Rak dojk

Podobno kot v večini razvitih držav, je tudi v Sloveniji rak dojk najpogostejši rak pri ženskah, saj je vsak peti nov primer raka pri ženskah, rak dojk.

Rak dojk ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških. Umrljivost žensk za rakom dojk se počasi zmanjšuje, predvsem zaradi odkrivanja manjših tumorjev in kakovostnem zdravljenju, ki postaja vedno bolj prilagojeno posamezni ženski in njenemu raku. K odkrivanju manjših netipnih sprememb bo zagotovo pripomogel organizirani državni presejalni program Dora, ki je začel 21. aprila 2008. Rožnati oktober je svetovni mesec boja proti raku dojk. 

Zaradi raka dojk umre v Evropski uniji vsako leto 87.000 žensk, pri nas pa okoli 400. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2010 zbolelo 1255 žensk in 12 moških. Tega leta je za rakom dojk umrlo 421 žensk in sedem moških. Leta 2016 je bilo število obolelih še višje. 1386 žensk in 14 moških. Istega leta je za rakom dojk umrlo 384 žensk (manjše število kot leta 2010!) in 8 moških.

banner-668-x-197

Državni program DORA je presejalna mamografija za zgodnje odkrivanje raka in predrakavih sprememb dojk, ki ga organizira Onkološki inštitut v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje in Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Cilj programa DORA je v presejani populaciji zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk za 25 do 30 odstotkov, pogoj za uspešnost programa pa je, da se vabilu na slikanje odzove vsaj 70 odstotkov žensk.

Težava je tudi, da ženske večkrat rečemo, da pravilnega mesečnega samopregledovanja dojk ne znamo pravilno izvesti, zato tipanja preprosto ne izvajamo. V Sloveniji imamo prirpavljenih veliko zdravstveno vzgojnih pripomočkov, ki nam pomagajo pri tej težavi:

 Samopregledovanje – Breast Test – klik1 

Samopregledovanje v forografijah – Europa Donna – klik2

Samopregledovanje – ZAdojke – klik 3

In v današnjem času, ko so različne mobilne aplikacije zelo mederne, tudi mobilna aplikacija na spletni strani Breast Test  – Zaupaj svojim rokam za zdravje dojk.

Za pomoč pri rednem mesečnem pregledovanju sta vam na voljo tudi mobilna aplikacija in spletna stran Breast Test. Aplikacija vsebuje vedno aktualni menstrualni koledarček, ki uporabnice vsak mesec z opomnikom spomni na pregled, vsebuje pa tudi preprosta navodila in slikovna gradiva, s katerimi predstavi postopek samopregledovanja dojk. Aplikacija je brezplačno na voljo v spletnih trgovinah mobilnih aplikacij (App Store, Google Play, Windows Phone Store), na mobilni telefon pa jo je mogoče naložiti tudi preko spletne strani: breast-test.com, kjer je na voljo tudi spletna različica menstrualnega koledarčka z opomnikom na samopregledovanje in predstavitev postopka samopregledovanja.

 

Preventiva

Primarno preprečevanje zbolevanja za rakom obsega odkrivanje dejavnikov tveganja raka in zmanjševanje izpostavljenosti tem dejavnikom na najmanjšo možno mero. Za to si po eni stani prizadevamo z vzgojo in izobraževanjem, kako naj ljudje ravnajo, da si bodo zmanjšali ogroženost z rakom, po drugi strani pa z zakonodajo.

2. Sekundarna preventiva

To pomeni zgodnje odkrivanje raka. Zdravljenje večine rakov je uspešnejše, če so odkriti zgodaj. Zato je pomembno, da ljudje poznajo začetne znake raznih vrst rakov.

