Akupunktura v babištvu

Beseda akupunktura je sestavljena iz latinske besede acus, kar pomeni igla, in besede punctura, kar pomeni prebadati. Akupunktura se je razvila kot posledica tega, da je bilo pred tisoče leti Kitajcem prepovedano z operacijami posegati v telo (Yelland, 1996).

V akupunkturi je zdravje določeno s sposobnostjo, da človek ohrani uravnovešeno in harmonično notranje okolje. Bolezen se pojavi, kadar je notranje okolje zmoteno in normalni procesi, ki omogočajo uravnovešenost, svoje naloge ne zmorejo opravljati (Mills, 1997). Kaže, da akupunktura deluje na senzorične in emocionalne komponente (Pajnar, 2004).

Meridiani so virtualni kanali, ki notranji organ in njegovo pripadajoče tkivo združujejo v celoto točk in te točke so povezane z delovanjem posameznega notranjega organa (Altherrin in sod., 2010). Poznamo dvanajst glavnih meridianov, ki potekajo po telesu navzdol v parih, šest po levi in šest po desni strani telesa (Woodham in Peters, 1997).Po meridianih teče či, ki doseže vse organe in tkiva (Jänicke in Grünwald, 2009).

Či je nevidna energija oziroma življenjska sila telesa. Kadar či potuje po kanalih nemoteno, je telo v ravnovesju in zdravo, kadar pa po kanalih ne potuje nemoteno, se pojavi bolezen ali bolečina (Yelland, 1996).

Akupunkturna točka je v Kitajski medicini definirana kot mesto na telesni površini, kjer se či in kri srečata (Monod-Cassidy, 2002).

Med najpogostejše tehnike akupunkture spada tehnika zabadanja igel. Akupunkturne točke lahko stimuliramo tudi z moksibustijo, elektrostimulacijo in lasersko stimulacijo (Jänicke in Grünwald, 2009).

AKUPUNKTURA PRI ŽENSKEM REPRODUKTIVNEM ZDRAVJU

Akupunktura, ki se že tisočletja uporablja v kitajski medicini, se uporablja tudi v porodništvu (Pajntar, 2004). Nekatere akupunkturne točke imajo sposobnost ohranjanja reproduktivnega zdravja ter zdravljenja reproduktivnih bolezni (Monod Cassidy, 2002).

Akupunkturisti lahko obravnavajo ženske že pred zanositvijo, da bi telo pripravili na zanositev (Yelland, 1996). Raziskave kažejo tudi na blagodejne učinke zdravljenja z akupunkturo pri dismenoreji, neplodnosti in pri predmenstrualnem sindromu (Monod Cassidy, 2002). Novejša raziskava iz letošnjega leta opisuje tudi vpliv akupunkture na inzulinsko občutljivost pri ženskah s policističnim ovarijskim sindromom. Hiperinzulinanemija in inzulinska rezistenca sta ključni značilnosti policističnega ovarijskega sindroma. Preiskovan je bil učinek pettedenske obravnave z akupunkturo. Elektrostimulacija na podganah z inzulinsko rezistenco je pokazala izboljšanje senzitivnosti na inzulin (Zhung et al., 2015).

Akupunktura v predporodnem obdobju

Ohranjanje primernega ravnovesja med čijem in krvjo je ključ do zdrave nosečnosti in normalnega razvoja ploda. Nosečnost poteka pravilno, kadar sta či in kri nosečnice v ravnovesju s čijem in krvjo ploda ter či pravilno kroži, še posebej v ledvicah, jetrih in vranici, saj so ti organi glede na tradicionalno kitajsko medicino zelo pomembni v ženskem reproduktivnem zdravju. Na začetku nosečnosti, ko telo še ni popolnoma prilagojeno na novo stanje, je način kroženja čija spremenjen, kar lahko povzroči slabost in bruhanje. Prav tako lahko spremenjen tok čija, ali pa njegovo pomanjkanje povzroči vaginalne krvavitve, prečno lego ploda, bolečine v križu in druge nosečniške tegobe (Monod Cassidy, 2002).

Akupunktura uspešno zdravi veliko predporodnih tegob, kot so slabost, krčne žile, hemoroidi, konstipacija, sindrom vene kave, edemi, bolečine v križu.

