HPV in rak (materničnega vratu)

* Na koncu prispevka imate video pogovor z asist. dr. Andrejem Cokanom, dr.med., spec. gin. in por.

Čeprav je rak materničnega vratu med vsemi raki najbolje preprečljiv rak, je še vedno četrti najpogostejši rak pri ženskah na svetu in eden od najpogostejših rakov pri mlajših ženskah. In vsekakor je potrebno izpostaviti, da se Slovenija zaradi učinkovitega presejalnega programa ZORA uvršča med evropske države z najmanjšim bremenom raka materničnega vratu

ZORA je državni preventivni program za odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb na materničnem vratu. To pomeni, da v sklopu programa ZORA ginekologi s pregledovanjem zdravih žensk med 20 in 64 let (torej s presajanjem, ZORA je presejalni program) pravočasno odkrijejo tiste, ki imajo predstopnjo ali začetno stopnjo raka materničnega vratu (RMV).

HPV – Humani papiloma virus; gre za virus iz družine Papillomaviridae, ki povzročajo papilome pri človeku in so spolno prenosljivi, prenašajo se tako s vaginalnimi, oralnimi kot tudi analnimi spolnimi odnosi in s tesnim stikom s kožo ali sluznico.  Lahko se prenese tudi iz mame na novorojenčka med porodom. Znanih je okrog 200 sevov (ki jih razdelimo po različnih številkah), med njimi so visoko rizični, pomembni za razvoj genitalnih karcinomov jih je cca 45 (npr. HPV-16, HPV-18..), in nizko rizični, ki povzročajo krajše okužbe ki običajno same od sebe minejo in povzročajo kakšne bradavice, tiha vnetja (HPV-6, HPV-11..). Okužba s HPV ni povezana samo z nastankom RMV, namreč prenašalci so tudi partnerji brez kakršnih koli simptomov in ker se prenaša tako z vsemi oblikami spolnih odnosov kot tudi s tesnim stikom, je HPV lahko povzročitelj tudi raka penisa, zadnjika, grla, nožnice…  Večina od nas se z nekim sevom vsaj 1x v življenju sreča. In ker je veliko x ni simptomov in ne vemo, da smo okuženi, se virus širi med populacijo, brez da populacija to ve. In ker so tudi moški prenašalci, se lahko ženska pozdravi in ker je njen partner okužen, se lahko potem težave pri ženski ponovno ponovijo. Torej HPV NI LE TEŽAVA ŽENSK! Le da za moške nimamo preventivnih programov za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb, razen cepljenja.

PAP – je skrajšano ime za test po Papanicolaou, ki je dobil ime po grško – ameriškem zdravniku in znanstveniku Georgios Nikolaou Papanikolaou. Najbolj znan je po tem, da je razvil bris Pap, presejalni test za odkrivanje raka materničnega vratu. Bil je pionir na področju citopatologije, preučevanja bolezni na celični ravni, njegovo delo pa še danes pomembno vpliva na zdravje žensk. PAP test je le eden od testov, ki jih uporabljamo za odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb MV.

LLETZ – je eden od izrezovalnih posegov, kjer gre za ekscizijo oz. izrez z električno zanko. Drugi tovrsten poseg je npr. konizacija s skalpelom. Pri obeh posegih z različnim načinom oz. »inštrumentom« izrežemo bolezensko spremenjeno tkivo. Oba posega sta zelo pomembna tudi iz vidika diagnostike, saj omogočata histopatološki pregled odstranjenega tkiva v laboratoriju, pri katerem patolog določi stopnjo predrakave spremembe.

Preventivni pregledi

PAP bris predstavlja osnovno preiskavo za uspešno in množično odkrivanje predrakavih sprememb MV in neinvazivnega raka MV, ki se v sklopu preventivnega presejalnega državnega programa ZORA izvaja na 3 leta.  Asist. dr. Andrej Cokan, dr. med., spec. gin. in por. v pogovoru spodaj razloži, zakaj pogostejši brisi ob negativnih brisih niso smiselni.

