Nosečnost in potovanja

Je potovanje med nosečnostjo varno?

Drugo trimesečje je najbolj varen čas za potovanje, saj je noseča ženska takrat najbolj sproščena, tveganje za spontani splav in prezgodnji porod pa je zelo nizko. Pred potovanjem se je smiselno pogovoriti z zdravnikom ali ginekologom o možnih tveganjih. Za večino žensk je potovanje med nosečnostjo varno. Dokler sta nosečnica in plod zdrava, lahko varno potujeta do 36 tedna nosečnosti. Najboljši čas za potovanje je sredina nosečnosti – med 14. in 28. tednom (Abteilung für Infektions- und Tropenmedizin der Ludwig Maximilian Universität, 2009;  ACOG: The American Congress of Obstetricians and Gynecologists, 2017).

Najpogostejši problemi z nosečnostjo se pojavijo v prvem in tretjem trimesečju. Pazite na vaše počutje, naj bo počutje vodnik vaših aktivnosti.

Ker je v času nosečnosti le nekaj zdravil popolnoma varnih, je smiselna temeljita ocena tveganja in koristi v zvezi s potovanjem. Zdravljenje okužb je lahko precej zapleteno, vendar se nobenega potrebnega zdravljenja ne sme vzdržati zaradi strahu pred potencialno poškodbo/boleznijo ploda. Dobro poznavanje lokalnih medicinskih virov (bolnišnic, oskrbe, itd.) je bistveno pred potovanjem.

Več osebnih zaščitnih ukrepov zmanjšuje tveganje za razvoj okužbe: prehranski in vodni previdnostni ukrepi, zaščita pred piki insektov in izogibanje množicam, izogibanje nezaščitenemu seksu in prostostoječi vodi.

Kdaj se potovanje med nosečnostjo odsvetuje?

V primeru zapletov v nosečnosti se potovanje odsvetuje. Taki primeri so (ACOG: The American Congress of Obstetricians and Gynecologists, 2017):

–          preeklampsija,

–          prezgodnji razpok plodovih ovojev (PPROM, PROM)

–          kadar obstaja tveganje za prezgodnji porod (PPI)

O smiselnosti potovanja v nosečnosti je potrebno razmisliti če imate naslednje zaplete (American pregnancy association, 2017):

–          Huda anemija

–          Srčna bolezen

–          Bolezni dihal

–          Nedavna krvavitev

–          Trenutni ali nedavni zlomi kosti

Globoka venska tromboza in potovanja v nosečnosti

Nosečnost dodatno poveča tveganje za globoko vensko trombozo – GVT.  Pri dolgih potovanjih in letenju z letalom pijte zadostno količino tekočine, nosite ohlapna oblačila, sprehodite in se raztezajte v rednih intervalih (vsaj na vsaki 2 uri). Pomembno je da spodbujate cirkulacijo krvi. Če ne smeti vstati med letom, pogosto upognite, krčite in stegujte gležnje. Prav tako se izogibajte nošenju ozkih oblačil. Uporaba kompresijskih nogavic lahko pomaga preprečiti nastajanje krvnih strdkov (Butler Tobah, 2017).

Če potujete z avtomobilom, pogosto ustavite in se sprehodite, nato pa rahlo dvignite vsako nogo posebej (Mann, 2017). Pred letom z letalom se izogibajte hrani ki vas napenja in gaziranim pijačam. Vedno uporabljajte varnostni pas (ACOG: The American Congress of Obstetricians and Gynecologists, 2017).

Potovanje z avtomobilom med nosečnostjo

Utrujenost in vrtoglavica sta pogosta med nosečnostjo, zato je pomembno, da redno pijete med potovanjem z  avtomobilom, jeste naravno energetsko bogato hrano (kot so sadje in oreški) in se redno ustavljajte na počivališčih (vsaj na cca. 2 uri).
Poskrbite, da bo v kabini vozila svež zrak in uporabljajte varnostni pas, ki naj bo pripet tako da bo zgornji del pasu potekal med ramo in vratom in naprej med obema dojkama. Spodnji del pasu naj poteka preko medenice, pod trebuhom in ne preko trebuha.

car-seat-belt
Prometne nesreče so med najpogostejšimi vzroki poškodb pri nosečnicah. Izogibajte se dolgim potovanjem z avtomobilom ko ste same, priporočljivo je da imate spremljevalca (NHS – Travelling in pregnancy, 2016).

