Paket dojenje 1

Opis delavnice

Paket Dojenje 1 je sestavljen iz dveh predavanj:

Obe predavanji vsebujeta informacije, ki so ključne že tekom nosečnosti, da se boste čim lažje soočali z dojenjem po porodu. 

Največ pomoči in podpore ob dojenju najpogosteje potrebujete v domačem okolju. Zato je pomembno, da se o prednostih dojenja seznani tudi partner, ob težavah izberite ustrezne svetovalce. Ni vsaka pomoč pravilna, čeprav je dobronamerna.

Paket dojenje 1 ob prihranku 5 EUR, vsebuje še dodatne vsebine z informacijami za uspešen začetek dojenja in vsebine o pripravi mlečne formule in hranjenju po steklenički, kadar iz različnih vzrokov mati ne more, ne sme ali ne želi dojiti. 

35.0030.00

Paket dojenje 1

Kaj moram vedeti, za uspešen začetek dojenja? – paket dojenje 1 (uvod)

Dojenje je zagotovo najboljši naravni način prehranjevanja novorojenčkov, dojenčkov in malih otrok, ki pa ni vedno čisto tako enostaven. Pričetek dojenja takoj po porodu (v zdravstveni ustanovi ali doma) je zagotovo pogoj za uspešno dojenje, ni pa zagotovilo.

Zaželjeno je, da se ženske že v času nosečnosti seznanite s prednostmi dojenja za otroka, vas in družbo, s pravilnim pristavljanjem otroka, s pomembnimi faktorji, ki so pogoj za uspešno dojenje in tudi, da dobite informacije, na koga se lahko obrnete, ko nastopijo težave.

Da se dojenje dejansko vzpostavi, je včasih potrebno veliko truda mame, zdravstvenih delavcev in tudi okolice. In zato ševilne mame potrebujete ustrezno podporo in kredibilne informacije, ki vam morajo biti dostopne 24/7.

Takoj po porodu vam informacije in pomoč nudijo zdravstveni delavci v zdravstvenih ustanovah (ali izbrana babica, pri porodu na domu). Pomoč vam je na voljo ves čas bivanja v ustanovi. Lahko, da bo dojenje super steklo in ne boste potrebovale nobene pomoči, lahko da bo pomoč potrebna že naslednji dan ob odpustu iz porodnišnice. Takrat vam največkrat podporo in pomoč patronažna medicinska sestra oz. babica.

Lahko se zgodi, da težave nastopijo po 2 mesecih, pol leta, enem letu, ob rojstvu sorojenca. Takrat se boste morda zatekli tudi k osebnemu izbranemu zdravniku, ginekologu, morda k otrokovemu pediatru oz. svetovalcu za dojenje. Kdo so ustrezni svetovalci za dojenje.

Eden od ciljev ustrezne neprekinjene podpore v času dojenja je zagotovo spobdujanje in ustrezna podpora, da boste dojile tudi ob odpustu iz porodnišnice. Želeli bi si, da svoje otroke izključno dojite prvih 6 mesecev, oz. ob dopolnilni prehrani do otrokovega drugega leta starosti. Ustrezni svetovalci vas bodo tako seznanili zakaj je to pomembno, kako to dosežemo, kaj storimo, ko se znajdemo v dilemi, kako poskrbit tudi zase  in za ustrezno prehrano v času dojenja.

Pomembno je, da govorimo o dojenju in njegovem pomenu za otroka, mamo, družino in širšo družbo, saj bo to privedlo do norme v družbi. Namreč preveč krat se zgodi, da mama ob odpustu iz porodnišnice nima več ustrezne podpore in dojenje opusti. Morda se z dojenjem sreča prvič ob rojstvu svojega otroka, lahko da  pridobiva neustrezne informacije o dojenju ali je preveč “bombandirana” z agresivnim trženjem otroške hrane. Vse do zavedno ali nezavedno vpliva na naše odločitve.

In kje lahko najdete ustrezno, strokovno pomoč in podporo v zvezi z dojenjem?

  • V prvi vrsti se lahko 24 ur na dan obrnete s telefonskim klicem v katerokoli porodnišnico, ki je novorojencem prijazna porodnišnica (NPP), (seznam najdete na povezavi ) ali v dojenju prijaznih zdravstvenih ustanovah(DPZU).
  • Pomoč lahko poiščete pri patronažni službi ali v otroškem dispanzerju.
  • Že v času nosečnosti se pozanimajte, ali v vaši najbližji porodnišnici obstajajo podporne skupine za dojenje(ali jo ima morda vaš najbližji zdravstveni dom).
  • Na voljo pa so vam tudi svetovalke pri LA LECHE LEAGUE INTERNATIONAL (LLLI) in
  • mednarodno pooblaščenih svetovalcih za laktacijo (IBCLC).

Največ pomoči in podopore ob dojenju najpogosteje potrebujete v domačem okolju. Zato je pomembno, da se prednostih dojenja seznani tudi partner, ter ob težavah izberete ustrezne svetovalce. Ni vsaka pomoč pravilna, čeprav je dobronamerna.

Kategorija
Review
Please install "LearnPress - Course Review" plugin

Paket nosečnost 1

60.0055.00
Wishlist
Please install "LearnPress - Course Wishlist" plugin
4 Lessons
1 Student
Kategorija
Review
Please install "LearnPress - Course Review" plugin

Paket nosečnost 2

67.0062.00
Wishlist
Please install "LearnPress - Course Wishlist" plugin
6 Lessons
3 Students Enrolled
Kategorija
Review
Please install "LearnPress - Course Review" plugin

Paket nosečnost 3

17.0015.00
Wishlist
Please install "LearnPress - Course Wishlist" plugin
6 Lessons
2 Students Enrolled