Kontracepcija

Reproduktivno obdobje traja od pubertete do menopavze. Znotraj tega obdobja pa trajajo obdobje, kjer par želi preprečiti zanositev, obdobje ko par želi zanositi in obdobja med posameznimi porodi ter ponovno daljše obdobje, ko želita preprečiti zanositev. Tako je izbira kontracepcije zelo pomembna odločitev. Prava odločitev je kontracepcija, ki je za par učinkovita, varna in se uporablja pravilno in dosledno. Spodaj imate razdeljeno kontracepcijo, zraven pa povezave do podrobnejšega opisa posamezne vrste kontracepcije. Skupaj s partnerjem in ginekologom izberite ustrezno zase!

Splav in feticid ne sodita med vrste kontracepcije ampak sta prekinitvi nosečnosti!

Povratno (reverzibilna) kontracepcija je tista, ki nosečnost prepreči le začasno. Razdelimo jo na:

HORMONSKA KONTRACEPCIJA

Kombinirana hormonska kontracepcija – spada med najbolj učinkovite kontracepcijske metode. Njena učinkovitost je 92-99,7%.

  • kombinirana oralna kontracepcija; preberi več tukaj
  • kontracepcijski obliži; preberi več tukaj
  • vaginalni obroček; preberi več tukaj

Progestagenska kontracepcija – ne vsebuje estrogenov (ki imajo več neželenih stranskih učinkov na ožilje) za razliko od kombinirane HK, ampak le progestogene. Ni primerna izbira za ženske z rakom dojk.

  • progestagenska tabletka; preberi več tukaj
  • kontracepcijske depo injekcije; preberite več tukaj
  • podkožni vsadek; preberite več tukaj

Kontracepcijske metode imajo malo stranskih učinkov. Na splošno je raba kontracepcije varnejša od nosečnosti. Korist kontracepcije je lahko tudi nekontracepcijski:

Kombinirana hormonska oralna kontracepcija ščiti pred izvenmaternično nosečnostjo, medeničnimi vnetji, prepolovi tveganje za raka jajčnikov, endometrijo ter raka debelega črevesa in danke, izboljša kostno maso pri ženskah z nizkimi ravnmi estrogenov, zmanjša aknavost ter hiperandrogenizem, ublaži dismenorjo, menoragije, anemije ter zmanjša pojavnost predmenstrualnega sindroma in edomentrioze. Podobo je pričakovati ob uporabi kontracepcijskih obližev in vaginalnem obročku. Progestogenska OK ne vpliva na dojenje.

MATERNIČNI VLOŽEK

Več o obročkih si preberite tukaj

Bakreni maternični vložek – primeren za ženske, ki so že rodile. Je brez hormonov. Učinkovitost 99,2 – 99,4%. Pri nas poznana npr. Mirena.

Maternični vložek s progestogenom – primeren tudi za ženske, ki še niso rodile, s hormoni. Zaščita do 3 let. Učinkovitost 99,8%.  Pri nas poznan npr. Jaydess.

Kontracepcijske metode imajo malo stranskih učinkov. Na splošno je raba kontracepcije varnejša od nosečnosti. Korist kontracepcije je lahko tudi nekontracepcijski:

Ob materničnem vložku s progestogenom se zmanjša količina menstrualne krvi, zato je primerna izbira za zdravljenje menoragij, ublaži se dismenoreja, zmanjšajo se simptomi endometrioze in adenomioze, kot intrauterini sistem za progestogene ščiti ednometrij ob hormonskem nadomestnem zdravljenju v peri in pomenopavzi.

NUJNA KONTRACEPCIJA/ postkoitalna k., urgentna k., “jutranja tabletka” se uporablja kot IZHOD V SILI po nezaščitenem spolnem odnosu in ni primerna kot redna kontracepcija! Pri uporabi nujne kontracepcije v 98-99% ne bo prišlo do zanositve. Podrobnejši opis tukaj.

Progestogenska nujna kontracepcija – tabletka, ki se mora vzeti v 72 urah po nezaščitenem s.o.

Yuzpejeva metoda – ima več stranskih učinkov, ker vsebuje visoke odmerke estrogenov. Prvi odmerek se vzame 72 ur po nezaščitenem s.o., drugi odmerek pa po 12 urah.

Ulipristalacetat – je najnovejša oblika nujne hormonske kontracepcije. Tableto je potrebno vzeti najkasneje v 120 urah po nezaščitenem s.o.

Bakreni maternični vložek – MV se mora vstaviti v 5 dneh po nezaščitenem s.o.

PREGRADNA KONTRACEPCIJA – deluje kot ovira na fizikalen (kondom, femidom, diafragma) ali kemično (spermicidi).

Kondom, je pripomoček, ki ga uporabljajo moški. Zanesljivost 82-96%, ob redni dosledni rabi pa 98%. Preberi več tukaj

Ženski kondom (femidom), učinkovitost 72%,  ob redni, dosledni rabi 95%. Preberi več tukaj

Diafragma, 88% učinkovitost, preberi več tukaj

Spermicidi, so na voljo v obliki krem, nožničnih svečk ali topnega filma, učinkovitost je 72%. Učinkoviti so le, če jih uporabljamo skupaj s kondomom ali diafragmo.  Preberi več tukaj

Kontracepcijske metode imajo malo stranskih učinkov. Na splošno je raba kontracepcije varnejša od nosečnosti. Korist kontracepcije je lahko tudi nekontracepcijski:

Kondom ščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi in posledično pred vnetjem rodil pri obeh spolih in neplodnostjo.

