Kaj moram vedeti za uspešen začetek dojenja?

Opis predavanja

Že tisočletja obstoja človeštva predstavlja dojenje najbolj naraven način prehranjevanja dojenčkov, kar pa ne pomeni, da je vedno enostavno. Danes vemo, da je dojenje veščina, ki se jo da naučiti. Zdi se mi zelo pomembno, da ženske, ki želijo dojiti, že v času nosečnosti prejmejo potrebne informacije, ki jim bodo pomagale pri vzpostavitvi dojenja. V kolikor ste ena izmed njih, je tale sklop vsebin primeren za vas.

Sklop predavanj “Kaj moram vedeti za uspešen začetek dojenja?” zajema vse potrebne informacije, ki vas bodo opolnomočile in vam olajšale dojenje vašega otroka. Gre za izbrane teme iz sicer daljšega predavanja “Dojenje in hranjenje dojenčka”.  Prvi dnevi in tedni so namreč ključni za vzpostavitev dojenja in ustrezno usvojene veščine so

 • Kakšna je razlika med laktacijo in dojenjem?
 • Ali velikost in oblika bradavic in dojk res vplivata na dojenje?
 • Ali moram svojega dojenčka zbujati?
 • Kako zagotoviti zadostno količino mleka?
 • Kako dojenčka pravilno pristavim na dojko?
 • Kako vem, da je moj dojenček lačen?
 • Ali bom vedela, da otrok dobiva moje mleko in da je sit?
 • Ali je normalno, da se moj dojenček želi ves čas dojiti?
 • Kako lahko mleko iztisnem iz dojke?
 • Kakšen položaj naj izberem za dojenje?

Na ta in mnoga druga vprašanja povezana z dojenjem bomo odgovorili v tem sklopu predavanj. Dojenje je tako tema, o kateri je bilo napisanega in povedanega že ogromno. Pa vendar je v poplavi informacij težko izluščiti tiste, ki so relevantne in nam resnično pomagajo na poti dojenja. Zato sem želela na enem mestu zbrati vse informacije in vam jih posredovati na način, da bomo sistematično in učinkovito predelali tako obsežno temo.

Po sklopih razdeljene vsebine, vas bodo podprle in pripravile na uspešen začetek dojenja. Celoten paket vsebin traja več kot 4 ure. Prednost spletnega predavanja pa je seveda v tem, da lahko sami izbirate kdaj, kje in koliko vsebin si želite ogledati.

In naj vas spomnim še enkrat – Največ pomoči in podpore ob dojenju potrebujete v domačem okolju. Zato je prav tako pomembno in zaželjeno, da se o prednostih in tudi veščinah dojenja seznani tudi vaš partner ali tista oseba, ki bo prve tedne po porodu vaša največja podpora.

Ob morebitnih težavah z dojenjem pa se obrnite na svetovalke za dojenje. Ni vsaka pomoč pravilna, četudi je dobronamerna, zato je prav, da razpolagamo s pravimi, strokovnimi informacijami.

* dostop do vsebin vam je na voljo 12 tednov.

 

45.00
 • Kaj moram vedeti, za uspešen začetek dojenja?
 • Laktacija in dojenje
 • Dojenje prve dni in tedne
 • Pravilno pristavljanje
 • Položaji za dojenje
 • Ročno izbrizgavanje mleka
 • Evalvacija
 • Dodatno

Kaj moram vedeti, za uspešen začetek dojenja? (uvod)

Dojenje je zagotovo najboljši naravni način prehranjevanja novorojenčkov, dojenčkov in malih otrok, ki pa ni vedno čisto tako enostaven. Pričetek dojenja takoj po porodu (v zdravstveni ustanovi ali doma) je zagotovo pogoj za uspešno dojenje, ni pa zagotovilo.

