Aromaterapija in porod

Vsaka nosečnica postane ob misli na porod prestrašena, lahko tudi napeta. Da bo ženska lahko sodelovala med porodom, mora biti čim bolj sproščena in pomirjena, to pa lahko dosežemo prav z dišavami in masažo. Pomembno je, da si babica vzame čas za pogovor z nosečnico in tudi partnerjem ali pa porodnim spremljevalcem, saj je slednji lahko v veliko oporo med samim porodom. Najbolj prijetno bo otroku, če bo prišel po porodu v prostor, kjer bo dišalo po vonjih, ki so mu bili znani že v maternici. Dobra energija matere pozitivno učinkuje tudi na otroka, saj bo tudi on sproščen. Aromaterapija lahko veliko doprinese k dobremu počutju matere in otroka. Če je žensko strah, se bo dvignil adrenalin, kar pomeni, da bo porod slabše napredoval ali pa se celo ustavil. Mati naj uporablja med rojstvom njenega otroka tista olja, ki jih je uporabljala že v nosečnosti, z njimi naj bo seznanjen tudi njen partner oz. spremljevalec, če sta izvajanje aromaterapije med porodom načrtovala skupaj, drugače naj za to zaprosita babico, ki ima s tem izkušnje. Kapljica njej poznanega eteričnega olja pomaga, da ostane mirna, sproščena, skoncentrirana in ji da energijo, ki jo med porodom še kako potrebuje (Rončelj in Skoberne 2002).

Farrer-Halls (2007) opisuje, da aromaterapija v nosečnosti nudi občutek ugodja, zadovoljstva, hkrati pa krepi in blaži nekatere nosečniške težave. Vonj je v nosečnosti močno izostren, zato je ta metoda v tem obdobju še tako bolj priporočljiva. Nosečnica mora biti seznanjena, katera olja so v tem obdobju primerna. Varna so eterična olja sandalovca, mirte, ingverja, vetiverije, olibanuma, mandarine, petitgraina in grenkega pomarančevca. Nekatera olja povzročajo krvavitev, zato je njihova raba v nosečnosti odsvetovana, izjema pa so sivka, kamilica in vrtnica, katerih olja se lahko uporabljajo močno razredčena v prvih štirih mesecih nosečnosti. Vsa varna eterična olja se v nosečnosti lahko uporablja, vendar je svetovano, da sme nosečnica uporabljati le polovico njihovega običajnega odmerka, za masažo 1–1,5 odstotne mešanice, medtem ko je za kopeli priporočljiv odmerek 3–4 kapljice. V nosečnosti ženske največkrat občutijo bolečine v križu, težko ležijo na hrbtu, zato jih masiramo tako, da sedijo na stolu, se naslonijo s prednjim delom telesa na zadnji del stola, ki je obložen z brisačo. Otečeni gležnji in utrujenost nog tudi predstavljajo težavo v nosečnosti. Priporočljivo je rahlo masiranje s krožnimi gibi v predelu gležnja. Proti jutranji slabosti je najbolj učinkovit čaj iz ingverja, kamilice in poprove mete. V pomoč je lahko tudi vonjanje ingverja, za vonjanje pa ne sme nosečnica uporabiti poprove mete (Farrer-Halls, 2007).

Gabriel (2011) opisuje prijateljico, ki se je intenzivno pripravljala na porod in vložila veliko truda tudi v aromaterapijo. Njen odgovor je bil, da čeprav je uporabljala poprovo meto, je bil porod zahteven. Avtorica se strinja z njo, saj je mnenja, da je ena najmočnejših lekcij, ki se jih lahko naučimo iz prejšnjih izkušenj, ta, da ustvarimo tisto, kar mi hočemo. Pomembno se ji zdi, da znamo obvladovati sebe.

Izvedena je bila študija, kjer so sodelovale ženske, ki so bile na splošno zdrave, porod je potekal brez posebnosti, imele pa so epiziotomijo. Nekatere otročnice so zdravili s sivkinim oljem, nekatere pa ne. Rezultati so pokazali, da bolečine niso občutile tiste, ki so uporabljale esencialno olje. Večji delež otročnic, ki niso čutile bolečine, je bil v skupini, ki je uporabljala olje, iz česar lahko sklepamo, da uporaba sivkinega olja res deluje protibolečinsko (Buckle et al., 2009).

