Umivanje in rokovanje z dojenčkom

Opis predavanja

V porodnišnici po porodu prejmete ogromno novih informacij. Hkrati niste v domačem okolju, dogajanje je intenzivno in zato se včasih težko znajdemo pri osnovnih stvareh, kot je umivanje novorojenčka. Dokler popek popolnoma ne zaceli, otroka ne kopamo.

Prvi sklop vsebin naj vam bo v pomoč pri umivanju vašega novorojenčka v prvih dneh in tednih po rojstvu.

Video je opremljen s podnapisi in tako primeren tudi za gluhe in naglušne. Podnapisi so prav tako lahko v pomoč vsem slišečim, če si želite video ogledati brez zvoka. 

 

Drugi sklop je namenjen pravilnemu načinu rokovanja in ravnanja z našim novorojenčkom in dojenčkom – handlingu. 

S pravilnim pravilnim rokovanjem želimo pomagati otroku, je pri svojem gibanju čim bolj aktiven in bi lahko občutil svoje gibanje in zaznal sebe v prostoru. 

 Da se bo otrok lahko spontano gibal in bo aktiven proti sili teže mora imeti:
– primerno napetost v mišicah (normalni mišični tonus),
–  gibljivost celotnega gibalnega sistema in
– čvrsto podporno površino od katere se bo lahko poravnal.

Pomembno vlogo pri gibanju imajo trije ravnotežni sistemi, in sicer:
– sledenje z očmi,
– ravnotežni sistem v notranjem ušesu in
– proprioceptivni sistem (ki nam omogoča, da občutimo in zaznamo svoje telo in
gibanje v prostoru).

Ta sklop vsebin naj vam bo v pomoč rokovanju z vašim dojenčkom prve mesece po rojstvu, skozi vsakodnevne aktivnosti.  

Videi so posneti tako z lutko kot z živim dojenčkom, za lažjo predstavo in učenje.

*da boste od vsebin čim več odnesli, je najbolje, da ob videih vadite z mehko lutko

Podrsajte nižje in si oglejte vsebino. 

*dostop do vsebin vam je na voljo 12 tednov. 

 

55.00
 • Umivanje novorojenčka
 • Rokovanje z dojenčkom
  • Vsebina 2.1Zakaj rokovati z dojenčkom?
   03 min
 • Evalvacija

Umivanje in rokovanje z dojenčkom

Umivanje novorojenčka – kaj naj pripravim za prihod novorojenčka?

Vaš novorojenček najprej potrebuje srečna starša, ki mu nudita ljubezen. In to lahko že odkljukate.

Za začetek potrebuje torej ljubezen, bližino, toploto. Zato vam ga naj babica po porodu za vsaj 1,5 urice položi golega na vaše gole prsi, da bosta imela posvečeno uro. V času posvečene ure se najpogosteje tudi pristavijo k dojki, in to je tisto drugo, kar potrebujejo – hrano. Iskanje informacij o dojenju v nosečnosti vas bo naredilo bolj samozavestne in bo tudi dojenje lažje steklo, torej bo otrok tudi nahranjen.

Kljub vsemu se priporoča, da zanj priskrbite še nekaj dobrin. ☺

 • Pleničk iz blaga (tetra plenice) nikoli ni dovolj. Svetuje se vsaj 20 kom. Pri njihovem nakupu svetujemo, da izberete pleničke, ki so kvalitetnejše – čim bolj gosto tkane.
 • Razmislite katere pleničke boste uporabljali za previjanje vašega dojenčka. Ali so to pleničke za enkratno uporabo ali pralne pleničke in poskrbite za ustrezno število in velikost. Računajte na to, da otroka previjete nekje na 3 ure oz. cca 6x na dan. Vendar na začetku vseeno ne pretiravajte s količino. Kupite 1 paket pleničk za enkratno uporabo, da boste videli ali mu ustrezajo. Pralne pleničke nekateri ponudniki tudi izposojajo.

Vprašanje je tudi glede velikosti oblačil. Svetuje se, da za začetek kupite oblačila velikosti 62. Vendar za odhod iz porodnišnice in prve dni vseeno mamice raje kupijo kakšen kompletek velikosti 50 oz. najpogosteje kupijo 56 (če mu je malo preveliko, zavihate). Število?

 • 10 bodijev z dolgimi rokavi (saj jih boste 5 imeli premalo) in
 • 5 majčk z dolgimi rokavi.

Lahko tudi samo bodije, potem jih naj bo več.

 • 5 bombažnih hlačk s stopali.
 • 5 pajackov.
 • Pižamica (2 kom).