Letenje, sevanje, potapljanje, visoke nadmorske višine in nosečnost

Če nosečnost poteka brez zapletov, večina letalskih prevoznikov dopušča, da nosečnice letijo do 36. tedna (notranji leti) in 35. tedna (mednarodni leti) nosečnosti. Če oskrba ploda s  kisikom ni prizadeta že v normalnih pogojih na tleh, npr. zaradi osnovne bolezni, letenje ne predstavlja tveganja za hipoksijo ploda. Izpostavljenost sevanju med dolgim letom je nizka v primerjavi s povprečno letno izpostavljenostjo, se pa poveča tveganje za pojav tromboze. Nadmorska višina do 2500 metrov ne bi smela predstavljati problemov. Pri potovanju na visoke nadmorske višine je potrebno dovolj časa nameniti aklimatizaciji, telesna vadba pa naj bo omejena na minimum. Potapljanje je kontraindicirano in se odsvetuje v času nosečnosti (Abteilung für Infektions- und Tropenmedizin der Ludwig Maximilian Universität, 2009).

Potovanje z ladjo in nosečnost

Sploh pri daljših potovanjih se prepričajte, da sta na ladji zdravnik ali medicinska sestra. Prav tako se prepričajte, da so vaše načrtovane vmesne postaje mesta s sodobnimi medicinskimi centri. Vprašajte zdravnika ali ginekologa, katera zdravila so varna za uporabo v času nosečnosti v primeru pojava morske bolezni.
Križarjenja z ladjo predstavljajo tveganje za okužbo z norovirusom. Norovirusi so skupina virusov, ki lahko povzročijo drisko in bruhanje v trajanju 1-2 dni. Ljudje se zlahka okužijo z okuženo hrano in pijačo, ali dotikanjem površin, ki so okužene z virusom. Med bivanjem na ladji si pogosto umijte roke. Če imate hkrati drisko in bruhate, poiščite zdravniško pomoč (ACOG: The American Congress of Obstetricians and Gynecologists, 2017).

Potovanje v eksotične kraje in cepiva

Osebam ki potujejo v eksotične kraje, se priporoča cepljenje, vendar pa so nekatera živa cepiva lahko kontraindicirana pri nosečnicah. Izjemoma se po prvem trimesečju lahko cepi proti rumeni mrzlici. Mrtvo, inaktivirano ali polisaharidno cepivo je mogoče aplicirati po prvem trimesečju šele po temeljiti oceni tveganja/koristi. Zaradi potencialne življenjske ogroženosti matere in ploda po okužbi z malarijo, se odsvetuje potovanja v regije kjer je malarija pogosta. Če je tveganje za okužbo z malarijo visoko, se indicira kemoprofilaksa z meflokinom (Abteilung für Infektions- und Tropenmedizin der Ludwig Maximilian Universität, 2009). Na splošno velja upoštevati nasvet, da v času nosečnosti ne potujemo v eksotične kraje, kraje z ekstremnimi vremenskimi pogoji in politično nestabilne države z visoko stopnjo kriminala ali kjer divja vojna. 

Kdaj je potrebno poiskati zdravniško pomoč med potovanjem v nosečnosti?

– pri pojavu vaginalne krvavitve
– pri bolečinah v prsnem košu, trebuhu ali pri pojavu popadkov
– v primeru  rupture plodovih ovojev (če »odteče voda«)
– pri znakih in simptomih preeklampsije (glavobol, ki ne bo izginil, bliskanje pred očmi, tiščanje v žlički ali drugih    spremembah vida, otekanje obraza ali rok)
– v primeru hude driske ali bruhanja
– pri znakih globoke venske tromboze (npr.  čvrsta oteklina prizadetega uda, bolečina, ud je temno modrikasto obarvan, koža postane topla, podkožne vene nabreknejo, itd.)

Nasveti za lažje potovanje v nosečnosti:

Ameriško združenje za nosečnost priporoča, da v tretjih državah uživate samo ustekleničeno pijačo (vodo, sokove, brezalkoholne pijače), pazite, da je mleko pasterizirano in se izogibate svežega sadja in zelenjave, razen če je kuhano ali olupljeno. Pomembno je, da so meso in ribe ustrezno pečeni, če niste prepričani, se ju izognite.

–          Pred odhodom opravite pregled in se posvetujte s svojim zdravnikom ali ginekologom.

–          Če je možno imejte telefonsko številko svojega zdravnika/ginekologa, da ga lahko pokličete v primeru težav.

–          Pomembno je da poznate PDP – predvideni datum poroda.

–          Ne pozabite vzeti s seboj predpisanih zdravil na recept in sredstev, ki jih redno uporabljate (npr. mazilo za hemoroide, komplet za prvo pomoč, prenatalni vitamini, itd.).

–          Preverite čas potovanja.

–          Sklenite ustrezno zdravstveno zavarovanje za tujino in ne pozabite poskrbeti za »riziko odpovedi«-  vračilo denarja v primeru odpovedi potovanja.

–          Pozanimajte se o lokacijah bolnišnic in zdravstvenih ustanov v krajih kamor potujete.

–          Če potujete daleč, imejte s seboj kopije svojih prenatalnih dokumentov z informacijami o vaši nosečnosti.

–          Uživajte v potovanju!

Foto1 Foto2

Vir1Vir2Vir3Vir4Vir5

Podobne objave

Vsebina je zaščitena.