ni mogoče načrtovati poteka poroda, tako tudi ni mogoče napovedati kdaj boste rodili.

Do poroda najpogosteje pride med 37. in 42. tednom nosečnosti. Takrat govorimo,da je otrok donošen. Poznamo znanilce poroda, na podlagi katerih lahko rečemo, da se bo porod kmalu začel, to pa je tudi vse.

Dejavnikov, ki pripeljejo do začetka poroda, še vedno ne poznamo popolnoma. Znaki za začetek poroda se lahko pojavijo skupaj ali posameznom Med posameznimi ženskami se lahko znanilci poroda razlikujejo in tudi pri isti ženski so lahko različni vsak naslednji porod:

 • trebuh se zadnje tedne nosečnosti povesi,
 • plod se pred porodom umiri – komaj zaznavno,
 • spremembe duševnega razpoloženja – nekatere postanejo nemirne, živčne, otožne in malodušne,
 • krči v trebuhu, ki so v nerednih presledkih – nosečnostni popadki,
 • pri prevesnicah izgine nožnični del maternice, zunanje maternično ustje pa je za 1 prst odprto; pri mnogorodnici je nožnični del maternice krajši, zunanje maternično ustje pa je za 1-2 prsta odprto,
 • en do dva dni pred porodom začne odtekati iz nožnice s krvjo pomešana sluz.

Da govorimo o porodu morajo biti prisotni:

 • popadki,
 • izginotje nožničnega dela maternice – porcije in dilatacija cervikalnega kanala,
 • krvava sluz,
 • spontan razpok plodovih ovojev.

Krvavo sluzast čep

Čep, ki se v nosečnosti nahaja v materničnem ustju (cervix) in ščiti telo pred vdorom mikroorganizmov skozi nožnico v maternico, se lahko pred pričetkom poroda odlušči. Ženske velikokrat prestraši, ker je ustje maternice med nosečnostjo zelo dobro prekrvavljeno in je tako sluz pomešana s krvjo.  Čep se lahko odlušči v enem ali več delih. Največkrat ga opazite na hlačkah ali na papirju ko greste na stranišče in se obrišete. Nič ni narobe, če čepa ne opazite.

Krvavo sluzast čep je znak, da se je vaše telo začelo pripravljati na porod. Pri pojavu krvavo sluzastega čepa ni porebno odhiteti v porodnišnico, saj se lahko odlušči tudi več dni, preden se bo porod dejansko aktivno začel.

Če se pojavi večja krvavitev (kot pri menstruaciji) se svetuje, da nemudoma obiščete porodnišnico in se posvetujete z zdravstvenimi strokovnjaki.

Popadki

Pri večini žensk se porod začne s porodnimi popadki. Porodni popadki so na začetku redki, pojavljajo se ritmično, njihova jakost, trajanje in pogostost pa naraščajo. Pri popadkih gre za krčenje maternice. Če bi položile roko na trebuh, čutite otrdelost trebuha. Tudi babica bo položila roko na vaš trebuh, da bo čutila jakost in dolžino popadka.

V začetni fazi poroda (latentna faza) ženske največkrat čutijo popadke v spodnjem delu trebuha in v križu. Nekatere jih opisujejo kot močnejše menstrualne krče.  Ko popadek popusti, se mišice maternice sprostijo, tako trebuh ponovno postane mehak in bolečina popusti.

LASTNOSTI POPADKOV:

 • so neodvisni od volje (ne more jih niti sprožiti, niti zavirati),
 • trajajo 0,5 do 1,5 min,
 • med popadki so krajši ali daljši premori (trajajo od 1 do 15 min),
 • popadki so boleči (bolečina je različno močna. Pojavi se kasneje kot popadek in mine pred koncem popadka),
 • popadki opravijo določeno delo (odpirajo maternični vrat, iztisnejo plod in druge dele jajca, preprečujejo krvavitev in okužbo; pospešujejo krvni obtok v maternici in delujejo kot lokalno srce – plod dobiva zadostno količino kisika in hranil in odstranjujejo odpadne snovi),
 • maternica je med popadkom trda (babica položi roko na trebuh in si beleži trajanje popadkov, odmorov in jakost popadkov).

POZNAMO 3 VRSTE POPADKOV:

 • nosečnostni (Braxton-Hicksove kontrakcije) – so zelo redki, neredni, kratkotrajni in slabi. Nosečnice jih navadno ne čutijo, niso boleči. Zadnja dva meseca postanejo pogostejši, rednejši in nekoliko boleči. Pospešujejo krvni obtok v maternici in pripravljajo raztezni del maternice za porod.
 • porodni popadki – so redni in močni. Delimo jih v popadke prve (za odpiranje materničnega vratu), druge (iztisnejo plod) in tretje porodne dobe (da se posteljica ali placenta odlušči od maternične stene in stisnejo pretrgane žile iz katerih bi porodnica krvavela).
 • poporodni popadki – so v poporodni dobi, neredni. Pojavljajo se zlasti med dojenjem. Pri mnogorodnicah so bolj boleči. Varujejo telo pred infekcijo

Če boste rodili prvič, se svetuje, da se v porodnišnico/porodni center ne rabite odpravi preden ne boste čutili rednih  popadkov na 5 minut in si bodo kljub počitku sledili vsaj 2 uri.  Tiste, ki boste rodile doma, se ravnajte po navodilih vaše izbrane babice.