Zdravljenje slabosti z akupunkturo

Tradicionalna kitajska medicina ugotavlja, da se lahko slabost v nosečnosti pojavi zaradi različnih razlogov. Eden izmed najpogostejših je prenehanje menstruacije med nosečnostjo. Pri tem je pretok krvi oviran in či postane premočan. Rezultat tega je kopičenje tega čija in čija, ki ga povzroča plod. Simptomi po navadi vključujejo slabost in bruhanje, občutek šibkosti, zmanjšan apetit, utrujenost, spahovanje po jedi. Po ugotovljeni diagnozi akupunkturist vstavi iglo v akupunkturno točko v zapestje, ki se imenuje Neiguan (slika 5) in jo tam pusti približno 20 minut. Velikokrat se uporablja tudi točka Zhongwan (Acufinder.com, 2006). Nekatere nosečnice čutijo izboljšanje že po dveh ali treh tretmajih, nekatere pa jih potrebujejo več (Yelland, 1996).

Akupunkturno zdravljenje bolečin v spodnjem delu hrbtenice

Bolečine v križu so ena najpogostejših tegob v nosečnosti in so pogostejše v zadnjih mesecih nosečnosti (Acufinder.com, 2006). Tradicionalna kitajska medicina ugotavlja, da so ledvice ključne za reprodukcijo, saj naj bi se v njih hranil originalni vir čija. Nosečnost v kombinaciji z energijo rastočega ploda povzroči višek toplote in posledica tega so bolečine. V zgodnji nosečnosti med terapijo nosečnica leži nagnjena, kasneje pa terapija zaradi rasti ploda in maternice poteka leže na boku z nameščeno blazino med koleni. Igle se vstavijo lokalno okrog področja bolečine. Terapija se izvaja v namen toplotne okrepitve ledvičnega čija in posledično utrditev spodnjega dela hrbta (Yelland, 1996).

Čeprav raziskave kažejo vpliv na kakovost življenja pri nosečnicah z bolečinami v spodnjem ledvenem delu hrbtenice, si morajo glede tega nosečnice večinoma pomagati same. Kljub raziskavam in priporočilom ostaja uporaba akupunkture za lajšanje bolečin v ledvenem delu hrbtenice med nosečnostjo relativno nizka (Waterfield et al., 2015).

Obračanje ploda pri nepravilni vstavi s pomočjo moksibustije

Med zanimivejše načine uporabe stimulacije akupunkturnih točk spada obračanje ploda s pomočjo moksibustije. Optimalni čas za uspešno uporabo te tehnike je med 32. in 34. tednom nosečnosti (Acufinder.com, 2006). Tehnika vključuje 15 minutno segrevanje točke Zhiyin dvakrat na dan, deset dni zaporedoma. Zhiyin je na zunanji strani mezinca na nogi. S stimulacijo te točke z mokso se poveča pretok čija čez urinarni kanal vse do maternice in posledica tega sta povečana aktivnost ploda in sproščanje mišične plasti maternice (Yelland, 1996). V primeru uspešnega obrata ploda v pravilno lego je treba s terapijo prenehati. Točke Zhiyin se ne sme stimulirati pri nosečnicah s povišanim krvnim tlakom, pri infekcijah, povišani telesni temperaturi in pri večplodni nosečnosti (Akufinder.com, 2006).

Na oddelku za ginekologijo in porodništvo v Genevi so izvedli randomizirano kontrolno študijo, da bi ocenili možne negativne posledice na počutje matere in ploda. Vključene so bile nosečnice med 34. in 36. tednom nosečnosti. Pri prvih dvanajstih udeleženkah so plod dodatno opazovali z elektronskim monitoringom. Kardiogram so opravili 10 minut pred vsako seanso z moksibustijo, 20 minut med njo in 10 minut po njej. Vpliv moksibustije na plod so ocenjevali s kardiogramom, vpliv na nosečnico pa s preverjanjem krvnega tlaka, s preverjanjem morebitnega začetka popadkov, poročanjem nosečnice o njenem počutju in njenim beleženjem plodovih gibov. Raziskovalci pri raziskavi niso opazili negativnih učinkov na počutje matere in ploda, zato glede na zbrane podatke sklepajo, da je moksibustija varna tako za plod kot tudi za nosečnico (Guitter et al., 2008).