Morate vedeti, da prva oblačila hitro prerastejo, zato ni smiselno imeti prevelike zaloge. Super je, če karkoli od tega dobite in vam ni potrebno kupovati. Oblačila za otroka naj bodo iz naravnih materialov, najboljše bombaž, ki ga lahko prekuhate in likate oz. sušite v sušilnem stroju.  Za pranje perila uporabljajte čim bolj nevtralne detergente, namesto mehčalca pa lahko uporabite alkoholni kis. Tekoč pralni detergent lahko naredite tudi sami: Recept za doma narejen pralni detergent.

 • Potrebujete tudi kakšen par nogavičk oz. copatk.
 • 2 bombažni kapici (velikost 56 in 62), v poletnih mesecih potrebujete tudi
 • klobuček.
 • Vsaj 1 komplet jopice, debelejših hlač (in kapice) za hladne dni in nekoliko tanjših za tople.
 • Namesto slinčka lahko pri novorojenčku uporabljate pri hranjenju kar tetra pleničko.
 • Še vedno se svetujejo  povijalne plenice, vendar jih ne potrebujete, če otroka ne bo potrebno široko povijati. Drugi jih radi uporabijo, ker imajo potem »kaj v roke prijeti«. Tretji jih uporabljajo, ker nimajo bodijev in jim ta povijalka »fiksira« majčke, da ne lezejo preveč gor. V ta namen se najpogosteje uporabljajo tudi v porodnišnicah.
 • Prav pridejo tudi kakšne rokavičke, ker se novorojenčki večkrat popraskajo po obrazu, saj s striženjem nohtkov pričnete komaj po treh tednih. Vendar jih ne uporabljajte, če ni nujno, saj otrok z rokami tipa, raziskuje.
 • Odejica (iz volne/flisa v hladnejših dneh in bombažna za toplejše).

Hladne rokice niso vedno pokazatelj, da otroka zebe. Ali otroka zebe preverite tako, da ga potipate ali ima topel prsni koš in/ali zatilje.

Za samo higieno smo že prej omenili pleničke. Otroka umivajte s čisto vodo in nato razmislite:

 • ali boste za umivanje uporabljali bombažne krpice za enkratno uporabo ali bombažne krpice za večkratno uporabo (tetra plenice, manjši kosi, ki so zarobljene). 

Če se boste vseeno odločili za uporabo mokrih robčkov (naj se uporabljajo le, ko ste na poti,…), v vsakem primeru ritko DOBRO OSUŠITE, da preprečite razvoj glivic. Naj ne vsebujejo alkohola ali olj.

 • Večjo brisačo. Če imate možnost lahko kupite brisačo za dojenčka, ki ima na enem vogalu kapuco.
 • Tisti, ki bodo imeli suho kožo se za nego kože svetuje uporabo naravnega olja (npr. olivno, mandljevo). Govorim o 2-3 kapljicah na mestih, kjer je suha koža (npr. trebušček, nogice). Z oljem mu redno negujte pregibe (nart, za koleni, dimlje, pazduha, komolec, vrat in za ušesi).
 • Hladilno mazilo za ritko, kjer ritko namažete samo pri izvodilu, če je vneta. Pazite, da ne kupujete mazil z eteričnimi olji, ki lahko dražijo otroško kožo. Po potrebi lahko kasneje kupite cinkovo mazilo.
 • Tudi če otroček ne bo imel veliko las, pa mu skrbno krtačite in masirajte lasišče, s krtačko za lase, najboljše z naravnimi ščetinami. S tem tudi preprečujete temence. Pri tistih, ki imajo dolge laske, boste potrebovali tudi glavniček.

Če temenca nastanejo jih namažite z oljem (ali zelo mastno kremo). Nato otroku na glavo dajte bombažno kapico in pustite čez noč. Zjutraj mu umijte in počešite lasišče. Ponavljajte dokler temenca ne izginejo.

 • Nohtke mu strižite z otroškimi škarjicami (imajo zgornji del zaobljen) tedensko oz. po potrebi po nekje 3. tednu starosti, ko se jagodice utrdijo. Nohtke na rokah režete polkrožno in na nogah ravno.
 • Ne pozabite na čiščenje ustne votline, lahko uporabite enake zloženčke kot za čiščenje popka.

Zloženček si daste na prst, zmočite in očistite dlesni, nebo, jezik, torej ustno votlino, da ostranite obloge. Ko bo imel prvi zobek, začnete uporabljati zobno ščetko.

 • Za umivanje oči uporabljajte vatko. Za vsako oko svojo! Tudi preostali del obraza lahko umijete z vatko.
 • Če nimate kopalne kadi za dojenčka, imate pa velik umivalnik, lahko otroka (ko je popek zaceljen) kopate tudi tam. Za kad se svetuje tudi stojalo oz. da kad postavite na varno mesto, kjer ne more zdrsniti. Potrebovali boste tudi
 • nevtralno (trdno) milo.
 • 70 % alkohol (za razkuževanje pripomočkov).
 • Pri negi na previjalni površini (previjalna miza, pralni stroj, pult, tla…) boste potrebovali še posodico z vodo (če ne boste v bližini, na dosegu roke imeli tekoče vode) in posodico, nad katero boste polivali krpice in odlagali umazane krpice.

