Porodni položaji

Opis predavanja

Porodni položaji so vam lahko v veliko pomoč pri udobju med porodom in pomembno vplivajo na sam potek poroda. V spletnem predavanju prejmete odgovore, kateri porodni položaji so primerni za posamezno porodno dobo in kako jih pravilno izvedemo, da je njihov učinek maksimalen. Več o ukrepih za udobje in splošno o porodu izveste v spletnem predavanju  Porod v katerem so zajeti tudi porodni položaji.

Na nosečnost se lahko z gibanjem in skozi vsakodnevne aktivnosti pripravljate tekom celotne nosečnosti – več o tem v spletnem predavanju “Nasveti za vsak dan”.

*dostop do vsebin vam je na voljo 12 tednov. 

 

45.00
  • Uvod
  • Porodni položaji
  • Dodatno o porodnih položajih
  • Evalvacija

Porodni položaji

Uvodna špica

Prenatalna priprava na porod (“šola za starše”) ima pomemben vpliv na porodno izkušnjo. Pari morajo poznati potek poroda, pomen bolečine, porodnih položajev, različnih posegov in postopkov, ki se (rutinsko) izvajajo, saj bodo le tako lahko izbrali porodnišnico, kjer bodo njihove želje najlažje upoštevane. Romano (2005) poudarja, da se moramo tudi pri induciranih (sproženih)  porodih truditi, da so ti čim bolj fiziološki. To lahko naredimo že s tem, ko ženski omogočimo gibanje med porodom. Pri fiziološkem porodu mešanica hormonov poskrbi za napredek poroda. Ženska proizvaja endorfine, ki ji pomagajo lajšati porodno bolečino. S tem, ko ji omogočimo gibanje, posredno omogočamo usklajeno delovanje hormonov, kar pripomore k večjemu udobju in napredovanju poroda. Porodnico spodbujajmo, da menjava položaje na 30 minut – da iz počitka postane aktivna in obratno. Če najde položaj, ki ji ustreza in tudi porod v njem dobro napreduje, naj v njem vztraja dalj časa. Naj ne uporablja položajev, ki ji ne ustrezajo in ki ne ustrezajo otroku (Mothers Advocate, 2009).

Glede na lego otroka in počutje ženske ji kot strokovnjaki svetujmo ustrezne položaje. Naj jih poskusi čim več, da najde sebi najprimernejšega. Aktivirajmo partnerja, da ji pomaga pri menjavi položajev, saj lahko neudoben položaj ali bolečine v križu porod zavirajo (Simkin, 2007). Različne študije govorijo o pozitivnih učinkih gibanja, saj se porod skrajša, porodnice pa imajo manj želja po protibolečinskih farmakoloških sredstvih. Če je porodnica v začetni fazi že v porodnišnici, je njeno gibanje velikokrat omejeno zaradi snemanja kontinuiranega kardiotokograma kljub fiziološki nosečnosti in fiziološkem poteku poroda (Lamaze, 2009). Ne omejujmo porodnic po nepotrebnem. Smernice za snemanje kardiotokograma oblikujmo tako, da bodo ženske svobodne pri izbiri položajev, kljub temu pa naj bo nadzor ploda takšen, da bomo realno ocenili njegovo stanje.

Kategorija
Review
Please install "LearnPress - Course Review" plugin

Porod

195.50
Wishlist
Please install "LearnPress - Course Wishlist" plugin
129 Lessons
753 Students Enrolled
Kategorija
Review
Please install "LearnPress - Course Review" plugin

Vse o carskem rezu

50.00
Wishlist
Please install "LearnPress - Course Wishlist" plugin
21 Lessons
67 Students Enrolled

Vsebina je zaščitena.