5.5.2017 mednarodni dan babic – uspel. #IMD2017

5. maj je mednarodno priznan dan za poudarjanje dela babic. O tem dnevu se je prvič govorilo v poznih 1980 letih, nato pa je bila uradna pobuda leta 1992. Tako vsako leto 5.maja prosijo svet, da se osredotoči na vlogo babic in babištvo. Mednarodni dan babic je priložnost za vsako posamezno babico/babičarja, da razmisli o sebi in o drugih v tem poklicu, izkoristi dan za vzpostavitev novih stikov  in za razširitev znanja o tem, kakšno vlogo imajo babice v svetu. Od leta 2015 “Mednarodna konfederacija za babice – ICM” uporablja splošni slogan, ki se glasi “Svet potrebuje babice danes bolj kot kadarkoli”, kot del stalne akcije opozoriti na potrebo po babicah.

18342707_10210357344702409_3583065545891676908_n

Foto: Poloni Avanzo; več fotografij o babiškem teku: klik

Letošnji slogan, ki ga je izbrala Mednarodna konfederacija za babice ICM ob mednarodnem dnevu babic je bil:

“Babice, mame in družine – partnerji za življenje”. Saj verjamejo v partnerski odnos in seveda prednosti babištva.

idm17_eng_leaderboard_728x90px_a

socialmedia-english-idm2016-leaderboard-2

idm__leaderboard_728x90px-2
140217-icm-artwork_facebook-cover_851x315px-2  facebook-851x315px_prf1-2

Letošnji 5.maj v Sloveniji se je v Ljubljani odvijal v lepem vremenu s sprehodom na Rožnik, kar je organizirala Sekcija babic, ob 17:00 pa se je na Prešernovem trgu teklo s študenti babištva in Vzajemno. O babicah in babištvu smo lahko spremljali tudi v medijih.

Nekaj ujetih trenutkov:

OnaPlus je na kratko povzela današnji dan. Porod bodo v prihodnje večkrat vodile babice – Dnevnik.si

Revija Jana je na FB delila povezavo do intervjuja z enim in edinim Rokom Janežičem. Strinjam se, ko govori o prednostih malih porodnišnic:  »Srečo imam, da delam v manjši porodnišnici, saj veliko pacientk poznam že od prej..« Prav tako pa podprem njegovo izjavo : »Zlagal bi se, če bi rekel, da včasih kakšni ženski ne povem, da je tisto, kar si predstavlja, narobe. Ljudje spoštujejo, če jim to argumentirano predstavite. Drug drugega moramo poslušati.« In res je, babice same bi morale sodelovati pri birokraciji, ki pripomore k sistemskim spremembam. Kaj naj rečem:”Rok, ponovno – kapo dol!”. Tukaj pa si lahko preberete in pogledate njegov intervju na Kanalu A.

Svet na kanalu A – facebook stran – Za razliko od Alenke, sem se jaz odločila da bom babica, ko je bilo potrebno oddati vpisne obrazce 🙂

Delo je objavil intervju z babico iz ljubljanske porodnišnice: Porod je najlepši dogodek in babica najlepši poklic

Letos so prenovo porodnega bloka doživeli v Slovenj Gradcu. Nudijo “alternativne” porodne sobe, ki ponujajo za žensko več udobja in sproščenosti, prav tako za babice. V Novem mestu pa so za 5.maj pripravili dan odprtih vrat, kjer so si “bodoči uporabniki” prav tako lahko pregledali prenovljen porodni blok.  Tako kot Korošice, bodo tudi Novomeščanke rojevale v vodi. Več klik. Iskrene čestitke! DolenjskaNews.com so se seveda pohvalili in pripravili prispevek  V novomeški porodnišnici tudi porod v vodi . Pisali so tudi na spletni strani DolenjskiList.si kjer si lahko pogledate še fotografije.  Odličen dan za promocijo so izbrali. Obisk Novomeške porodnišnice na Svet na kanalu A – facebook stran  Iz prispevka:

  • “Skrb za ženske ni samo našla služba, to je del našega življenja, naše poslanstvo. “
  • “Babice stremijo k tem, da bi starše spoznale že v zgodnjih mesecih nosečnosti. “

Pisalo se je tudi o babištvu na primarni ravni, zato sem  bila vesela prispevka na rtvslo.si “Babištvo naj gre znova na primarno raven – ker to daje najboljše rezultate“. 

