Alkohol v nosečnosti in med dojenjenjem

Ne vemo točno kolikšno količino alkohola, če sploh, – je varno popiti v času nosečnosti. Problem pri pitju alkohola med nosečnostjo je, da ni nobene količine, za katero se je izkazalo, da je varna (Moritz, 2012).

Rečem lahko da alkohol in nosečnost ne gresta skupaj. Nihče natančno ne ve, kakšni so potencialni škodljivi učinki celo najmanjših količin alkohola na otroka v razvoju.

Različni strokovni viri (npr. American College of Obstetricians and Gynecologists; American Academy of Pediatrics) priporočajo, da se noseče ženske (in ženske, ki poskušajo zanositi) v celoti odpovejo pitju alkohola.

Možni učinki pitja alkohola med nosečnostjo na otroka

Alkohol lahko moti normalno rast ploda in povzroča težave pri porodu. Če ženska pije alkohol med nosečnostjo, lahko njen plod razvije telesne, intelektualne, vedenjske in učne težave, ki lahko trajajo celo življenje. Najtežja motnja je spekter fetalnih alkoholnih motenj (FAS). FAS lahko povzroči težave z rastjo, motnje v duševnem razvoju, vedenjske težave in nenormalne lastnosti obraza (ACOG, 2017)

Med pitjem alkohol hitro potuje skozi krvni obtok, prečka posteljico in doseže plod. Otrok počasneje presnavlja alkohol kot vi, zato bo imel višjo količino alkohola v krvi.

Pitje alkohola med nosečnostjo ogroža vašega otroka na več načinov:

– Poveča tveganje za splav in mrtvorojenost.

– Dnevno konzumiranje alkohola med nosečnostjo poveča verjetnost za splav ali rojstvo otroka z majhno porodno težo in poveča tveganje za kasnejše težave pri učenju, govoru, pozornosti, itd.

Nekatere raziskave so pokazale, da so otroci nosečnic, ki so popile kozarec alkoholne pijače dnevno, pogosteje kazali agresivno vedenje, povišala se je tudi verjetnost za razvoj duševnih težav.

Posledice FAS

 • duševna manjrazvitost zaradi manjših, delno razvitih možganov,
 • težave s sledenjem navodil in učenjem preprostih stvari,
 • motnje na področju spanja, pozornosti, spomina, učenja in govora,
 • motnje vedenja (impulzivnost, hiperaktivnost, kljubovalnost),
 • prizadet sluh, vid, govor,
 • druge zdravstvene težave (prirojene napake na srcu, ledvične, jetrne in kostne okvare),
 • značilen videz obraza,
 • prekinitev in opustitev šolanja,
 • nezmožnost samostojnega življenja,
 • dodatne psihične težave ali duševne motnje,
 • večje tveganje za odvisnost od alkohola in drugih drog (NIJZ, 2015).

alkohol_in_nosecnost1_0

Brezalkoholno pivo in vino med nosečnostjo

Izraz “brezalkoholno” je lahko nekoliko zavajajoč ko gre za pivo in vino. Pijače, označene kot “brezalkoholne”, lahko vsebujejo alkohol, vrednost je sicer običajno manjša kot 0.5 odstotka (za primerjavo, navadno pivo običajno vsebuje približno 5 odstotkov alkohola). Zato velja previdnost pri konzumiranju teh pijač. Predlagam da preverite deklaracijo in se prepričate o vsebnosti alkohola ali pa se povsem odpoveste pitju teh pijač.

Nekaj napotkov za izogibanje pitju alkohola v nosečnosti:

 • Če ste povabljeni na zabavo in ne veste, ali bo na voljo brezalkoholna pijača, jo prinesite s seboj.
 • Pridite na zabavo kasneje in jo zapustite prej.
 • Pijte samo brezalkoholne pijače, če dvomite o prisotnosti alkohola v pijači, pijte raje vodo.
 • Če vam ponujajo alkoholno pijačo, jo vljudno zavrnite, ni vam treba razlagati, zakaj ne želite piti alkohola.
 • Izogibajte se točilnemu pultu in se zamotite, npr. plešite ali se drugače družite.
 • Če menite, da ste v skušnjavi glede alkohola, zapustite zabavo.
 • Pod nobenim pogojem ne pijte alkohola (NIJZ, 2016).

Dojenje in alkohol

Alkohol po zaužitju prehaja v krvni obtok in posledično tudi v materino mleko. Medtem ko je količina alkohola, ki preide v materino mleko po popitem kozarcu vina relativno majhna, je vaš otrok droben in njegova jetra niso pripravljena na predelavo alkohola. To pomeni, da ne more tako učinkovito predelati alkohola kot odrasel človek. Dojenčki, mlajši od 3 mesecev, predelujejo alkohol približno polovico počasneje kot odrasel človek.

Študije kažejo, da alkohol v materinem mleku lahko vpliva na prehranjevanje in spanje dojenčkov (npr. otroci, katerih doječe matere so pile alkohol, so spali krajši čas; popili so 20 odstotkov manj mleka).

Vplivi alkohola na dojenje in dojenčke niso povsem raziskani, vendar je ugotovljeno da je etanol mogoče odkriti v materinem mleku po pitju »brezalkoholnega« piva (Schneider C, Thierauf A, Kempf J, Auwärter V., 2013).  Ugotovljeni so bili primeri motenega razvoja motorike, sprememb vzorcev spanja, zmanjšane porabe mleka in hipoglikemije (Koren, 2002).

Alkohol ni galaktogog in lahko zmanjša prolaktinski odziv na sesanje in negativno vpliva na razvoj motorike otroka. Tako je potrebno zaužitje alkoholnih pijač zmanjšati ali omejiti na občasno uživanje, vendar ne več kot 0,5 g alkohola na kg telesne mase. Priporoča se da se dojenje opravi 2 uri ali več po vnosu alkohola, da se zmanjša njegova koncentracija v materinem mleku (American Academy of Pediatrics – Breastfeeding and the use of human milk, 2012).

Doječe matere, ki se odločijo za pitje alkohola v obdobju po porodu, morajo skrbno načrtovati program dojenja s shranjevanjem mleka pred pitjem alkohola in čakanjem na popolno odstranitev alkohola iz svojega materinega mleka po zaužitju (Koren, 2002).

Čeprav ne poznamo vseh učinkov alkohola na doječe otroke, je modro da se alkohola med dojenjem vzdržite, vsaj na začetku.

Če pijete alkohol med nosečnostjo ali dojenjem, nikoli ni prepozno, da s tem prenehate. Prej, ko boste prenehale piti bolje bo za vašega otroka in za vas.

9. septembra obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o posledicah izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom – Dan FAS.  Osnovno sporočilo 9. septembra je, da naj ženske ne posegajo po alkoholu vseh devet mesecev nosečnosti. Prav tako se odsvetuje pitje alkohola v času načrtovanja nosečnosti in v obdobju dojenja.

Nacioanlni inštitut za javno zdravje je izdal zloženko “Alkohol in nosečnost”, ki je dostopna na tej povezavi.

VIRI:

Vir1Vir2Vir3Vir4Vir5Vir6Vir7Vir8Vir9Vir10

Opustite kajenje; nosečnost, dojenje, načrtovanje družine

Podobne objave

Vsebina je zaščitena.