Ocenjevanje napredovanja poroda – “alternativa”

Danes sem na Facebook-u naletela na članek Alternativne metode za ugotavljanje dialtacije materničnega vratu.

Ko opravimo vaginalni pregled in materi povemo o napredovanju oz. nenapredovanju poroda, lahko to zelo vpliva na njeno mentalno stanje. Torej če je mama v latentni fazi poroda že več ni, mi pa ji povemo da je oprta 1-2cm, je to lahko to na njo deluje zelo negativno. Da ocenimo ali porod napreduje, ali je čas da ženska obvesti partnerja/družino, ali je čas za epiduralno anestezijo .. je prva misel, ki nam pride na pamet – vaginalni pregled. VP je vodilni način ocenjevanja napredovanja poroda, ima pa dobre in slabe lastnosti. Pa morda še to, nekatere ženske se vaginalno pogledajo same – samopregledovanje, včasih pa so se izvajali namesto vaginalnih, rektalni pregledi.

Obstajajo pa tudi “alternativni” načini, za ocenjevanje napredovanje poroda.

Vijolična črta – purple line

Je neinvazivna metoda pri kateri gre za ocenjevanje napredovanja poroda s pomočjo opazovanja črte, ki se pri fizioloških porodih naredi od rektuma navzgor med ritnicama proti križu. Črta bi nam naj povedala koliko cm je odprt maternični vrat. Črta ne se prikaže pri vseh ženskah, pomembno pa je tudi ali ima ženska spontan ali induciran porod. Po večini je bila črta najbolj izrazita pri ženskah, ko so bile odprte 7-8 cm in je do popolne dilatacije cerviksa že zbledela. Pojavila pa se je nekje pri 3.4 cm.

purple-line-1024x501

jackie_0146-copy-002-460x306

Zvok poroda

Tisti, ki delajo z ženskami lahko povedo, da so ženske zelo različne. Nekatere so glasbe cel porod, druge samo proti koncu poroda. Oboje je v redu in normalno.

V zgodnji fazi poroda 0-4cm se ženska običajno z lahkoto pogovarja ali z malo truda med popadki.  Med popadki ima občutek, da ne potrebuje veliko počitka in bo običajno po vsakem popadku normalno govorila, pogovarjala.

Od 4-6 ali 7cm ženska že globlje diha in med popadki lahko spušča posebne glasove in se med popadki ne pogovarja. Med popadki bo verjetno morala počivati.

V fazi tranzicije od 7-9cm ženska običajno stoka, izvaja mantro itd. V fazi popolne dilatacije lahko postanejo popolnoma tiho. Lahko, da ne bo želela govoriti niti v pavzi med popadki.

Potiskanje ima ponovno svoj nabor glasov. Ti so običajno nizki, odprti zvoki, ki pomagajo ženski da se širi. Spodnja čeljust mora biti sproščena.

Vonj

Specifični “vonj poroda” se pojavi, ko je ženska odprta 6-8 cm oz. v fazi tranzicije. Vonj je specifičen in ga vsak opisuje drugače. Skozi izkušnje sami izostrimo ta vonj.

Višina vrha maternice – fundusa

Gre za oceno dilatacije materničnega vratu od zunaj. Ob koncu nosečnosti v 40. tednu, ko se porod še ni začel je med fundusom maternice in žličko 5 prstov in cerviks zaprt. Ob krčenju maternice se fundus pomika navzgor, posledično potegne navzgor cerviks in s tem povzroči, da se ta bolj odpre. Razdalja med žličko in fundusom se med porodom zmanjšuje, medtem ko se maternični vrat za vsak prst odpre približno za dva centimetra; 5 prstov  je torej popolnoma zaprto maternično ustje in 0 prstov pomeni popolno dilatacijo cerviksa. Metoda je učinkovitejša pri tistih, ki so že 1x rodile. Metodo je potrebno izvajati na vrhu popadka, ženska pa mora ležati na hrbtu.

Čustva

Ko ženska postane resnejša, porod napreduje. Enako kot pri zvoku, to ne velja za vse ženske. Ženske so ob začetku poroda sproščene. Ko porod napreduje postanejo resnejše, lahko ignorirajo okolico. To je zelo učinkovit znak tranzicije, ki je običajno zadnja faza dilatacije in je običajno najbolj intenzivna. Ženska v tej fazi ravna iracionalno in lahko postane prestrašena.  V tej fazi več krat rečejo da ne bodo zmogle, postane jih strah, želijo nekaj proti bolečinam. Porod gre h koncu. Takrat se običajno tudi česa oprijemajo/grabijo stvari.

Krvav izcedek/čep

Gre za krvavkast, lahko tudi sluzast izcedek iz nožnice, ki ga tretiramo kot kazalnik začetka poroda. Kaže na to, da se je maternični vrat začel odpirati. Lahko se odlušči že v začetku zadnjega tedna nosečnosti in nekaj dni pred aktivnim porodom. Govorimo o čepu  – “mucus plug”. Ni nujno, da ga zaznajo vse ženske.