Maternični vrat je prekrit z epitelom torej krovnim tkivom – sluznico različnih vrst. Ena pride iz maternice ven na MV in ena iz nožnice na MV. Na eni točki, kjer se dva različna ta krovna tkiva prepletata, lahko pride do nepravilnosti v dozorevanju in lahko pride do razlik v celicah, vse do nastanka atipičnih (neoplastičnih) oblik celic. In bris moramo vzeti na tistem mestu.  V Sloveniji to opravi ginekolog, v tujini pa tudi babice oz. za to usposobljene medicinske sestre.

Bris se izvaja od 20. leta naprej na tri leta in vse do 64. leta, pri spolno aktivnih ženskah (tudi če ste imeli le en spolni odnos v življenju in tudi, če ste do sedaj vedno uporabljali kondom).

Včasih nam lahko ginekolog po opravljenem brisu sporoči, da je bris »nekoliko« spremenjen. Torej pomembno je povedati, da vsak bris, ki ni čisto bp, še ne pomeni predrakavih ali rakavih sprememb, namreč tudi kakšna vnetja, tudi prekrita vnetja, ki jih sicer ne zaznamo. Zato brise razvrščamo v NEGATIVNE IZVIDE, ko so v brisu neneoplastične spremembe, torej vnetje, regeneracija, posledica mehanskih vplivov materničnega vložka, kakšna terapija, posledica nepravilnega roženenja povrhnjice in PATOLOŠKE IZVIDE. Vendar tudi pri paroloških izvidih imamo ponovno obsežno skupino le teh. In glede na vrsto celičnih sprememb v brisu je potem odvisno nadaljnjo ukrepanje. Zato je zaupanje vašemu ginekologu, ki bo prilagodil preglede, brise in nadaljnje posege in postopke, ključno! Tudi vsaj negativen izvid nam ne zagotavlja 100% odsotnosti HPV, saj lahko gre ali za tiho okužbo ali ga je malo. No, lahko tudi dobimo izvid, da je vse bp, ampak lahko imamo HPV v sebi, a ga je malo. In kot smo prej že povedali, imamo različne genotipe HPV in ne povzročajo vsi RMV, lahko gre za tihe okužbe, kondilome (bradavice).

Več o patoloških brisih tukaj.

Predinvazivna faza bolezni lahko traja več let in je brez simptomov. Zato je tukaj res toliko bolj pomembno, da hodimo na preventivne  brise. V primeru atipičnih sprememb bo tudi vaš ginekolog bolj pozoren.

Simptomi, ki kažejo že napredovano bolezen, so lahko: kontaktne krvavitve ob spolnem občevanju, krvavkast in smrdeč izcedek, ter tudi kasneje izvenciklične krvavitve.

Glede na bris se uporablja posebna klasifikacija, s pomočjo katere določijo, kako je rak razširjen. Pri tem si pomagajo z različnimi diagnostičnimi postopki: klinični pregled, histopatološka analiza, slikovna diagnostika. Strokovne usmeritve in smernice so jasno določene in so tudi prosto dostopne tukaj.

Več o zdravljenju v videu spodaj.

Seznam ginekologov Državnega programa ZORA z njihovimi kontaktnimi podatki.

Okužbo s HPV lahko preprečite na več načinov:

Cepljenje: Cepiva proti HPV so na voljo za moške in ženske. Cepljenje je priporočljivo za vse otroke pri 11 ali 12 letih (v šestem razredu in je za dekle in deklice brezplačno) in se lahko uporabi do 45. leta starosti.

Skrb za zdrav življenjski slog: uravnotežena prehrana, izogibanje škodljivim vplivom iz okolja, izogibanje škodljivim razvadam (kajenje!!!), izogibanje stresu, torej vse to, kar omenjamo ne samo za preprečevanja raka, ampak tudi drugih npr. srčno – žilnih bolezni. Skrb zase.

Varna in odgovorna spolnost: Uporaba kondomov lahko zmanjša tveganje za okužbo s HPV, vendar ne zagotavlja popolne zaščite, saj lahko HPV okuži področja, ki jih kondom ne pokriva.

Omejite število spolnih partnerjev: Več spolnih partnerjev lahko poveča tveganje za okužbo s HPV.

