Prehranjevanje in pitje med porodom

Med porodom bi ženske z nizkim tveganjem morale imeti prosto izbiro o prehranjevanju in pitju med porodom, zato ni upravičeno, da jim zdravstveni delavci to omejujemo.

Prehranjevanje in pitje velja za enega od pomembnih dejavnikov, ki vplivajo na udobje med porodom. Kljub vsemu pogosto porodna praksa takšna, da se uživanje tekočine in hrane med porodom omejuje. To velja vse od 1940, ko so opisali Mandelsov sindrom, pri čemer gre za aspiracijo želodčne vsebine med splošno anestezijo, kar lahko ima za posledico smrt porodnice (Singata, Tranmer, Gyte 2013).

Že desetletja anesteziologi, ginekologi in babice razpravljajo o uživanju hrane in pijače med porodom. Največji dejavniki so:

  • tveganje za aspiracijo želodčne vsebine pri potrebni splošni anesteziji
  • potrebe po energiji tekom poroda,
  • učinek ketoze na mater in otroka,
  • hiponatriemija zaradi hipotočnih raztopin,
  • stres pri materi zaradi omejevanja gibanja, ker je priklopljena na infuzijo,
  • vpliv oralnega vnosa tekočine in hrane na bruhanje, dolžino poroda in na plod.

Študije, ki so bile na to temo narejene v ZDA, Avstraliji in Evropi kažejo, da bruhanje in podaljšan porod, ki so lahko posledica uživanje hrane in pijače med porodom ne vpliva na porodne izide pri materi ali otroku. Delovna skupina za porodno naestezijo Ameriškega združenja anestezistov je leta 2007 izdala priporočilo, da naj ženske z nizkim tveganjem vsaj 2 uri pred anestezijo uživajo le bistre tekočine. Večja omejitev velja za ženske z večjim tveganjem kot so ženske s sladkorno boleznijo, debelostjo, težje prehodne dihalne poti. Ameriški kongres ginekologov in porodničarjev od 2009 priporočajo uživanje bistrih tekočin. Ameriško združenje medicinskih sester-babic pa od leta 2008 priporoča, da ženske z nizkim tveganjem za aspiracijo želodčne vsebine same odločajo o tem glede na nastavljene smernice.

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) izdaja navodilo, da naj ponudniki zdravstvenih storitev naj ne omejujejo uživanja hrane in pijače med porodom, kjer ni dejavnikov tveganja, saj so potrebe po energji med porodom velike in ker vnos hrane zagotavlja dobro počutje mater in otrok. Babice in medicinske sestre, ki delajo s porodnicami spodbujajo, da sodelujejo v multidisciplinarnih timih in so vključene v spremembe politik, ki po nepotrebnem omejujejo oralen vnos hrane in pijače med porodom pri ženskah z nizkim tveganjem (Shartsh-Hopko, 2010).

Slaba prehranska bilanca je lahko povezana tudi z dolgim in bolj bolečim porodom. Prav tako pa omejevanje hrane in pijače ne jamči praznega želodca ali manjše kislosti želodčne vsebine. Pri pregledu raziskave ni bilo dokazanih slabosti ali prednosti omejevanja hrane in pijače med porodom pri ženskah z nizkim tveganjem. Zato avtorji pravijo, da se naj ženske same odločijo ali med porodom želijo uživati hrano in pijačo (Singata, Tranmer, 2013).

nnnrrqhcvir

Preberi še, kako si lahko sama pripraviš napitek za hidracijo med porodom, pa še okusen je. Spiješ ga lahko tudi po porodu.

foto

Podobne objave