Kljub številnim raziskavam na temo obračanja ploda s pomočjo moksibustije so Lee, Kang in Ernst (2010) ugotovili, da je bila kakovost raziskav slaba, zato iz njih težko sklepamo o učinkovitosti oziroma neučinkovitosti moksibustije.

vir:Spinning babies

Akupunktura med porodom

Akupunktura se pogosto uporablja za indukcijo poroda, stimulacijo popadkov in lajšanje porodne bolečine. Poznamo osem specifičnih kanalov, ki služijo med porodom. Delimo jih na ren in chong kanale (Thomas, 2001).

Indukcija poroda z akupunkturo

Nosečnost, ki traja več kot 40 tednov gestacije, lahko predstavlja večje tveganje za otroka in mater. Zaradi nezadostnega delovanja placente lahko pride do restrikcije intrauterine rasti, aspiracije mekonija, intrauterine infekcije. Tudi indukcija poroda prinaša določena tveganja in zaplete, na primer operativno dokončanje poroda. Zato za sproženje poroda preučujemo alternativne metode, ki bi predstavljale manjše tveganje za zaplete, hkrati pa bi bile tudi stroškovno ugodnejše (Asher, 2009).

Na kitajskem se akupunktura za indukcijo poroda uporablja že stoletja, vendar jo vedno bolj izpodrivajo novejše metode sprožanja poroda, kot je oksitocin. Izkušnje kažejo, da je za uspešno indukcijo poroda potrebnih vsaj tri do pet seans, ki trajajo pol ure. Največji uspehi se kažejo pri porodnicah, ki so v preteklosti že rodile (Yelland, 1996). Slika 8 prikazuje točke, ki se uporabljajo za indukcijo poroda.

Indukcija poroda z akupunkturo se večinoma uporablja po štiridesetem tednu nosečnosti.

Dr. Caroline A. Smith in njeni sodelavci so v Avstraliji izpeljali študijo in jo opisali v Obstetrics & Ginecology. Za potrebe študije so 364 nosečnic razdelili v dve skupini. Ena skupina je bila deležna pravih terapij z akupunkturo, druga skupina pa je prejemala lažno terapijo. Vsaka nosečnica je imela dve terapiji dva dni pred predvideno indukcijo poroda. Ekipa dr. Smithove je ugotovila, da je bilo treba za sproženje poroda pri nosečnicah, ki so bile deležne prave akupunkture uporabiti standardne metode indukcije poroda, tako kot pri skupini z lažno akupunkturo. Kljub temu so raziskovalci ugotovili, da rezultat ne dokazuje, da akupunktura nima vpliva na indukcijo poroda. Potrebne bi bile nadaljnje raziskave z več ponovitvami in večjim številom nosečnic (Smith et al., 2008).

V raziskavi iz leta 2015 so dr. Amir in njegovi sodelavci dokazali, da se je z uporabo akupunkture v kombinaciji s konvencionalnimi metodami sprožitve poroda znatno skrajšal čas poroda. V študiji je sodelovalo osemdeset nosečnic, ki so potrebovale sproženje poroda. Petdesetim nosečnicam so porod sprožili z uporabo akupunkture in šiacuja, tridesetim s konvencionalnimi metodami. Študija dokazuje, da uporaba tradicionalne kitajske metode sproženja poroda skupaj s konvencionalnimi metodami ali brez njih, zmanjšuje število intervencij med porodom, prav tako zmanjšuje tudi število zapletov pri dokončanju poroda (Amir et al., 2015).

Stimulacija popadkov

Akupunktura se velikokrat uporablja za spodbujanje krčenja maternice in pospeševanje poroda (Tureanu, Tureanu, 2002). Za stimulacijo popadkov se uporabljajo enake točke kot za indukcijo poroda (Hegu, Sanjian, Tsusanli). Poudariti je treba, da so te točke prepovedane pred dopolnjenim 37 tednom gestacijske starosti, saj lahko povzročijo prezgodnji porod. V kombinaciji skupaj s syntocinonom so možni premočni popadki ali rupture maternice, zato tukaj velja še posebna pozornost. Razen tega ima akupunktura redke stranske učinke pri stimulaciji popadkov. Nekateri raziskovalci pravijo, da je težko nadzirati in kontrolirati spremembe v pogostosti in intenziteti popadkov, ki jih povzroči akupunktura. Stimulacija popadkov lahko traja tudi do sedem ur, kar je velikokrat za porodnice nesprejemljivo (Yelland, 1996).