Esencialna olja se lahko uporablja v nosečnosti, med porodom in po porodu. Z njimi lahko lajšamo številne nevšečnosti, med njimi tudi slabost in bolečino. Vonj je eden izmed prvih razvijajočih se čutov v maternici. Raziskave so pokazale, da otrok lahko identificira svojo mater po vonju, ki ga je dobil že v maternici. Inhalacije poprove mete, zelene mete in sivke lajšajo slabost. Sivka in vrtnica sta za lajšanje tesnobe med porodom. Nemška kamilica in Immortelle imata močne protivnetne in zdravilne učinke. Če jima dodamo tudi sivko, dobimo učinkovito olje za celjenje presredka. Vrtnica in sivka učinkovito vplivata tudi na poporodno depresijo in anksioznost. Aromaterapija je zelo uporabna pri zmanjševanju stresa, kamor štejemo tudi porod. V članku je omenjeno, da je za prvo porodno dobo učinkovito olje vrtnice, saj pomirja in uspava. Jasmin, poprova meta, kadilo in masaža hrbta so bolj priporočljivi za tranzicijsko fazo. Babice morajo biti dovolj izobražene, da vedo, kdaj so eterična olja kontraindicirana (Buckle et al., 2014).

Rončelj in Skoberne (2002) sta mnenja, da je za prvo porodno dobo priporočljivo čim več počitka in sprostitve, kar pa prav gotovo dosežemo z masažo hrbta, ramen, bokov oziroma kar individualno ženski bolj ustreza. Podobno navaja tudi Buckle s sodelavci (2004). Namreč eterično olje vrtnice pomirja, deluje antidepresivno, podobno tudi jasminovo eterično olje. Sivkino olje zmanjšuje zaskrbljenost, izboljša razpoloženje, pomirja in hkrati sprošča. Za osvežitev se priporoča eterično olje evkalipta, ki deluje tudi pomirjajoče, za kamilico pa je značilno, da preprečuje razburjanje. Priporočljivo je, da kopeli dodamo majaronovo in rožmarinovo eterično olje, lahko pa ju tudi uporabimo pri inhalaciji, masaži ali za odišavljenje prostora. Vrat in ramena si lahko porodnica masira kar sama, če jo to pomirja, v leže ali sede z uporabo kapljice masažnega olja. Če si nosečnica masira boke, se sprosti, hkrati pa prepreči krče v zadnjici in v predelu bokov. Boke si masira tako, da se uleže na bok, zgornjo nogo rahlo pokrči in to tudi masira s krogi od sprednje črevnične osti kosti prek zadnjice, nato se obrne, ponovno pokrči nogo proti prsim in postopek ponovi (Rončelj in Skoberne, 2002).

Pri bruhanju in slabosti Rončelj in Skoberne (2002) navajata, da je najbolje uporabiti eterično olje poprave mete, kamilice, bazilike, sivke in janeža, namreč to tudi pomirja želodec. Kapljica olja se lahko nanese tudi na čelo porodnice, kar povzroča pekoč občutek, vendar tudi zmanjša slabost. Če je ženska med porodom dlje časa v določenem položaju, lahko pride do mišičnih krčev, saj se prekine krvni obtok. To lahko zmanjšamo z masažo nog in bokov. Masaža mora vedno potekati tako, da gremo v smeri proti srcu, saj na ta način spodbudimo krvni obtok.

OLJA V PORODNI SOBI

Za eterično olje vrtnice je značilno, da pomaga mehčati medenične vezi, sprošča maternico, je naravni antiseptik, pomaga pri delovanju srca in ima blag anestetični učinek. Tiran (2006) razlaga, da je vrtnica skupaj z jasminom in nerolijo eno izmed najdražjih olj. Tiran (2006) navaja, da pozitivno deluje proti depresiji in nespečnosti ter poveča popadke. Olje lahko uporabimo samostojno ali pa ga redčimo (Rončelj in Skoberne 2002). England in Horowitz (1998) se strinjata, da je za pomoč pri popadkih odličen jasmin, ki ga lahko uporabljamo z obkladki, ki jih damo ženski na trebuh, za sivko navaja podobno, da sprošča in jo lahko uporabljamo za osvežitev vonja v sobi.