Izogibajte se spolnim stikom z osebami, ki imajo simptome HPV: HPV se lahko prenaša, tudi če ni vidnih simptomov.

Redni (preventivni) pregledi: Pregledovanje za raka materničnega vratu je za ženske priporočljivo od 20. leta dalje. S presejalnimi pregledi lahko odkrijemo nenormalne spremembe celic, ki jih povzročajo HPV, kar omogoča zgodnje zdravljenje in preprečevanje raka materničnega vratu.

Svetuje se, da dekleta izberejo svojega ginekologa pri 15. letih in z njim opravijo tudi pogovor o varni in odgovorni spolnosti.

Cepljenje

Ženski z letom pade tveganje za okužbo, med tem ko pri moških ne, saj imajo slabši imunski odziv na okužbo. Za razliko od žensk pa je prednost pri moških ta, da moški proizvedejo več protiteles, zato je pomembno da se cepi tudi dečke. Sicer od leta 2007 v Sloveniji obstaja cepivo, ki uspešno prepreči okužbe z nekaterimi genotipi HPV. Od leta 2009 je cepljenje brezplačno za vse deklice v 6. razredu osnovne šole, od leta 2021 pa tudi za dečke v 6. razredu. Zakaj takrat? Ker je boljši imunski odziv. Kljub cepljenju so potrebni pri ženski redni ginekološki pregledi z odvzemom brisa, saj cepivo ne zavaruje pred vsemi virusi HPV. Poleg rednih brisov, zgoraj našteti načini preprečevanja okužbe.

S cepljenjem proti HPV lahko uspešno preprečimo:

  • okoli 50−80 % predrakavih sprememb materničnega vratu visoke stopnje (PIL-VS – CIN 2 in CIN 3);
  • okoli 70−90 % raka materničnega vratu;
  • delež drugih, s HPV-povezanih predrakavih in rakavih sprememb nožnice, zunanjega spolovila in rakov ustne votline in žrela pri obeh spolih;
  • okoli 90 % genitalnih bradavic (4- in 9-valentno cepivo) pri obeh spolih.

Ker cepivo ni terapevtsko (ne pozdravi že obstoječih okužb) je cepljenje najbolj učinkovito, če ga opravimo pred prvim spolnim odnosom. 

Na voljo so tri cepiva proti HPV:

  • 2-valentno za zaščito pred okužbo z genotipoma HPV z visokim tveganjem 16 in 18;
  • 4-valentno za zaščito pred okužbo s HPV 16 in 18 ter genotipoma HPV z nizkim tveganjem 6 in 11;
  • 9-valentno za zaščito pred okužbo s sedmimi visokotveganimi genotipi HPV 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 in dvema nizkotveganima HPV 6 in 11 (feb, 2023).

Sporočila strokovnjakov z okrogle mize o cepljenju proti HPV (3. 9. 21)

Več informacij o HPV, RMV, državnemu presejalnemu programu ZORA…

Nosečnost

Nosečnost je posebno stanje na vseh področjih. Tudi na področju (brisov) materničnega vratu. V pogovoru asist. dr. Cokan, dr. med., spec. gin. in por. odgovarja na vprašanja kot so: ali se brisi v nosečnosti delajo, kako je z nosečnostjo in porodom, če ste imele predhodno posege na MV…

Približno 3%vseh primerov RMV ugotovljenih v nosečnosti. Tukaj je zdravljenje spet dodatno specifično in odvisno ne le od stadija, ampak tudi od trajanja nosečnosti, kako je s patološkimi brisi v nosečnosti. Strokovna priporočila in smernice so jasno določena tudi za obdobje nosečnosti in so dostopna tukaj.

Najpogostejša vprašanja in odgovore v povezavi z brisi, HPV, ZORO, RMV najdete tudi na tej povezavi.

Če v videu niste našli odgovora na vaše vprašanje, ga lahko zastavite pod video na Instagramu. Za konkretne zdravstvene nasvete se obrnite na svojega izbranega ginekologa, ki vas bo po potrebi ustrezno napotil naprej, informacije pa lahko poiščete tu na https://gineko-cokan.si/.

Vsebina je zaščitena.