Lajšanjeporodnebolečine

Že površen pregled literature na svetovnem spletu kaže na to, da se porodnice bojijo porodne bolečine in želijo načrtovati porod brez bolečin (Lopuh, 2007). Povprečno 50 do 70 odstotkov žensk med porodom doživi bolečino, ki jo opisujejo kot močno in nevzdržno. Posledica intenzivnih porodnih bolečin je lahko podaljšanje aktivne faze poroda, nizek APGAR in večja možnost operativnega dokončanja poroda (Allameh et al., 2015).

Akupunktura za lajšanje porodne bolečine in bolečine na splošno je priljubljena tema raziskav in študij zaradi želje po razumevanju fiziologije vpliva akupunkture na bolečino (Tureanu, Tureanu, 2002). Primerna je za porodnice, ki se želijo izogniti invazivnim metodam lajšanja bolečine (Carr in Lythage, 2014). Točka, ki se uporablja za lajšanje porodne bolečine je BL-32 . Novejše raziskave kažejo na to, da zabadanje igel stresno deluje na celice in te začnejo proizvajati adenozin. Adenozin se veže na receptor bolečinskega živca, kar zmanjša njegovo vzdraženost (Palmgren, 2011).

Zaradi nasprotujočih rezultatov raziskav iz področja lajšanja bolečine z akupunkturo so se Allameh in njegova sodelavca iz Isfahanske univerze medicinskih znanosti odločili, da opravijo svojo študijo. Primerjali so vpliv akupunkture in petidina na porodno bolečino. Porodnice so razdelili v tri skupine: kontrolno, petidinsko in akupunkturno. Za ocenjevanje bolečine je bila uporabljena vizualna analogna skala (VAS). Rezultati so pokazali znatno zmanjšanje bolečine 30 minut po akupunkturi, vendar pa pri popolni dilataciji materničnega ustja akupunktura ni vplivala na porodno bolečino. Aktivna faza poroda se je pri skupini, ki je prejela petidin, kot tudi pri skupini z akupunkturno terapijo skrajšala v primerjavi s kontrolno skupino (Allameh et al., 2015).

bl-31-bl-34-eight-liao-baliao-1Vir foto

Akupunktura v poporodnem obdobju

V tem občutljivem obdobju je lahko akupunktura v veliko pomoč pri vzpostavljanju ponovnega ravnovesja v telesu in premagovanju poporodnih tegob (Yellnd, 1996).

Motnje laktacije

Znano je, da ima akupunktura velik vpliv na raven hormonov v telesu in uspeh pri odpravljanju težav z laktacijo je posledica povišanja ravni oksitocina in prolaktina. Tradicionalna kitajska medicina pravi, da motnje laktacije nastanejo zaradi pomanjkanja čija in slabokrvnosti ter stagniranja jetrnega čija. Jetrni či miruje zaradi utrujenosti, tesnobe, kar vpliva na nastajanje mleka. Zdravljenje je usmerjeno k spodbujanju ponovne pretočnosti čija v jetra, kar spodbuja laktacijo (Yelland, 1996).

V raziskavi iz leta 2012 sta Yu in Zhou 107 porodnic razdelila v dve skupini. Opazovana skupina je prejela zbadanje v točko na ušesu (slika 11) trikrat na dan, pet dni zaporedoma, prvič že eno uro po porodu. Kontrolna skupina ni prejemala terapije z akupunkturo. Yu in Zhou sta beležila začetek laktacije, volumen laktacije in prolaktin. Laktacijski volumen v kontrolni skupini je bil občutno nižji (27,3 %) kot v skupini, ki je prejemala akupunkturno terapijo (51,9 %). Laktacija se je začela kasneje v kontrolni skupini, prav tako je bila raven prolaktina nižja v kontrolni skupini (Yu in Zhou, 2012).