Tiran (2006) opisuje, da eterično olje nerolija vpliva na živčni sistem in omogoča lažje dihanje. Ima pomirjajoč učinek, uporabimo pa ga tako, da damo 1–2 kapljici na krpico ali pa v razpršilec. Olje sivke učinkuje kot blag anestetik, deluje pomirjajoče, protivnetno, protivirusno, pospeši celjenje ran, pomaga pri glavobolu, omedlevici in spodbuja krvni obtok. Tiran (2006) dodaja, da pomaga lajšati bolečine pri porodu, pomaga pri majhni maternični aktivnosti (popadkih). Eterično olje muškatne kadulje sprošča napetost, pri ljudeh lahko povzroči zmedenost in zaspanost, zmanjša bolečino, spodbudi delovanje rodil, mišičja in dihanja. Med popadki lahko z njim masiramo trebuh, saj spodbuja popadke in posledično pospeši porod. Sprošča tudi napetost (Rončelj in Skoberne, 2002). Rončelj in Skoberne (2002) opisujeta, da olje krvomočnice olajša dihanje, saj spodbuja krvni obtok, krepi maternico, skupaj vleče raztegnjena tkiva, zato se ga nekako priporoča šele po porodu, saj pozitivno vpliva na rodila. Uravnava čustva, hkrati pa ima antidepresivni učinek. Jasminovo eterično olje se izredno priporoča med porodom, saj naredi popadke močnejše in s tem skrajša porodni potek. Ima tudi pomirjevalen učinek, poveča energijo, izboljša razpoloženje, zmanjšuje strah, napetost in veča samozavest ter pomaga pri dihanju. Pri masaži ga lahko uporabljamo skupaj z eteričnim oljem sivke. Eden izmed pomembnih učinkov je tudi, da pomaga pri izločanju posteljice. Tiran (2006) pa še dodaja, da pomaga pri poporodni depresiji. Citrus madurensis ali eterično olje mandarine deluje kot pripomoček za sproščanje in proti zaprtju. Rončelj in Skoberne (2002) dodajata, da obnavlja energijo. Kamilično eterično olje omili notranjo napetost, hkrati pa zmanjša bolečino.

Aromaterapija v prvi porodni dobi

Mišice materničnega telesa se v tej porodni dobi krčijo, medtem ko se maternični vrat širi. Priporoča se sproščujoča kopel, ki naj vsebuje 2–3 kapljice sivkinega eteričnega olja. Če porodnici ustreza, ji masiramo hrbet, ji damo obkladke na hrbet ali pa trebuh, saj pospešijo porod in umilijo bolečino. Eterična olja za obkladke si lahko pripravimo na naslednji način: v 300 ml tople vode dodamo tri kapljice olja muškatne kadulje, jasmina ali pa sivke. Vse to dobro pomešamo in krpo namočimo v mešanico, jo ožamemo in nanesemo na določen predel, kjer je prisotna bolečina, dokler obkladek ne postane hladen. Ne smemo pozabiti na menjavo položajev med porodom. Lahko tudi v vrč vroče vode kanemo tri kapljice priljubljenega eteričnega olja in s tem osvežimo sobo. Uporabimo lahko sivko, limono, bergamont, krvomočnico. Vsa ta olja lahko kombiniramo tako, da zmešamo skupaj po dve, največ tri. Če masiramo trebuh, lahko lajšamo bolečine v tem predelu. Vse gibe izvajamo le, če to porodnici ustreza. Masiramo lahko trebuh od strani, npr. da je ženska na vseh štirih, partner se postavi za njo in s krožnimi gibi masira. Če porodnica leži na hrbtu, lahko križni predel masiramo s krožnimi gibi. Pozorni smo na to, da masiramo s površino cele dlani in da izvajamo krožne gibe (Rončelj in Skoberne 2002).