Rak dojke je visoko ozdravljiva bolezen, če jo odkrijemo dovolj zgodaj. Priporočilo Zveze slovenskih društev za boj proti raku za zgodnjo detekcijo raka dojke je:

 • –  samopregledovanje dojk (ženska naj dojke začne redno pregledovati pri 20. letih in nato s tem nada- ljuje vse svoje življenje),
 • –  klinični pregled (ženska naj ga med 20. in 40. le- tom opravlja vsako tretje leto. Če ne prej lahko takrat izkoristite, da vas ginekolog pouči o pravilnem samo pregledovanju),
 • –  klinični pregled z mamografijo ob vsakem sumu bolezenskih dogajanj v dojki (ženska naj ga opravi po presoji zdravnika),

– klinični pregled z mamografijo v primeru prisotnih dejavnikov tveganja (ženska naj ga opravlja od 40. leta dalje, nekateri priporočajo tak pregled vsako leto ali na leto in pol),

– klinični pregled z mamografijo po 50. letu starosti (ženska brez prisotnih dejavnikov tveganja naj ga opravlja vsaki dve leti) (Borštnar et al., 2006; Ku- mar, 2001).

Samopregledovanje je edino uspešno orožje, ki ga ima vsaka ženska v svojih rokah. In kaj so pravi znaki, na katere moramo biti pozorni?

 • krvav izcedek iz bradavice,
 • sprememba barve kože na dojkah (pomarančasta ,rdeča)
 • ukreznjena bradavica ali druge vdolbine na dojki,
 • neboleča zatrdlina v dojkah.
 • Lahko so povečane tudi bezgavke pod pazduho.

Za odkrivanje nekaterih vrst raka so na voljo presejalne preiskave, s katerimi se da pri ljudeh, ki še nimajo nobenih težav, ugotoviti, če imajo raka ali njegove predstopnje.

V Sloveniji imamo organizirano presejanje za tri lokacije raka:

 • državni program ZORA – za ugotavljanje predrakavih sprememb materničnega vratu za ženske med 20 in 64 letom starosti na 3 leta
 • državni program, DORA – mamografski pregled za ženske med 50 in 69 letom starosti na dve leti
 • državni program SVIT – test blata na prikrito krvavitev za odkrivanje raka širokega črevesa in danke za moške in ženske med 50 in 69 letom, na dve leti

3. Terciarna preventiva

Sem spada kakovostno zdravljenje, ki prispeva k zmanjšanju umrljivosti za rakom. Nove metode zdravljenja so pomembno izboljšale uspešnost zdravljenja nekaterih rakov, na primer na modih in otroških levkemij. Izboljšuje se preživetje bolnic z rakom dojk, jajčnikov in debelega črevesa. Povečuje se tudi skrb za kakovost življenja bolnikov.

Državni program za obladovanje raka (DPOR)

Konec decembra 2012 je zaživela spletna stran www.dpor.si, kjer lahko dobite veliko pomembnih informacij o raku. Rak je danes v Sloveniji prvi vzrok smrti in je izpodrinil srčno žilne bolezni. Rak postaja vse bolj ozdravljiva kronična bolezen. 30 % vseh rakom bi lahko preprečili, če bi zdravo živeli in upoštevali priporočila strokovnjakov.

Več o tem boste zvedeli na spletni strani Državnega programa obvladovanja raka. Prav tako boste zvedeli katere zdravstvene institucije v Sloveniji zdravijo določeno vrsto raka.

Drugi presejalni programi

ZORA Državni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu je namenjen ženskam starim med 20 in 64 let.

Več informacij: zora.onko-i.si

SVIT Državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki je namenjen moškim in ženskam, starim od 50 do 69 let.

Več informacij: www.program-svit.si

Vir

Pri Palmersu ustvarili TheCancerBra, prvi modrc z rakom dojke, ki ženske opominja na nujnost rednega samopregledovanja. #TheCancerBra #SelfExamine #Palmers V videu nas opominjajo, da pravzaprav pozornost dojkam posvetimo le, ko kupujemo modrce. Če bi si samopregledovale dojke vsak dan, bi si marsikatera lahko rešila življenje.

Preberi še: Nevsakdanje bolezni se dogajajo vsakdanjim ljudem

foto

Podobne objave

Vsebina je zaščitena.