Vaja za soočanje s porodno bolečino

Opis delavnice

Ne glede na to ali ste se odločili za naravni porod, brez protibolečinskih sredstev, ali že v nosečnosti veste, da želite roditi z epiduralno analgezijo, potrebujete mehanizme, ki vam bodo v pomoč pri premagovanju porodne bolečine, vsaj v začetni fazi poroda.

Se sprašujete kako vam lahko posodica z velikimi kockami ledu (ali več manjšimi), brisačka, štoparica, svečka pomagajo, spoznati odzive vašega telesa na bolečino?

Oglejte si video, prvič lahko brez pripomočkov.

 Vaja dela mojstra 🙂 Lahko izvajata oba s partnerjem.

Svetujem še: “Tehnike dihanja med porodom”.

Udeleženke delavnic v živo “Šola za starše nekoliko drugače” – delavnice v treh delih, prejmejo predavanje “Vaja za soočanje s porodno bolečino” GRATIS.

10.00

Vaja za soočanje s porodno bolečino

Vaja za soočanje s porodno bolečino (uvod)

Porod je čustven dogodek in vanj so vključeni tako fiziološki kot psihološki mehanizmi. Porodno bolečino ženske opisujejo kot najmočnejšo bolečino, ki so jo doživele. Po lestvici od 0 (ni bolečine) do 10 (neznosna bolečina) jo v povprečju ocenjujejo med 7-9.  Pa vendar spomin na njo s časom bledi.

Porodna bolečina ima dve komponenti: VISCERALNO in SOMATSKO.

Visceralna bolečina je prisotna v začetku prve in v začetku druge porodne dobe. Bolečina se prenaša preko nemieliziranih živčnih vlaken, skozi maternico in maternični vrat do hipogastričnega pleksusa v hrbtenjačo na nivoju TH10 do L1 (žensko jo običajno čutijo: spodnji del trebuha, križnica, spodnji del hrbta, lahko odseva v nogo). Bolečina je slabo lokalizirana, krčevita.  Med tem ko somatska bolečina nastopi ob koncu prve in ob koncu druge porodne dobe. Pri njej gre za hiter prenos po mieliziranih vlaknih, preko pudendalnega živca in presredka po treh sakralnih živčnih koreninah S2, S3 in S4. Bolečina je močnejša, omejena, jasno lokalizirana (ženske jo čutijo v nožnici, danki in na presredku). Lajšanje porodne bolečine je kompleksno in veliko krat predstavlja velik izziv, saj na njeno doživljanje vpliva veliko dejavnikov.

Da zmanjšamo bolečinske dražljaje zaradi krčenja materničnega vratu spodbujamo žensko h gibanju, menjavi položajev, z nasprotnim pritiskom. Za aktivacijo perifernih senzoričnih receptorjev bomo uporabili toploto, dotik, masažo, vodo, akupresuro in akupunkturo, TENS. Za zaviranje vstopa dražljajev preko možganov v hrbtni mozeg bomo ženski predstavili možnosti za preusmeritev pozornosti kot so dihane tehnike, hipnoza, aromaterapija, poslušanje glasbe. Pri vsem skupaj je zelo pomembno da ima ženska podporo babice in seveda tudi partnerja (Pajntar et al., 2015).

Ta vodena vaja vam bo pomagala, da boste dobili vpogled, kako vaše telo odreagira na bolečino. Tako boste lahko že tekom nosčenosti našli mehanizme, ki vam bodo pomagali pri nefarmakološkem lajšanju porodne bolečine.

Kategorija
Review
Please install "LearnPress - Course Review" plugin

Tehnike dihanja med porodom

10.00
Wishlist
Please install "LearnPress - Course Wishlist" plugin
2 Lessons
7 Students Enrolled
Kategorija
Review
Please install "LearnPress - Course Review" plugin

Porodni položaji

27.00
Wishlist
Please install "LearnPress - Course Wishlist" plugin
2 Lessons
3 Students Enrolled
Kategorija
Review
Please install "LearnPress - Course Review" plugin

Paket porod 1

37.0032.00
Wishlist
Please install "LearnPress - Course Wishlist" plugin
4 Lessons
15 Students Enrolled