Rok Janežič – “Moje delo je moj svet” – Babičar”

V uredništvu oddaje Svet na Kanalu A so znova pripravili prav poseben projekt. Od ponedeljka do četrtka bodo predstavljali ljudi in poklice. V včerajšnji oddaji so predstavili Roka Janežiča in njegov poklic babičarja. Ko sem ga poslušala je bilo skoraj tako, kot da mi bere misli. Krasno je povedal stvari in zaobjel neko bistvo trenutnega stanja v teh 5 minutah. Nekaj utrinkov:

“To ni služba, ki jo zaključiš z odhodom domov.”

“Jaz imam kolegico, srednjo medicinsko sestro, ki vedno reče, da če si kod zasluži večjo plačo so to babice in reševalci, ker nikoli ne veš kaj bodo čez 5 min pripeljali.”

So znanja, ki so včasih mejna. Ki jih dobiš 1x v 10 letih pa nikoli več. Ali pa 2x v enem dnevu. In vedno na vse nisi pripravljen.”

Zapleti pomenijo življenja ali pa smrt. Tukaj moraš biti odločen. In žal se ne odločimo vedno optimalno. Na koncu to vidiš.”

“Si poklican in plačan za to, da se odločiš. Zaplet pa se zgodi. Tisti, ki mislijo, da se zaplet ne bo nikoli zgodil je zelo, zelo, zelo naiven. In takrat moraš ukrepat takoj. In moraš sprejeti neke odločitve, ki ni so zmeraj najlažje. ”

“Ljudje si mogoče predstavljajo, da so vedno tiste srečne zgodbe, ki ostanejo.”

Prejeti zahvalo od starša, da si mu pomagal pri njegovem najhujšem dogodku, ki se mu je zgodil, se pravi pri rojstvu mrtvega otroka, mislim, da je en tak dogodek, ki ga ne pozabiš.” 

” So nas učili, da ko prideš pred dom, moraš kovčke odložit in vzeti obleko za domov in pozabiti to kar se je dogajalo. Tega pač ne moreš delat.”

Ljudje cenijo poklic, če bi rekel, da ga ne cenijo, bi se zlagal.  Vedno govorimo ja, medicinske sestre, babice to si zaslužijo večjo plačo, si zaslužijo spoštovanje. Na drugi strani pa imamo sistem, ki ni prijazen do nas.”

“Jaz se srečam tudi s politiki. Zahtevajo najboljše. To je zelo zanimivo. Zahtevajo za svoje svojce, zahtevajo zase le najboljše. Hitro obravnavo, kvalitetno obravnavo.. A za njih dela podplačan in zmatran kader.

Če bi hodil v službo zaradi denarja, potem verjetno nebi. Potem bi šel čez mejo veste, v Avstrijo pa bi tam delal.”

“Jaz brez dodatkov, ker jaz dežurstev nimam. Mi smo v turnusu, veste to je ena zelo dobra pogruntavščina, ko si v turnusu in ti ne gre v pokojninsko dobo. Ampak moja osnovna plača brez dodatkov je 950 EUR!

“Ampak jaz imam dobro plačo. Če pogledate kolegice, ki mi asistirajo pri mojih posegih in niso nič manj vredne. Dobivajo dodatek do minimalne plače.

Mi je všeč, da sem se tako odločil. Da sem se odločil za babištvo. Sem se dobro odločil. Edino pri tem delovniku sem se uštel.”

Jaz sem srečen v tem poklicu.

Celoten prispevek si lahko pogledate na Povezavi (klik).

Podobne objave

Vsebina je zaščitena.