NARAVNO NAČRTOVANJE NOSEČNOSTI

Pri naravnih metodah se mora ženska naučiti opredeliti plodno obdobje in spoznati lastne telesne spremembe med trajanjem menstrualnega ciklusa. Par mora poznati dobro anatomijo in fiziologijo rodil.

Sodijo med manj učinkovite metode, učinkovitost je 76%.

Temelji na določanju plodnih dni, ki se opira na pet predpostavk, ki niso vedno zanesljive: 1. izmenjava plodnih in neplodnih dni v menstruacijskem ciklu; 2. v enem menstrualnem ciklu nastopi le ena ovulacija; 3. jajčece je sposobno biti oplojeno 12-24 ur po ovulaciji; 4. spermiji preživijo v rodilih 3-5 dni; 5. ženska je sposobna natančno opazovati svoj ciklus.

Koledarska (Ogino-Knausova) metoda; določanje plodnih dni

Testi za ugotavljanje plodnih dni

Ovulacijska (Billingsova) metoda; temelji na ocenjevanju sluzi.

Merjenje bazalne temperature; zjutraj, vedno na istem mestu pred vstajanjem, po najmanj treh urah spanja.

Simpto-termalna metoda; kombinacija merjenje bazalne temperature in ovulacijske metode.

Več o vsaki posamezni metodi si lahko preberete tukaj.

Kontracepcijske metode imajo malo stranskih učinkov. Na splošno je raba kontracepcije varnejša od nosečnosti. Korist kontracepcije je lahko tudi nekontracepcijski:

Z metodo naravnega načrtovanja družine se ženske seznanijo s svojo reproduktivno fiziologijo in lažje načrtujejo neželeno nosečnost.

PREKINJEN SPOLNI ODNOS

Ni kontracepcijska metoda v pravem pomenu besede. Moški pred ejakulacijo umakne penis iz nožnice. Metoda je malo zanesljiva, saj se lahko še pred ejakulacijo iz penisa izlije nekaj spermijev. Učinkovitost 78%. Primerna je za pare, ki ne morejo ali ne želijo uporabe drugih metod kontracepcije in so pripravljeni prevzeti tveganje nenačrtovane nosečnosti.

METODA LAKTACIJSKE AMENOREJE

Plodnost ženske, se lahko vzpostavi že kmalu po porodu. Pri ženskah ki ne dojijo v povprečju 4-6 tednov po porodu, pri ženskah ki dojijo pa kasneje. Metoda oz. dojenje je začasna kontracepcijska metoda, vendar le pod določenimi pogoji: dojenje je dokaj učinkovita kontracepcijska metoda v prvih 6 mesecih od poroda, če ženska izključno doji in nima menstruacije.

Ob polni rabi te metode je učinkovitost 98%, ob značilni rabi pa 92%. Njena učinkovitost se zmanjša, če se zmanjša pogostost podojev, ob stresu in ob bolezni matere ali dojenčka.

Slovenske smernice za rabo kontracepcije

Na osnovi priporočil SZO in drugih mednarodnih organizacij so izdali slovenske smernice za rabo kontracepcije, ki opredeljujejo tudi merila primernosti rabe določene kontracepcijske metode pri ženskah z določenimi zdravstvenimi stanji ali ob sočasni rabi določenih zdravil.

Na podlagi anamneze, usmerjenega fizikalnega pregleda in, če je potrebno, še dodatnih laboratorijskih preiskav, lahko uporabnico, glede na njeno zdravstveno stanje, razvrstimo v eno od 4 kategorij primernosti rabe določene kontracepcijske metode:

Kategorija 1: Stanje, kjer ni omejitev za uporabo kontracepcijske metode; kontracepcijska metoda se uporablja v vseh okoliščinah.

Kategorija 2: Stanje, kjer so prednosti oz. koristi uporabe kontracepcijske metode na splošno večje od teoretičnih ali dokazanih zdravstvenih tveganj; kontracepcijska metoda se običajno uporablja.

Kategorija 3: Stanje, kjer je teoretično ali dokazano tveganje običajno večje od prednosti oziroma koristi uporabe kontracepcijske metode; raba kontracepcijske metode običajno ni priporočljiva, razen le izjemoma, če niso na voljo ali niso sprejemljive druge primernejše metode.

Kategorija 4: Stanje, kjer uporaba kontracepcijske metode predstavlja nesprejemljivo zdravstveno tveganje; kontracepcijska metoda se ne uporablja.

Vir: smernice in učinkovitost kontracepcije iz poglavja 23. Kontracepcija od tr. 145-53, avtorice Bojane Pinter; Ginekologija in perinatologija; prva izdaja; Univerza v Mariboru, Medicinska fakulteta; Maribor, 2016

Foto

 

 

 

 

Podobne objave

Vsebina je zaščitena.