Modrosti rojevanja – Michel Odent

Na Zdravstveni fakulteti so gostili svetovno priznanega porodničarja, dr. Michela Odenta. Dr. Odent je imel v petek, 11. 3. 2016, predavanje za strokovnjake, medtem ko je bil sobotni in nedeljski del (12. in 13. 3. 2016) namenjen tudi laični publiki.

Dr. Michel Odent že več kot 50 let postavlja standarde na področju poroda in rojevanja. Svetovno znani zdravnik porodničar je bil v obdobju 1962 – 1985 vodja kirurškega in porodnega oddelka v državni bolnišnici v Pithiviersu v Franciji. Izkušnje je pridobival tudi pri dolgoletnem delu v porodnišnicah in pri porodih na domu v Franciji, Veliki Britaniji in Afriki. Je ustanovitelj raziskovalnega centra v Londonu Primal Health Research Centre. Dr. Odent je pionir na področju uvedbe dojenja v prvi uri po rojstvu, znan je po vpeljavi porodnih bazenov v porodnišnice ter prizadevanjih za to, da bi bilo porodno okolje čim bolj podobno razmeram v maternici, kjer se je razvijal plod. Ustanovil je bazo podatkov www.primalhealthresearch.com, v kateri najdemo podatke raziskav o medsebojni odvisnosti med zgodnje-otroškim obdobjem ter zdravjem in osebnostnimi lastnostmi v nadaljnjem razvoju. Vir

Torej naslov prispevka je “Modrosti rojevanja” in na spodnjih povezavah lahko preberete in slišite te modrosti, ki so pomembne za dojemanje poroda in vračanje poroda nazaj ženskam.

Od 29:30 dalje (Pogovor z doc. dr. Ana-Polona Mivšek o Michel Odentu v oddaji Dobro jutro)

Za lahek porod – naj ženska čim manj razmišlja (iskreni.net) iz tega prispevka bi izpostavila tole:

Porod najbolj motijo dejavniki, ki aktivirajo neokorteks in onemogočajo porodnici, da bi bila v svojem »porodnem svetu«:

1. RABA JEZIKA

Za pogovor in rabo besed potrebujemo novejši del možganov, zato se pri porodu izogibajmo vprašanjem in nepotrebnemu pogovoru. Porodnica naj se čim bolj umakne vase, se prepusti dogajanju v svojem telesu in tako pozabi na vljudnostne fraze in faktografske podatke.

2. SVETLOBA

Hormon melatonin, ki se sprošča v temi, zelo ugodno vpliva na sproščanje oksitocina, ključnega porodnega hormona, ki sproža popadke. V temi se lažje sprostimo, zato tema dobro vpliva na to, da porodnica »odklopi« zunanji svet.

3. OBČUTEK OPAZOVANOSTI

Pri porodu naj se porodnica čim bolj umakne vase, izogibajmo se vprašanjem in nepotrebnemu pogovoru.

Če živalska samica sesalcev začuti, da nekdo opreza okrog nje, ko koti mladičke, se ji porod ustavi, da lahko zbeži ali se drugače zavaruje. Prav tako na porod pri ženskah negativno vpliva občutek, da jih nekdo opazuje, meri čas, ocenjuje njihov napredek, jim kakorkoli daje vedeti, da porod ne poteka primerno. Odent opozarja tudi na pretirano ali neobčutljivo rabo tehnologije, kot je kamera ali fotoaparat, saj se porodnica zaveda, da je njeno vedenje nekako zabeleženo, torej se ne more popolnoma sprostiti.

4. TUJE OKOLJE

Odent je naštel dejavnike, ki so jih vpeljali v porodnih centrih, kjer je delal, da bi čim bolj ublažili to motnjo. Lotili so se na primer zunanje prenove prostorov, da so medicinsko opremo lahko imeli zakrito v omarah, pohištvo je bilo prijetno na oko in v čim bolj naravnih barvnih tonih, poskrbljeno je bilo za večje udobje. Nosečnicam so omogočili, da so že vnaprej prihajale v prostore, kjer so pozneje rodile, se tam na neformalnih srečanjih družile z babicami in drugim zdravstvenim osebjem ter tako zmanjšale strah pred neznanim, ki negativno vpliva na porod.

5. OBČUTEK BLIŽAJOČE SE NEVARNOSTI

To je lahko kar koli, kar porodnico vznemirja. Za porod ni dobro, da v sobi, kjer se dogaja, preveč naraste adrenalin, pa naj ga sprošča kdorkoli. Odent sicer večkrat pove, da imajo moški večjo težnjo po sproščanju stresnih hormonov in tako ovirajo porod, vendar lahko porod moti moški ali ženska, ki ga oziroma jo je strah, ki dominantno posega v porodničin osebni prostor.

Mar ženska nima več močim da bi rodila sama? (Oddaja Ultrazvok; Michel Odent in doc. dr. Ana Polona Mivšek)

Želite spremeniti porodne prakse? Postanite dvojezični! V tem članku Ana dobro povzame:

Na vprašanje o tem, kaj naj storimo, da bomo vplivali na zdravstvene strokovnjake, da bi spreminjali porodne prakse, je odgovoril, da moramo postati dvojezični. Naučiti se moramo brati in govoriti znanstveni jezik, saj nas sicer ne bodo slišali. Po drugi strani pa moramo znati zapletene znanstvene razlage prevesti v preprost jezik in jih ženskam posredovati na nevsiljiv, blag način. Rekel je, da nosečnice rade pojejo, rade se dobivajo z drugimi nosečnicami, izkoristimo to in v takem kontekstu predstavimo nekatere stvari, ki jih morajo vedeti.

Iskreni.net- Zakaj pa ne bi vse rodile s carskim rezom?

Why is the delivery room the one place where a woman doesn’t have control over what happens to her body?

Baza podatkov Michel Odent

10382747_608540269300323_392687222287633096_n

12814644_608674802620203_2007347655295053038_n

12247915_608675062620177_5491838218289355995_o

Galerija dogodka v marcu; Mamice za mamice

Galeriaj dogodka v marcu; Mamice za mamice, foto: Mesec Maj

Podobne objave

Vsebina je zaščitena.