Depresija v nosečnosti in po rojstvu otroka pri moških

Depresija v nosečnosti in po rojstvu otroka se ne pojavljata samo pri ženskah, ampak tudi pri moških, pri novih/mladih očetih. Poporodna depresija pri moških lahko ima hujše negativne učinke na nekatere vidike razvoja otroka kot poporodna depresija pri ženskah (Paulson, 2008). Paulson in sodelavci so pregledali podatke več kot 5000 dvostarševskih družin z otroki starimi 9 mesecev. Ugotovili so, da  10% mladih očetov izpolnjuje merila za zmerno do hudo poporodno depresijo, medtem ko ima depresijo 3-5% moških v splošni populaciji.

Simptomi poporodne depresije pri moških

Poporodna depresija pri moških je lahko huda depresija, ki jo zaznamujejo čustva žalosti ali praznine, umik od družine in prijateljev, močan občutek neuspeha in celo misli o samomoru. Ta čustva se lahko pojavijo dva do tri tedne po rojstvu otroka in lahko trajajo tudi do enega leta ali več, v kolikor ostanejo nerazrešena.  Znaki in simptomi poporodne depresije se včasih lahko razlikujejo med spoloma (Paulson, 2008), velikokrat pa so podobni (več si lahko preberete v članku depresija v nosečnosti in po rojstvu otroka). Ženske so pogosto žalostne ali umaknjene, moški pa lahko postanejo razdražljivi, agresivni in celo sovražni, vendar ni ostro razmejenih razlik.
Mnogi moški s poporodno depresijo ne želijo pomoči, saj naj bi bili prav oni tisti, ki bi naj nudili podporo svojemu novemu otroku in mladi mamici, to je svoji partnerki (Kunkel, 2008). Očetje pogosto poročajo o številnih somatskih simptomih in psiholoških težavah, povezanih s poporodnim obdobjem, kot so večja utrujenost, razdražljivost, živčnost in nemir, ki verjetno vplivajo na tveganje za pojav poporodne depresije (Zelkowitz, Milet, 2001). Pojavljajo se tudi žalostno razpoloženje ali znatno zmanjšano zanimanje ali užitek v vseh ali skoraj vseh dejavnostih, žalost, občutek krivde, občutek zaskrbljenosti, anksioznost, občutek prestrašenosti in panika (Swain, Kim; 2007).
Življenjska sprememba za novega očeta ob rojstvu otroka je zelo velika.  Kaj moške v poporodnem obdobju najbolj skrbi? Razmišljanje o stroških vzgoje otroka, neizrečeni strahovi, kot npr. »ali bo partnerka še vedno zanimiva zame?«, »ali bo moj otrok tako srčkan kot otroci mojega brata?« lahko predstavljajo veliko breme (Stotland, 2008). Stotlandova nadaljuje, da je največje tveganje za pojav poporodne depresije pri tistih moških, ki so prvič v vlogi očeta. Abramowitz (2003), navaja da je približno 45% moških zaskrbljenih, ali se bo njihov dojenček zadušil, približno 25% moških je zaskrbljenih da bodo poškodovali otroka in približno 3% moških je strah da bo dojenček umrl.

Moški in soočanje s poporodno depresijo

Najbolj učinkovita podpora prihaja s strani partnerke, ker je poporodna depresija pri moških tesno povezana z duševnim zdravjem partnerke in njenim odnosom z mladim očetom (Swain, Kim; 2007). Priporoča se da partnerka mladega očeta spodbuja, da se redno pogovarjata o skrbeh, težavah in tekočih aktivnostih, kar bo mlademu očetu pomagalo pri vključevanju v starševstvo in zmanjšalo stres. Ženske, ki delijo starševske vloge s svojimi moškimi partnerji, lahko s tem zmanjšajo občutke osamljenosti pri moškem, kot tudi občutek ljubosumja do otroka (Swain, Kim; 2007).  Pomembna je podpora drugih družinskih članov, ki mladega očeta spodbujajo v njegovi novi vlogi in razumevanje njegovih težav, kar lahko pozitivno vpliva nanj.
Simptomi depresije (npr. aksioznost, depresivno razpoloženje, strah, itd.) pri moških se velikokrat pojavijo že zgodaj med nosečnostjo partnerke, zato je smiselno in učinkovito simptome nasloviti takoj, preden postano hujši in preden se pojavijo novi, ki lahko privedejo do razvoj hujših oblik depresije.  Tudi koriščenje očetovskega dopusta je pozitivno, saj jim omogoča, da se prilagodijo spremembam v obdobju po porodu in navadijo na novo vlogo. Več o očetovskem dopustu si lahko preberete tukaj.
Potrebno se je zavedati, da poporodna depresija ne vpliva samo na prizadetega očeta, ampak tudi na zdravje vašega otroka. Simptomov depresije ne gre ignorirati. Moč pogovora je izjemna, najsi bo s partnerko, s prijateljem, sorodnikom, zdravnikom ali psihologom. V primerih dalj časa trajajočih simptomov poporodne depresije, se priporoča strokovna pomoč.

V spodnjem prispevku o depresiji še bolj podrobno na splošno in za ženske.

Depresija v nosečnosti in po rojstvu otroka pri ženskah

Vir1, Vir2, Vir3

Foto

Podobne objave