Konstipacija

Obstipacija (zapeka) je pogosta tegoba, ki pesti ženske po porodu. Do nje pride zaradi hormonskih sprememb po porodu, spremenjenega mišičnega tonusa v trebuhu, strahu pred bolečino pri iztrebljanju (Yelland, 1996). Kaže se z občutkom polnega črevesa, bolečino v predelu trebuha in slabostjo (Ivanuša in Železnik, 2000).

Wu in njegovi sodelavci so opravili študijo, v kateri so primerjali globoko in plitvo zbadanje z akupunkturno iglo, hkrati pa primerjali delovanje akupunkture in laktuloze na obstipacijo. Sodelovalo je 475 pacientov. Globoko akupunkturno terapijo je prejemalo 237 udeležencev raziskave, plitvo 119, kontrolna skupina (119 udeležencev) pa je prejemala laksativ laktulozo. Paciente iz akupunkturnih skupin so zbadali v točko Tianshu petkrat na teden, štiri tedne. Pacienti iz kontrolne skupine so laktulozo prejemali šestnajst tednov. Raziskovalci niso opazili razlik v delovanju obeh akupunktur in laktuloze. V vseh treh skupinah so udeleženci odvajali blato, vendar se je v laktulozni skupini to zgodilo hitreje, kot v akupunkturnih. Terapevtski učinki obeh akupunktur so enaki učinkom laktuloze, vendar po prenehanju terapije trajajo dlje kot učinki laktuloze. Globoko in plitvo zbadanje v točko Tianshu imata enak učinek. Raziskovalci so zaključili, da akupunktura hitro in varno spodbuja intestinalno funkcijo (Wu et al., 2014).

Hemoroidi

Hemoroidi so neprijetna in pogosta tegoba v nosečnosti in v poporodnem obdobju. Ker je v primeru neprijetnega občutka in bolečine ovirano pravilno sedenje, so dodatno obremenjene hrbtne mišice, prav tako pa je oteženo odvajanje blata, kar lahko privede do dodatnih težav, kot so zaprtje in strah pred odvajanjem blata. Točka, ki jo uporabljamo pri zdravljenju hemoroidov, se imenuje Chengsan in jo najdemo na srednji liniji meč.

bl40-bl57Vir foto

Ta točka zmanjša edem in bolečino že po dvajsetih minutah. Pri močnejših bolečinah in otekanju akupunkturist uporabi točko na vrhu glave, ki se imenuje Baihui. Ta točka pomaga potegniti jang telesa v glavo, kar zmanjša otekanje okrog anusa (Yelland, 1996).

KONTRAINDIKACIJE

Akupunkture ne izvajamo, če pacient ne želi takega načina zdravljenja. Prav tako je ne izvajamo pri pacientih, ki imajo nepojasnjena zdravstvena stanja oziroma nimajo postavljene točne diagnoze, pri pacientih z boleznimi srčnih zaklopk, pri pacientih s sepso ali hujših vnetjih. Pri pacientih s srčnim spodbujevalnikom se ne sme izvajati elektroakupunktura. Posebna previdnost je potrebna pri pacientih z motnjami strjevanja krvi in pri pacientih, ki prejemajo antikoagulante ter pri pacientih, ki imajo oslabljen imunski sistem. Lokalne kontraindikacije za akupunkturo so infekcije in poškodbe na koži in kožna znamenja (White et al., 2008). Prav tako akupunkture ne izvajamo na mestu rane in varic ter pri zlomu kosti (Thomas, 2001).

Nekaterim akupunkturnim točkam se je treba izogibati med nosečnostjo, saj imajo velik učinek na maternico. Najpomembneje se je izogibati vseh točk, ki povzročijo nenadno gibanje čija navzdol, kar povzroči ekspulzijo maternične vsebine (Yelland, 1996). Določene točke se ne uporabljajo zaradi njihove lege, ker bi lahko z akupunkturno iglo poškodovali povečano maternico, ali pa katerega izmed vitalnih organov (Monod Cassidy, 2002).

Pri izvajanju akupunkture lahko pride do bolečine pri vbadanju igle, infekcije, pnevmotoraksa, poslabšanja simptomov (Cooper et al., 2009).

Oglej si še video o akupresuri :

Hvala Doris Matjašič, avtorici diplomskega dela “Akupunktura v babištvi (2016)” pod mentorstvom viš. pred. Teja Škodič Zakšek, dipl. ing. rad., dipl. bab., MSc (UK).

Podobne objave