Poporodni “načrt”

Poporodno obdobje je čas, na katerega mlada družina “v nastanku” rada pozabi. Vse se fokusira na porod, pa na opremo dojenčka, premalo pa na ostale pomembne stvari, ko je novi član že med vami.

Ena takih stvari je vsekakor obisk novorojenca in mamice. Vsi se člana seveda veselijo, zato se pričakuje že obisk v porodnišnici, če par ni strikten, da obiskov tam ne želi. Če ni obiska v porodnišnici, pa si vsi čim hitreje želijo obiskati družinico, ko je doma. Potrebno je vedeti, da novonastala družina potrebuje svoj čas, da se privadi, stabilizira. Zato upoštevajmo želje družine, kdaj sprejemajo obiske, koga in kako dolgo, brez nepotrebnih zamer. Prav tako se moramo zavedati, da je omejitev obiskov v času gripe in prehladov še bolj razumljiva. Če sami čutite, da vas nekaj praska v grlu ali se ne počutite najbolje, ostanite doma. In še nekaj … ne naredite jim še dodatnega dela, da vam strežejo spredaj in zadaj. Raje vi kaj pospravite, skuhajte, zlikajte.. kljub vsemu pa vmes pocrkljajte dojenčka 🙂 6 tednov je tistih prvih, ključnih. O čem se morata partnerja pred prihodom družinskega člana pogovoriti?

Spanje in počitek

Najprej si odgovorite, koliko spanca ste potrebovali pred nosečnostjo, da ste bili spočiti in se lahko normalno funkcionirali. Ko pride otrok, je ritem spanja še bolj spremenjen, kot v nosečnosti. Potrebno bo prebujanje za hranjenje otroka, nege otroka… Tako boste tekom dneva morali nadoknaditi “zamujene” nočne ure, če boste želele biti spočite in zadovoljne.
Če je le možno kar zjutraj “potegnite” manjkajoče ure in jih preživite v postelji.

Prehrana

S parterjem se pogovorita kakšen bo vajin način prehranjevanja. Dokler se družina ne ujame, je zelo naporno poskrbeti še za vsa hišna opravila in kuhanje. Zato imata več rešitev na voljo: ali že v času nosečnosti pripravita hrano, ki jo zamrzneta (ali jo mogoče pripravi tašča, mama..), ali bo kuhala mama, tašča, teta…; ali bo kuhal partner; bosta kuhala skupaj; ali bosta hrano dostavljala (šole, menze … ); ali bo kombinacija večih stvari. Pomembno je da mama je dobro hrano, več obrokov dnevno, zaužije dovolj tekočine, saj vse to vpliva na nastajanje mleka/dojenje.

Tukaj je tudi prehranjevanje novorojenca. Kako ga bosta hranila. Zakaj ga bosta tako hranila. Kdo se bo ponoči vstajal in prinesel otroka za dojenje. Ali bo otrok v svoji ali najini postelji. Ali ga bom dojila leže v postelji ali se bom usedla na stol, gugalnik …
Dojenje – ja, ne, mogoče. Kako bosta poskrbela, da bo dojenje steklo in se ohranilo … kje bosta poiskala pomoč če bo potrebno.

Skrb zase

Telesno okrevanje je tudi eden od pomembnih procesov po porodu. Tukaj se naj partnerja pogovorita o tem, ali bo mama imela kaj časa dnevno zase. Kaj bo v tem času počela. Počivala, brala, se ukvarjala s športom…

Skrb za novorojenca

Včasih so mamice zelo kritične do svojih partnerjev, saj jim lahko (nehote) dajo občutek, da ne znajo dovolj dobro skrbeti za malčka. Zato je tudi o tem potreben pogovor že v času nosečnosti. Pogovorita se kdo bo skrbel za novorojenca, ali bo en ves čas ali si bosta delo delila. Ali bosta zanj skrbela sama ali bosta imela pomoč (sorodniki,varuške, poporodne doule…).

Hkrati ko bosta govorila o skrbi za novorojenca je tukaj še pogovor o ostalih hišnih opravilih: pranje, pospravljanje, likanje, če so sorojenci – skrb za njih, za živali, če so… kdo bo šel po nakupih. Skrb za okolico (v hiši), vrt ja/ne. Tisti, ki imate živali npr. psa ne pozabite, da tudi pes potrebuje svojo mero pozornosti še naprej. Pes je odličen otrokov spremljevalec skozi rast in razvoj. Zato mu naj očka prinese že iz porodnišnice kakšno pleničko, da jo navoha in ki ostane njemu. Ko pridete z otrokom domov, ga naj prevoha, preliže, ga spozna. In če je vsak dan bil deležen sprehoda, naj bo tudi ob prihodu novega družinskega člana.

Pogovorita se, kaj pričakujeta drug od drugega.

Skrb za partnerski odnos je izredno pomembna tema po porodu. Veliko krat je le otrok v središču pozornosti, kar pa za partnerski odnos ni dobro. Ne smeta pozabiti drug na drugega in si vzeti čas zase. Tudi če je stanovanje v razsulu, otrok pa je končno zaspal, se usedita, se objemita, kaj pogovorita ali le sedita v tišini. Skupaj. Negujta vajin odnos tudi po porodu in se že v času nosečnosti pogovorita kaj vama je pomembno za ohranjanje dobrega odnosa. Hkrati pomislite tudi na druženje s prijatelji in ohranjanje stika z njimi.

Določita si, kje bosta urejala otroka, kje bo previjalna miza, kje bo otrok spal podnevi, kje ponoči, kje se boste hranili.

Fotografije: kaj in kako boste shranjevali spomine. Kdo bo urejal fotografije…

Zagotovo je še kakšna tema, o kateri se morata pogovoriti. In o tem se pogovorita že v nosečnosti.

Preberi še:

Postpartum plan – DONA International Vir Mamice za mamice – po porodu

Podobne objave

Vsebina je zaščitena.