Krvavi izcedek opazimo tudi proti koncu poroda, ko je ženska odprta 6-8cm oz. drugi avtorji opisujejo, da se krvavi izcedek pojavi, ko je ženska skoraj popolnoma odprta. Lahko je samo krvavo, lahko pa se izloči tudi sluz.

xLs1WfopAIAr6BOxsOv7VxFjVRJWbokD_lgvir

V Sloveniji je na to temo izdelana tudi diplomska naloga avtorice Špele Žabar iz leta 2013 z naslovom: Načini ocenjevanja napredovanja poroda = Labour progress assesment methods / Špela Žabar; Dipl. delo, Univ. v Ljubljani, Zdravstvena fak., Oddelek za babištvo; COBISS.SI-ID 4620139, kjer so opisane še druge metode:

Mehiška tehnika toplih nog

Ob začetku poroda so noge tople, ko porod postane intenzivnejši se prekrvavitev usmeri v maternico in tako noge postajajo hladnejše od gležnjev navzgor. Pri dilataciji 5cm bodo noge  hladnejše od gležnjev in nekje do sredine meč. Ko postane noga tudi od kolen navzgor hladnejša, se bo pojavil spontan trebušni pritisk. Če je ženska v porodnem bazenu, mora biti za to tehniko vsaj 20min na suhem.

Fizične spremembe

Kadar se porod približuje je nekaterim ženskam slabo in imajo diarejo. Druge imajo težnjo po čiščenju.

Rdečica v obraz in občutek toplote, tresenje. Nekontrolirano tresenje je lahko prisotno na pragu druge porodne dobe. Samo bruhanje je lahko posledica emocij, hormonov ali pa utrujenosti. Rdečica na obrazu, ob odsotnosti omenjenih znakov, je dober pokazatelj odprtosti cerviksa 6 do 7cm. Veliko žensk se od utrujenosti trese ob koncu poroda. Če opazimo več znakov skupaj so dober pokazatelj tranzicije.  Tradicionalne babice opisujejo tudi potenje nad zgornjo ustnico,  kar pomeni, da je porodnica odprta 7 cm. Torej ko mi j vroče, sem odprta 7 cm 🙂

Avtorji opisujejo tudi upogibanje palca, ki nakazuje da je maternični vrat odprt 6-8cm. Nekateri avtorji to navajajo ko je maternični vrat odprt 7-8cm. Več žensk ima v tem času tudi večjo težnjo po pokončnih položajih.

Kurja polt po hrbtu se pojavi pred spontanim pritiskanjem, ter tudi po zadnjici in stegnih. Tudi v tej fazi lahko bruhajo. Veliko jih toži, da morajo na stranišče kakat, vendar je to običajno zgolj občutek, ker je glavica toliko nizko.

Občutek pritiska glavice oz. vodilnega plodovega dela

Otrok se med porodom spušča in tako porodnica čuti pritisk na različnih delih hrbta. Pritisk se premika z roba medenice navzdol do trtice.  Ta podatek nam običajno ne govori o dilatacija cerviksa, nam pa pove pozicijo otroka. Kljub vsemu pa avtorji narekujejo ,da če ženska čuti pritisk med nogami je cerviks lahko odprt 7-8cm.

Michaelisov romb

Pojavi se na spodnjem delu hrbtenice, s točkami med pasom, trtico in sacroiliakalnim sklepom. Ta romb se dvigne nad nivo hrbta za več centimetrov ter poveča prostornino medenice in s tem omogoči spuščanje ploda skozi porodni kanal. Pogoj je, da ima ženska kolena nižje kot boke (kolena, na pručki, na vseh štirih..), saj se lahko sakrum tako odpre, ker se stikata hrbtni del glavice ploda z G-točko.  Ko se to zgodi, bo porodnica spontano zgrabila naprej za podporo, razširila kolena in povesila trebuh ter nato upognila hrbet in usločila spodnji del telesa. To zaporedje dogodkov je Michel Odent definiral kot Fetus Ejection Reflex oz. refleks iztisa ploda.

ris 26vir

Risanje kroga

To je tehnika, ki jo opisuje Ina May Gaskin, k odamo ženski v roke pisalo in list papirja ter ji naročiš, da z zaprtimi očmi nariše krog, ki predstavlja njeno trenutno odprtost materničnega vratu.

 

 

Da nam lahko ženska poroča o občutkih, mora prisluhniti svojemu telesu in se prepustiti občutku. Pri ocenjevanju napredovanja poroda nas ne zanima zgolj odpiranje materničnega vratu. Zanima nas tudi spuščanje vodilnega plodovega dela, stanje otroka in moč/dolžina popadkov. 

 

Stages of Labor Vir

Foto

Podobne objave

Vsebina je zaščitena.