Zaželjeno je, da se ženske že v času nosečnosti seznanite s prednostmi dojenja za otroka, vas in družbo, s pravilnim pristavljanjem otroka, s pomembnimi faktorji, ki so pogoj za uspešno dojenje in tudi, da dobite informacije, na koga se lahko obrnete, ko nastopijo težave.

Da se dojenje dejansko vzpostavi, je včasih potrebno veliko truda mame, zdravstvenih delavcev in tudi okolice. In zato številne mame potrebujete ustrezno podporo in kredibilne informacije, ki vam morajo biti dostopne 24/7.

Takoj po porodu vam informacije in pomoč nudijo zdravstveni delavci v zdravstvenih ustanovah (ali izbrana babica, pri porodu na domu). Pomoč vam je na voljo ves čas bivanja v ustanovi. Lahko, da bo dojenje super steklo in ne boste potrebovale pomoči, lahko, da bo pomoč potrebna že naslednji dan ob odpustu iz porodnišnice. Takrat vam je največkrat v podporo in pomoč patronažna medicinska sestra oz. babica.

Lahko se zgodi, da težave nastopijo po 2 mesecih, pol leta, enem letu, morda ob rojstvu sorojenca. Takrat se boste morda zatekli tudi k osebnemu izbranemu zdravniku, ginekologu, morda k otrokovemu pediatru oz. svetovalcu za dojenje.

Eden od ciljev ustrezne neprekinjene podpore v času dojenja je zagotovo spobdujanje in ustrezna podpora, da boste dojile tudi ob odpustu iz porodnišnice. Želeli bi si, da svoje otroke izključno dojite prvih 6 mesecev, oz. ob dopolnilni prehrani do otrokovega drugega leta starosti. Pomembno je, da se seznanite zakaj je to pomembno, kako to dosežemo, kaj storimo, ko se znajdemo v dilemi, kako poskrbeti tudi zase  in za ustrezno prehrano v času dojenja.

Pomembno je, da govorimo o dojenju in njegovem pomenu za otroka, mamo, družino in širšo družbo, saj bo to privedlo do norme v družbi. Namreč preveč krat se zgodi, da mama ob odpustu iz porodnišnice nima več ustrezne podpore in dojenje opusti. Morda se z dojenjem sreča prvič ob rojstvu svojega otroka, lahko da  pridobiva neustrezne informacije o dojenju ali je preveč “bombandirana” z agresivnim trženjem otroške hrane. Vse to zavedno ali nezavedno vpliva na naše odločitve.

In kje lahko najdete ustrezno, strokovno pomoč in podporo v zvezi z dojenjem?

 • V prvi vrsti zbiranje informacij že v času nosečnosti, zato vas je pot pripeljala do mene.
 •  24 ur na dan se lahko obrnete s telefonskim klicem v katerokoli porodnišnico, ki je novorojencem prijazna porodnišnica (NPP), (seznam najdete na povezavi ) ali v dojenju prijaznih zdravstvenih ustanovah(DPZU).
 • Pomoč lahko poiščete pri patronažni službi ali v otroškem dispanzerju.
 • Že v času nosečnosti se pozanimajte, ali v vaši najbližji porodnišnici obstajajo podporne skupine za dojenje(ali jo ima morda vaš najbližji zdravstveni dom).
 • Na voljo pa so vam tudi svetovalke pri LA LECHE LEAGUE INTERNATIONAL (LLLI) in
 • mednarodno pooblaščenih svetovalcih za laktacijo (IBCLC).

Največ pomoči in podpore ob dojenju najpogosteje potrebujete v domačem okolju. Zato je pomembno, da se prednostih dojenja seznani tudi partner, ter ob težavah izberete ustrezne svetovalce. Ni vsaka pomoč pravilna, čeprav je dobronamerna.

Kategorija
Review
Please install "LearnPress - Course Review" plugin

Dojenje in hranjenje dojenčka

65.00
Wishlist
Please install "LearnPress - Course Wishlist" plugin
62 Lessons
304 Students Enrolled

Vsebina je zaščitena.