Znano je, da je prehodna oziroma tranzicijska faza najtežja. Proti koncu prve porodne dobe postanejo popadki najmočnejši. Prehodna doba traja različno dolgo, tukaj so ženske že močno utrujene in jokave, lahko tudi slabo razpoložene, nekatere bruhajo, jim je slabo in drgetajo. Porodnica bo imela občutek spontanega pritiska, vendar še ne sme pritisniti, če ni popolnoma odprta. V tej fazi tistim ženskam, ki jim ustreza, tresemo noge, lahko ji jih tudi masiramo. Najbolj se svetuje, da ženski damo na obraz mokro krpo, ki je namočena v posodo hladne vode, kateri smo dodali dve kapljici eteričnega olja vrtnic, nerolija ali pa sivke (Rončelj in Skoberne 2002).

Aromaterapija v drugi porodni dobi

Značilno je, da traja od popolnega odprtja materničnega ustja in pa do rojstva ploda. Tukaj lahko ženska sodeluje tako, da pritiska po svojih občutkih. Če ima ženska občutek, da ne more nadzorovano dihati, ji lahko pomagamo z 1–2 kapljicama eteričnega olja nerolija, ki ga nanesemo na krpo poleg glave. Da ženska umiri dihanje in izboljša razpoloženje, lahko dodamo 1–2 kapljici eteričnega olja mandarine nerolija, ylang-ylanga ali krvomočnice (Rončelj in Skoberne 2002).

Če med porodom pride do epiziotomije ali rupture, je priporočljiva kopel, ki pospeši celjenje ran. Dodajanje ciprese, sivke ali olja garanije v kopel pomaga pri celjenju raztrganin, preprečuje okužbo in ustavi krvavitev. Uporabi se lahko tri kapljice ciprese in tri kapljice sivke (Merlene, 1994).

Aromaterapija v tretji porodni dobi

Tretja porodna doba traja od rojstva ploda do rojstva placente. Ženski lahko damo obkladke na spodnji del trebuha. Obkladki so namočeni v vročo vodo, ki vsebuje 2–3 kapljice jasminovega eteričnega olja. Menjava obkladkov je potrebna vsakič, ko se shladijo oziroma dokler se ne porodi posteljica. Po porodu je priporočljiv počitek, čeprav ga je pri otročnici zaradi vznemirjenosti kar težko doseči. Na robček, ki ga damo poleg glave, lahko kanemo nekaj kapljic sivkinega ali nerolijevega eteričnega olja (Rončelj in Skoberne 2002).

Tiran (2006) opisuje, da lahko pri ženski, pri kateri je druga porodna doba potekala brez zapletov, v tretji porodni dobi pa se posteljica noče ločiti, uporabimo eterično olje jasmina, ki se ga masira na fundus maternice prek trebuha, ter sivko.

Carski rez in aromaterapija

Tiran (2006) navaja, da je aromaterapijo priporočljivo izvajati že nekaj tednov pred carskim rezom, da bi bila operacija za mater čim manj stresna. Esencialna olja, kot je sivka, so lahko uporabljena tudi v vodni kopeli, saj lahko tako zmanjšamo infekcijo v predelu trebuha. Po operaciji se lahko uporabljajo olja, ki zmanjšujejo bolečino in tako ženski omogočajo lažje in hitrejše okrevanje.

Poporodna depresija

Znano je, da lahko alternativne metode pomagajo tudi pri poporodni depresiji. Klinična raziskava je pokazala, da masaža blagodejno vpliva na zdravljenje poporodne depresije. Ni dokazov, da samo aromaterapija pomaga pri poporodni depresiji, obstajajo pa dokazi, da kombinacija eteričnih olj in masaže blagodejno vpliva na poporodno depresijo (Glosser, 2010).

 Vir: Diplomska naloga Erike Cuznar – Aromaterapija v različnih življenjskih obdobjih ženske in obporodnem obdobju (2015) pod mentorstvom: viš. pred. Teja Škodič Zakšek, dipl. inž. rad., dipl. bab., MSc UK

Foto: Canva

Podobne objave

Vsebina je zaščitena.