Odsvetuje se, da krpice namakate, še posebej če je otrok pokakan in morate najprej narediti anogenitalno nego. Lahko da boste na prstih imeli blato, nato boste to blato prenesli v vodo in kasneje na oči oz. celotno telo.

 • Potrebujete tudi termometer, za merjenje telesne temperature in
 • termometer za vodo, ki ni nujna oprema. Če nimate termometra za vodo, temperaturo vode (37 stopinj Celzija) preverite z notranjo stranjo podlahti. Voda mora biti takšne temperature, da je »ne čutite«.

Tam, kjer boste negovali otroka poskrbite, da bo prostor topel (26 stopinj Celzija) in brez prepiha. Sicer prostore redno zračite več krat na dan. Temperatura v bivalnih prostorih naj bo med 20 – 22 stopinj Celzija, v spalnem prostoru pa je lahko tudi hladneje (18-20 stopinj Celzija).

Preden gremo negovati otroka si VSE pripravimo. Otroka nikoli NE puščamo samega na višini (previjalni površini, postelji, kavču…). Tudi pri zdravem novorojenčku se trudimo, da z njim pravilno rokujemo (handling). 

Ne pozabite na svojo higieno. Pripravite si lanolinsko mazilo za bradavice, za prvi teden tudi hladilne komprese za bradavice, lahko blazinice za iztekanje mleka, ki jih redno menjujte, da ne bo prišlo do glivične okužbe, mrežaste hlačke, vložke iz naravnih materialov, brez plastičnih mrežic.

Tudi popek potrebuje prve tedne skrbno nego, za kar potrebujete:

 • Sterilne fiziološke raztopine (po 10 ml) in
 • netkane sterilne zloženčke (najboljše če so pakirani po 5 kom).

Ni potrebe, da kupujete sterilne sete za nego popka. Fiziološke raztopine in zloženčki bodo čisto dovolj. 3 boste zmočili (ali več, če bo popek bolj umazan), 2 pa boste uporabili da popek osušite. Torej močimo zloženčke, ne popka, saj pretirano zmakanje upočasni celjenje. Bodimo pozorni, da dokler popek ni zaceljen, ga ne prekrivamo s pleničkami za enkratno uporabo, da se dovolj zrači in tako suši. Pleničko zato zapognite navzven, pod popek. Pri popku nikoli ne uporabljajte vatiranih palčk oz. vatke na splošno. Prav tako vatke ne uporabljajte za umivanje intimnih predelov, ker lahko ostanejo kakšni delčki, ki lahko povzročijo vnetje. Popek čistimo 1x na dan, razen če bi bil otrok polulan, pokakan čez krn popka ali bil vidno umazan. Takrat seveda večkrat. Po 2– 3 tednih, ko je popek popolnoma zaceljen, se začne s kopanjem otroka. Pri prvem kopanju vam bo pomagala patronažna medicinska sestra/babica.

Dojenčku vsakodnevno čistite tudi nosek. To naredite s fiziološko raztopino in vatico, iz katere naredite svaljek. Vatko natrgajte na podolgovate koščke, ki jih zmočite s fiziološko raztopino in s prsti svaljkate tako, da nastane koničaste oblike, ki jo boste lahko zavrteli v nosek. Predhodno v nosnice kanite kapljico fiziološke raztopine, da se vsebina zmehča. Včasih jih že to toliko nadraži, da se skihajo in sčistijo nosne votlinice. S tem mu boste omogočili prehoden nosek, ki bo navlažen in s tem lažje dihanje. Fiziološko raztopino uporabite tudi, če ima otrok vnetje oči. Vendar vsako oko s svojo vatko!

Glede spanja, se priporoča:

 • Posteljica s trdim ležiščem (prve mesece lahko uporabljate zibko ali košaro).
 • Bombažne prevleke za odejo (2) in
 • rjuho (3).
 • Odejica za pokrit, ki naj ne bo pretežka.
 • Nekateri starši se poslužujejo spalnih vreč. Takrat otroka NE pokrivate dodatno z odejico in poskrbite, da ima dovolj prostora za miganje z nogicami.

