Modrost “Pinarda”; poslušanje utripov s Pinardovo slušalko

Edina poučna stvar, ki sem jo našla glede Pinardove slušalke – uporabe le te starodavne modrosti in enega od avtentičnih babiških znanj, je prispevek v dveh delih od Sarah Wickham – Tips and Tricks for Midwives Part 1 in 2.

Včasih je bila Pinardova slušalka edini pripomoček, s katerim so babice lahko poslušale plodove srčne utripe. In nasvet teh babic je – redno uporabljaj Pinardovo slušalko in čim več vadi. Veliko babic se spominja, da so več mesecev vadile poslušanja utripov s Pinardovo slušalko in niso slišale ničesar, nato pa jim je na enkrat “kliknilo”. In te babice razumejo, da je študentom zelo težko, še posebej če nimajo ustreznega (sočutnega) mentorja. Hkrati zraven sodi tudi pojasnjevanje ženskam, da verjetno ne bodo slišali ničesar. In tisti, ki smo se na začetku trudili poslušati utripe s Pinardovo slušalko vemo, kako zelo res je to.

Torej, zakaj uporabljati “Pinarda” ?

 • ko nam tehnika zataji (ni elektrike, baterije so se spraznile..) lahko še vedno uporabimo Pinarda.
 • če ne bomo slišala utripov nam bo to dalo opozorilni znak in začeli bomo razmišljati kakšne besede bomo uporabili, da to pojasnimo porodnici.
 • uporabimo jo, da potrdimo svojo palpacijo (Lepopoldove prijeme, ki jih tudi vedno bolj opuščamo in zanemarjamo, čeprav sodijo tako kot poslušanje utripov s Pinardovo slušalko, med avtentična babiška znanja). Še posebej, da potrdimo “napačne” vstave in pozicije otrok- OP centralno in prav tako zelo jasno daleč okrog na strani in  pri medenični vstavi slišati utripe visoko, običajno nad popkom.
 • prav tako tudi zato, da parom pokažemo, da ne potrebujemo tehnologije, da slišimo utripe njunega otroka in da lahko tudi partner/ka sliši plodove utripe, če le prisloni uho tam, kjer je hrbet otroka.
 • da lahko preverimo in se prepričamo, ko monitor zaznava zelo hiter ali zelo počasen utrip, da ga le ta ni prepolovil ali podvojil.
 • zaradi samega zadovoljstva, ko najdeš in slišiš utripe s Pinardom.
 • avtorica navaja tudi njeno izkušnjo, ko je delala na prenatalnem oddelku, da je s tem, ko je našla in slišala utripe s Pinardom pomirila ženske, ki so čakale na CTG (kardiotokogram), s tem pa si pred namestitvijo monitorja že poiskala utripe, da je lahko monitor lažje in pravilno namestila.
 • Pinard je boljši od Dopplerja po tem, da poslušaš zvok in ne odmeva, kar omogoča da slišiš različne tone. Ne šteješ samo utripov zaklopk med odpiranjem in zapiranjem.

Čeprav so nekatere babice povedale, da se da utripe s Pinardom slišati pred 28. tednom nosečnosti (nosečnost traja 40 tednov oz.42) še posebej pri suhih ženskah, je večina babic rekla, da kljub vsemu ne smete pričakovati, da boste utripe v teh tednih slišali. Nekatere niti ne spremljajo utripa pred koncem drugega tromesečja. Veliko večjo pozornost dajejo gibom! Prvi gibi otroka: “Quickening” (klik)

Prav tako je bilo veliko debate o tem, iz kakšnega materiala naj bo Pinardova slušalka – les, plastika ali kovina. Nekatere babice navajajo, da les absorbira nekaj zvoka in da so za učenje tako bolj primerne plastične ali kovinske. Vendar pa se večina strinja, da je les bolj prijazen material še posebej za ženske.

In vsaka babica,bi morala imeti svojega Pinarda, da se ne samo nauči poslušati utripe z njim, ampak tudi razlikovati med različnimi toni.

5 korakov do uspešne uporabe Pinarda

 • palpacija, palpacija in še enkrat palpacija (Leopoldovi prijemi) da določimo pozicijo otroka. Prav tako vprašajte žensko, kje ona najbolj študi otroka, njegove brce itd. Glavni cilj je, da slišite utripe ploda, tam kjer ima hrbet (otrokova pljuča niso predihana/napihnjena).
 • uporabljaj svoje znanje in izkušnje (ali tabelo spodaj), da vidiš, kje bi lahko bilo otrokovo srce v različnih položajih in nato izberi “ciljno točko”.
 • postavi Pinard na izbranem mestu, daj uho na “O”, daj roko iz Pinarda in poslušaj – in nadaljuj s poslušanjem.
 • istočasno tipaj utrip matere. Če ta sovpada s tem kar slišite, poslušate utrip mame.
 • če res ne slišite utripov, ponovite palpacijo in poslušajte utripe na drugem mestu.

slovenska-tabela

Praktični nasveti:

 • prepričaj se, da imaš uho res neposredno nad luknjo.
 • ne pritiskaj slušalke preveč ali premalo – bodi pripravljen spremeniti pritisk.
 • pritisk na trebuh naj bo previden – malo manj kot centimeter.

katie-belly-rose-wroaFoto

Kaj poslušamo/slišimo?