Zagotovo sem bila zadovoljna s stavkom: “Cilj in vizija razvoja babištva v Sloveniji je, da bi vsaka ženska imela dostop do kontinuirane babiške obravnave v času nosečnosti, poroda in v poporodnem obdobju. “ In upam, da se kmalu premaknemo do cilja in vizije, da ne bo ostalo le pri tem. Saj sami vemo, da so samo postavljeni cilji in vizije za napredek premalo. Potrebujemo tudi načine, da to dosežemo. V nadaljevanju so omenili tudi: “Zlati standard evropskega in svetovnega združenja babi: Ena ženska – ena babica v času poroda”. Napredek je že, da se piše o tem, da se ga podpira. Samo ponovno bi si želela tudi bolj kot vizijo in cilje dober načrt kako priti do tega. “Pri tem so izpostavili, da bi želeli slovenske babice ponovno umestiti na primarni nivo zdravstvenega varstva, kjer bi skozi pet pregledov zdravih nosečnic, ki jih slovenska zakonodaja že omogoča, spodbudili partnerstvo babic, mater in družin. Koristno bi bilo uvesti babice tudi v referenčnih ambulantah, kjer bi svetovale o zdravi spolnosti in kontracepciji, lajšanju težav v menopavzalnem obdobju, samopregledovanju dojk in pri drugih pomembnih dogodkih v življenju žensk. Tako bi ženskam omogočili dostop do kontinuirane obravnave, ki po raziskavah daje najboljše izide – za ženske in njihove družine, menijo v zbornici – zvezi.” Kako zelo si to želim tudi sama. Zase, za ženske, babice in slovensko populacijo.

Tudi na Bibaleze.si in maribor24.si so se spomnili na nas z enakim prispevkom kot na rtvslo.si.

Varaždinske babice, so imele dan odprtih vrat. Kako so praznovale si lahko ogledate tukaj. Hrvatska udruga za promicanje primaljstva pa je organiziral 3 dnevni simpozij “Babištvo – izzivi poklica”.

Tuji mediji so pisali o 15ih razlogih, zakaj so babice čudovite. Zasledili smo lahko nov film “A Midwife Like Me”ki prikazuje ključno vlogo babic po vsem svetu.  Film kaže, kako lahko izobražene in usposobljene babice pomagajo ženskam, da bodo imele najboljše izkušnje pred, med in po rojstvu otroka in jih spodbujajo ,da imajo informirano izbiro ko govorimo o normalni nosečnosti in porodu.

Lamaze International je pozval ženske, da se zahvalijo svojim babicam. Ob tem videu pa sem tako potočila solzo:

In še en prispevek v branje klik, v angleškem jeziku. Priporočam pa vam v branje tudi svež prispevek v slovenščini AktualnoZdravstvo »Prosim vas, bodite sočutni med porodom«, ki je bil objavljen dva dni pred #IMD2017 .

18268312_835890516565296_3532720952677925431_n

Zagotovo sem kakšno objavo izpustila, a bistvo ujela. Izjave Zbornice – zveze so mi zelo všeč in jih podpiram. Upam samo, da bodo kmalu postale realnost. Kako sva dan preživeli s sodelavko lahko pokukate tukaj.

Najlepše bi se zahvalila vsem ženskam in družinam, ki so se ob tem dnevu še posebej spomnile name, ki sem tako ali drugače bila del njihovih porodnih zgodb. 

18274787_835844949903186_6232840896962995876_n

Pozdrav iz Rožnika od babic iz različnih slovenskih porodnišnic, sekcije in tudi predstavnic oddelka za babištvo. Vir

In še en video z razjokat – babice za babice: <3

Foto

 

 

 

Podobne objave

Vsebina je zaščitena.