V zglavnika novorojenček ne potrebuje. Lahko mu pod glavico daste zloženo bombažno pleničko (zdaj veste, zakaj jih potrebujete vsaj 20☺). Otroka vedno odlagajte na spodnjo stran posteljice (na hrbet), da ne bo mogel zlesti pod odejico. In ne pozabite. Otrok ima drugačen ritem spanja od odraslega! Zbuja in hrani se tudi ponoči, večkrat. Nekatere mamice se v prvem mesecu odločijo, da svoje otroke »štručkajo«. Pri povijanju otrok v štruco morate biti previdni. Noge morajo biti v naravnem položaju (fleksija kolka). Otroku NE iztegujete nogic (ekstenzija kolka).

Svetujem vam, da če je le mogoče, si čim več stvari izposodite in s tem prihranite. Veliko stvari marsikateri starši tudi dobite. Ne kupujte v naprej dudic, stekleničk, nastavkov za dojenje (ščitniki za bradavice), grelnikov za stekleničke, črpalk, sterilizatorjev. Če bi prišlo do težav pri dojenju, se v porodnišnici najprej obrnete na osebje v porodnišnici, doma vam bo pomagala vaša patronažna medicinska sestra/babica, oz. kasneje poiščite strokovno pomoč svetovalcev na www.dojenje.org ali dojenje.net . Tudi kupovanje različnih počivalnikov, gugalnikov za otroka ni potrebno. Raje kot to vam svetujemo, da nekje pri 3 mesecih otrokove starosti investirate v dobro (debelejšo) blazino za na tla, kjer boste z otrokom preživeli večino časa. Prav tako si nosilke raje najprej izposodite, da vidite če bo otroku ugajalo, šele nato skrbno izberite ergonomsko nosilko.  

Že v nosečnosti lahko pokličete za izbiro pediatra, da rezervirate termin, saj je veliko pediatrov že zasedenih.

Kaj pripravim, za odhod iz porodnišnice?

Da boste otroka varno odnesli iz porodnišnice potrebujete:

 • Avtosedež 0+ ( jajčka oz. lupinica)
 • Vsaj 3 bombažne (tetra) pleničke (ki jih uporabimo za namestitev pod novorojenčka, da mu je pri prevozu udobneje).
 • Za vsak slučaj kakšno pleničko za enkratno uporabo (oz. pralno pleničko).
 • Največ mamic se odloči, da otroku obleče bodi z dolgimi rokavi, druge uporabijo bombažne majčke z dolgimi rokavi. V primeru, da boste uporabili majčko, potrebujete še:
 • Povijalno pleničko.
 • Bombažne hlače s stopali (žabice).
 • Copatki oz. nogavičke.
 • Hlače.
 • Odejica za pokrit.

Pri izbiri avotosedeža(lupinice oz.jajčke) za novorojenčka izberete sedež iz skupine 0+, ki so namenjene dojenčkom od rojstva do 13 kg. V praksi je to nekje do 8. oz. 10. meseca. Sedež mora ustrezati standardu (trenutno sta to ECE 44/04 in ECE R129) in mora imeti oranžno nalepko, na kateri so navedeni podatki o izpolnjevanju pogojev. Lupinico/jajčko porabljajte zgolj za transport in ne več kot 2 uri skupaj. Lupinico v avtu namestite v obratni smeri vožnje in poskrbite za pravilno namestitev. Za več informacij obiščite spletno stran Javne agencije RS za varnost prometa: Red je vedno pas pripet

V lepem vremenu se odpravite tudi na sprehod. Spremljajte vrednost PM10 delcev in lovite sonček. Otroku vseeno dodajajte kapljice D vitamina, saj je lahko neposredno izpostavljanje soncu, da bi otrok dobil dovolj vitamina D, nevarno za opekline.  Prvih 14 dni vseeno svetujemo, da izkoristite za počitek, crkljanje in privajanje drug na drugega. Če se dobro počutite, se lahko vseeno odpravite na krajši sprehod. Poleti se poslužujte zgodnjih ali poznih sprehodov, pozimi pa ravno obratno, ko je čez dan najtopleje. Senco v vozičku zagotovite s senčnikom ali dežničkom. Nikakor vozička ne pokrivajte s plenico, še posebej ne v poletnih dneh, da otroka ne pregrejete.  Pozimi boste potrebovali tudi vrhnje zimsko oblačilo: kombenezon z rokavičkami in copatki in toplo kapo.

Preberite še: Kako sem kupoval otroški voziček in skoraj znorel.

 

Kategorija
Review
Please install "LearnPress - Course Review" plugin

O novorojenčku

80.00
Wishlist
Please install "LearnPress - Course Wishlist" plugin
70 Lessons
378 Students Enrolled
Kategorija
Review
Please install "LearnPress - Course Review" plugin

Kako naredimo svaljek za čiščenje noska?

Brezplačno
Wishlist
Please install "LearnPress - Course Wishlist" plugin
2 Lessons
106 Students Enrolled

Vsebina je zaščitena.