Shranjevanje materinega mleka

SHRANJEVANJE IZBRIZGANEGA MATERINEGA MLEKA

V redkih primerih zaradi različnih razlogov matere ne morejo dojiti svojih otrok. Kadar je razlog zdravstveno stanje otroka, si mama lahko izbrizga svoje mleko in nahrani otroka oz. lahko mleko shrani za kasnejšo uporabo. Prav tako se lahko humano mleko shrani za kasnejšo uporabo v primeru, ko ima mama svojega mleka več kot je povpraševanja. Vedno več mater pa se v primeru močnega izcejalnega refleksa odloči, da bo mleko zbiralo in shranjevalo.

Pri shranjevanju humanega mleka je potrebno paziti na higieno rok, dojke, črpalke, posode, v kateri se mleko shranjuje in prostora (hladilnika, skrinje), kjer se mleko shranjuje. Dodatno čiščenje prsi in prsnih bradavic pred črpanjem materinega mleka ni potrebno, saj materino mleko ni sterilno. Prav tako ni potrebno zavreči prvih nekaj kapljic izbrizganega mleka, saj to mleko ni nič bolj onesnaženo kot
mleko, ki je izbrizgano kasneje.

V primeru uporabe prsnih črpalk je zelo pomembno njihovo ustrezno in dosledno čiščenje. Prav tako je potrebno dobro poznati postopke shranjevanja humanega mleka in ravnanje z njim. Shranjevanje humanega mleka za kasnejšo uporabo (hranjenje dojenčka) je boljša in bolj varna izbira, kot uporaba adaptiranega mleka/formule.

Pomembno je, da so vsi potrebni pripomočki za črpanje, steklene posode, plastične posodice, vrečke, žlice in ostali pripomočki čisti in higiensko neoporečni, saj se le tako prepreči onesnaženje z bakterijami. Za shranjevanje MM se je potrebno izogibati posodam s kemičnim bisfenolom A (BPA) zaradi njegovih škodljivih učinkov na hormonski sistem.

Po vsakem črpanju je potrebno iztisnjeno humano mleko nemudoma ohladiti pod hladno tekočo vodo in ga shraniti pri ustrezni temperaturi. Po zadnjih priporočilih je doma načrpano humano mleko najbolje shranjevati pri temperaturi 0-4 °C do 8 dni, najbolje na spodnji polici, ob zadnji steni hladilnika. Priporočljivo je shranjevanje izbrizganega materinega mleka v manjših količinah od 60 ml do 120 ml. S tem se prepreči, da bi po nepotrebnem zavrgli večje količine izbrizganega materinega mleka. 

Če želite v eno posodico za shranjevanje združiti mleko, ki ste ga načrpali tekom dneva, morate najprej mleko ohladiti na enako temperaturo in ga šele nato združiti.

ODMRZOVANJE HUMANEGA MLEKA
Postopek odmrzovanja mora biti postopen, a ustrezno hiter, da se čim bolj ohrani kakovost humanega mleka. Najboljša možnost odmrzovanja humanega mleka doma je pod tekočo hladno vodo. Temperaturo tekoče vode se počasi povečuje (ne na več kot 37 °C), dokler ni mleko odtajano in segreto na sobno temperaturo. Če se odmrzuje več stekleničk hkrati, se lahko humano mleko združi. V primeru, da tekoče vode ni na voljo, lahko mati segreje posodo z vodo na največ 37 °C in nato vanjo potopi steklenice, v katerih je shranjeno mleko. Če je potrebno med segrevanjem humanega mleka ogreti vodo, mora mati odstraniti steklenice z mlekom, ponovno segreti vodo in nato steklenice položiti nazaj v posodo. Mleko se namreč ne sme odtajevati neposredno nad grelcem. Preden preveri temperaturo mleka, mora steklenice pretresti. Druga možnost odmrzovanja je, da se zamrznjeno mleko počasi odmrzuje v hladilniku, vendar ne dlje kot 24 ur.

Odmrznjeno mleko lahko spremeni okus.

Humanega mleka ni priporočljivo odtajevati v mikrovalovni pečici, saj je gretje neenakomerno, poleg tega pa je temperatura na določenih mestih v steklenički lahko takoj višja od 55 °C, pri čemer se v mleku uničijo vse pomembne bioaktivne sestavine. Prav tako humano mleko, ki je bilo odtajano v mikrovalovni pečici, pri dojenčku povzroči opekline, saj je temperatura takega mleka lahko višja od ocenjene.

Odtajano mleko je lahko shranjeno v hladilniku do največ 24 ur.

Nikakor se humanega mleka ne sme ponovno zamrzniti.

Otroka (najprej) nahranimo s sveže izbrizganim mlekom oz. se doji.  Drugače pa najprej porabimo mleko s starejšim rokom.

Vir: Spodbujanje in podpora dojenju v zdravstvenih ustanovah, Slovenska fundacija za UNICEF, Ljubljana, 2022 in 2024

Vir: Evgen Benedik, uni. dipl. inž. živ. tehnol., Neža Ana Klemen, dipl. inž. živ. in preh. (UN), prof. dr. Nataša Fidler Mis, uni. dipl. inž. tehnol., Pediatrična klinika UKC Ljubljana; Shranjevanje izbrizganega materinega mleka v domačem okolju. Zbornik prispevkov Dojenje – zmaga za vse življenje (2014). Nacionalni odbor UNICEF-a Slovenija za spodbujanje dojenja in Društvo svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije.

klik-> Društvo svetovalcev za laktacijo Slovenija

In še na dojenje.net

Foto

Podobne objave

Vsebina je zaščitena.