 • gre bolj za poslušanje “vibracij” kot zvoka.
 • gre torej bolj za občutenje srčnega utripa kot za slišanje le tega. Zato je potrebno veliko vaje, saj sprva zelo težko slišiš.
 • podobno je ko poslušamo/merimo krvni tlak s stetoskopom – uho potrebuje čas, da se navadi na zvok.
 • vedeti moraš kakšen zvok poslušaš – uho zapri z enim prstom in prekrij ta prst z drugim prstom.
 • poslušaš zvok, ki je v ozadju, slišati je, kot da bi poslušal tiktakanje ure, ki je pokrita z blazino, vendar hitreje (poskusi dejansko kako se sliši stara ura, ki tiktaka pod blazino, da dobiš občutek kaj moraš poslušati s Pinardom).
 • če slišiš počasen “hrup” oz. utripe gre verjetno za materin utrip. Slišiš žile, ki gredo skozi maternico in le to oskrbujejo s krvjo.
 • pogosto pri poslušanju zapremo oči. S tem “izklopimo” enega od svojih čutov in se lažje posvetimo poslušanju. Avtorica navaja, da včasih to naredi tudi pri tipanju. Ima smešen občutek, da sliši in tipa bolje, če ne vidi.
 • če imate resne težave s slišanjem/zaznavanjem zvoka s Pinardom je mogoče smiselno opraviti tudi pregled sluha. Lahko odkrijejo, da morda slabo slišite samo na eno uho. Takrat boste tudi težje ali sploh ne boste zaznali utripov s Pinardom.

Za štetje plodovih utripov uporabite digitalno uro ali uro s sekundnim kazalcem. Počakaj da je sekundni kazalec na enem od četrtin (12, 3, 6 ali 9) in prični s štetjem. Koliko utripov našteješ v 15 sekundah pomnoži s 4 (npr. v 15 sekundah slišiš 35 utripov, pomnožiš s 4 in dobiš 140 utripov ploda na minuto). Za izračun povprečne vrednosti utripov plodovega srca poslušaš 4x v 15 sekundnih intervalih, ni nujno zaporedoma.

Če ne najdete srčnega utripa: 

 • poskusi spremeniti položaj Pinarda, tako da ga dvigneš in slušalko položiš na drugo mesto.
 • včasih boste utripe slišali veliko bolj stran, kot ste pričakovali.
 • če ne najdete utripov s Pinardom si pomagajte z Dopplerjem (ali prosite za pomoč), zato da tudi mame ne bi preveč srbelo, da predolgo ne najdete utripov.
 • če ženske ne moti, si lahko v pomagaš z  Dopplerjem tako, da najprej z njim poiščeš utrip in tam kjer je utrip dobro slišen (tako da slišiš odpiranje in zapiranje zaklopke, ti. “lup – dup sound) položiš Pinarda.

Večina babic uporablja Pinarda v času nosečnosti, ne pa med samim aktom poroda. Tiste, ki govorijo o uporabi Pinarda med porodom povedo, da je bilo težko slišati utripe med popadkom, prav tako se jim ne zdi pošteno, da poslušajo utripe med popadkom, pa čeprav z Dopplerjem, saj je to za žensko lahko moteče in neprijetno. Nekatere babice so ugotovile, da je ameriška oblika Pinarda – fetoskop (Pinard na stetoskopska ušesa) veliko bolj praktičen, še posebej ko je ženska na vseh štirih ali ko stoji.

ina-may-using-fetoscopeFoto2

Še več modrosti Pinarda

Ko obvladate poslušanje utripov s Pinardom, lahko naredite marsikaj:

 • lahko slišite različne zvoke in melodije v različnih tednih nosečnosti. Prav tako lahko včasih ugotoviš sploh otroka, saj se zvok pri dečkih in deklicah razlikuje.
 • za merjenje variabilnosti preštej število utripov v intervalih po 5 sekund; število utripov bo različno, kar bo potrdilo variabilnost. Če je število utripov približno enako, otrok verjetno spi. Zato čez nekaj časa (npr. 15 minut) ponovi postopek.

Upoštevati moramo tudi želje ženske. Nekatere želijo tudi same slišati utripe in zato želijo da uporabite tudi Doppler.

Uporaba Pinarda je ena izmed najbolj osnovnih babiških spretnosti, prav tako pa je tudi tista, ki je v nevarnosti, da se jo izgubi, zaradi odvisnosti od uporabe tehnologije. Kljub vsemu pa lahko s Pinardom slišimo/občutimo nekatere stvari, ki jih s tehnologijo ne bomo nikoli. 

Vir1: Pinard Wisdom – Tips and Tricks from Midwives (Part 1) – Sara Wickham

Vir2: Pinard Wisdom – Tips and Tricks from Midwives (Part 2) – Sara Wickham

Babica, ki vidi življenje kot radost; Dnevnik.si, 11.5.2011

“Ko je začela delati, so imeli le en CTG, pa še ta ni bil tako izpopolnjen, kot je sedaj. Zato pa so bile zelo izurjene za poslušanje srčnih utripov s pinardovo slušalko, s katero so takrat poslušali utripanje srca mamice in prihajajočega novorojenčka. “To smo res dobro obvladali, kar je pokazala tudi odlična praksa. Morda smo takrat nekoliko bolj zaupali sebi,” se malce nostalgično spomni tistih časov, ko je bilo pričakovanje poroda vendarle nekoliko bolj naraven proces, kot je to dandanes. “Za določene trenutke ob porodu bi, če mene vprašate, čas raje obrnila nazaj.”

“klik” povezava do celega članka

Podobne objave

Vsebina je zaščitena.