Pri ženskah, ki so v preteklosti že rodile, navadno porod poteka hitreje, zato se svetuje, da se v porodnišnico/ porodni center odpravite, ko bodo popadki redni in si bodo sledili na 7 – 10 minut.

Odtekanje plodovnice

Porod se pa lahko prične tudi tako, da vam odteče plodovnica (“odteče voda”). To pomeni, da so plodovi ovoji (slišali boste tudi izraze jajčni mehur, mehur otroka, plodov mehur) počili.  Plodovnica lahko odteka počasi po kapljicah. V tem primeru težko ločite ali gre za uhananje urina, kar je proti koncu nosečnosti pogosto, ali za odtekanje plodovnice. To bodo lahko ugotovili v porodnišnici oziroma v porodnem centru s posebnim testom. Lahko pa odteče tudi kot v filmih, nenadoma in v večji količini.

Odtekanje plodovnice lahko ločite od uhajanja urina tako, da so pri odtekanju plodovnice hlačke ves čas mokre, ne glede na to ali vas tišči lulat ali ne, saj tega ne morete zadržati. Plodovnico prepoznate tudi po barvi, ki je navadno mlečna oz. bledo rumena.

V primeru (suma na) odtekanje plodovnice uporabite bele higienske vložke, da boste lahko spremljali dogajanje, prav tako bo to olajšalo delo zdravstvenim delavcem.  Strokovne smernice v Sloveniji narekujejo, da se v porodnišnico odpravite takoj, ko vam začne odtekati plodovnica. To še posebej velja, če je plodovnica rjave ali zelene barve, saj to nakazuje na stisko pri plodu.

Še posebej kadar pride do razpoka pred 37. tednom (oz. še glavica ni fiksirana) ali je otrok manjše rasti (IUGR), imate veliko plodovnice (polohidramnij), ko otrok ni z glavico obrnjen navzdol se svetuje prevoz porodnice v čim bolj ležečem položaju, kadar to ni izvedljivo, pa je najbolje poklicati reševalno vozilo, saj lahko pride do izpada popkovnice. Če med nogami opazite popkovnico, ne razmišljajte o drugem načinu prevoza kot z reševalnim vozilom in se čim prej vležite s podloženo/dvignjeno zadnjico.

Nasveti

 • V primeru sveže krvavitve iz nožnice (podobno menstruaciji) ali ostrih nenadnih bolečin v trebuhu, če ne čutite otroka ali (niste preprični,) če vam odteka plodovnica, nemudoma poiščite medicinsko pomoč.

 • Na dan poroda ali dan prej telo samo poskrbi za “čiščenje”, zato boste lahko imele drisko.

 • Začetek poroda (latentna faza) je čas, ko nabirate energijo. Zato dovolj počivajte in jejte hrano, ki vam odgovarja.

 • Če je vaša porodnišnica/porodni center blizu doma, boste lahko od doma odšli kasneje.

 • Torbo za na pot imejte pripravljeno od 37. tedna naprej, da ob odhodu v porodnišnico ne boste imeli skrbi, ali imate  pripravljeno vse potrebno. Materinsko knjigo z zdravstveno kartico pa imate tako vedno pri sebi (a ne? :)  ).

 • Če boste rodile pozimi in zunaj sneži, morate v čas vožnje do porodnišnice/porodnega centra vklakulirati tudi razmere na cesti.

 • V porodnišnici vas bodo vprašali na koliko časa so popadki. Vam se bo verjetno zdelo da sploh ne prenehajo, pa vendar. To je čas od začetka enega popadka do začetka drugega.

 • Včasih vas prestraši rjav/krvav izcedek, ki je lahko posledica npr. po vaginalnem pregledu, spolnem odnosu ali pa se vam je odluščil čep, saj je sluznica v nosečnosti zelo prekrvavljena. In ko pridete po zdravniško pomoč, razlog prihoda navedete “krvavitev”.  V tem primeru morate nujno imati vložek, da lahko zdravstveno osebje oceni količino krvavitve.

 • Če vam plodovnica odteka v večji količini ženske največkrt namesto vložkov uporabijo kar tetra plenice ali brisačo. V avto pa si dajte nepremočljivo podlogo za enkratno uporabo (vpojni del obrnete navzgor in se nanj vsedete).

 • Če se vam zgodi, da otroka rodite v avtomobilu (očetje) ohranite mirno kri.  Otroka osušite z brisačko ali pleničko in si ga položite na gole prsi in ga pokrijte tako ,da glavica gleda ven. Tako ga grejte do prihoda do najbližje porodnišnice/porodnega centra.

 • Tudi, če vam bo plodovnica evidentno odtekla vas ne rabi skrbeti, da bi jo otroku zmanjkalo. Plodovnica nastaja ves čas in odteka vse do konca poroda.

Viri:

Felc, Z. (2008). Neonatologija. Maribor: Fakulteta za zdravstvene vede.

Marshal, J.E. in Raynon, M.D. (2014). Myles Textbook for Midwives. 16th ed. Edinburgh: Saunders.

Pajntar, M. (2004). Normalni porod. V: Pajntar M, Novak- Antolič Ž. Nosečnost in vodenje poroda. 2. dop. izd. Ljubljana: Cankarjeva založba, 136-73.

Petročnik, P. (2016). Porod za strokovnjake, Ljubljana: Nacionalni inštitut za javno zdravje. Pridobljeno s Vir

Simkin P, Whalley J, Keppler A, Durham J, Bolding A (2010). When and How Labour Begins. In: Pregnancy Childbirth and the Newborn. 4th ed. New York: Meadowbrook Press, 162-75.