Prva oskrba novorojenca po porodu – umivanje novorojenčka

Doktrine v porodnišnicah se razlikujejo tudi glede prve oskrbe novorojenca. Veliko je govora o preklemanju popkovnice in umivanju novorojencev takoj po porodu. Da bi se v vseh porodnišnicah prakse uskladile po načelu najboljše za novorojenca, so v nadaljevanju zbrana nekatera pomembna dejstva. Tudi na tem področju je pomembno, da delujemo usklajeno, na podlagi dobrih praks, osnovnih znanj in izkušenj in v vseh slovenskih porodnišnicah enako.

Vernix caseosa je bela sirasta snov, ki pri plodu pokriva kožo in jo ščiti. Je iz odluščenih epitelskih celic in izločka lojnic. Po rojstvu verniks ščiti novorojenčkovo kožo, mu pomaga pri preprečevanju izgube vode, termoregulaciji in nudi imunološko zaščito. Tako opravlja različne celovite naloge in pomaga novorojencu pri privajanju na življenje (Singh, & Archana, 2008).

Znano je, da se s povečano količino pljučnega surfaktanta v plodovnici, verniks začne luščiti od kože. Otrok s požiranjem plodovnice že v maternici vnese verniks v pljuča in prebavni trakt. S tem navaja svoje telo, da sprejme peptide, podobne tistim, ki po porodu pridejo v telo z materinim mlekom. Pripravlja se na vzpostavitev normalne črevesne flore, prav tako pa imunski sistem pripravlja na življenje (Hull, 2010). Tudi Romano (2005) v svojem pregledu raziskav navaja, da imata plodovnica in verniks podobne protimikrobne lastnosti kot materino mleko. Tako je uspešen začetek dojenja kritični del procesa normalnega poroda.

Na podlagi tega priporočila iz leta 2013c WHO pravi, da se otroka vsaj 24 ur po porodu naj ne bi umivalo oz. kopalo. Če je to zaradi kulturnih razlogov nemogoče, naj se prvo umivanje preloži vsaj za 6 ur po porodu.

Verniks ima izredno pomembno funkcijo pri naravni imunosti novorojenca, zato je toliko pomembnejše, da ga v porodnih sobah ne odstranjujemo – niti nedonošenčkom. Z nemoteno prvo uro po porodu, kenguru metodo, kasnejšim preklemanjem popkovnice in neodstranjevanjem verniksa takoj po porodu, dobimo najboljše izhodišče za dober imunski sistem, zdravje in dobro počutje otroka. Stvari se medsebojno dopolnjujejo. Naša naloga je, da v bolnišničnem okolju čim bolj poskrbimo za ta fiziološki proces.

Vir: moja magistrska naloga z naslovom “Šest področij v porodni sobi za boljšo porodno prakso” (2016).

Preberi še:

 

Podobne objave