Spolni odnosi v nosečnosti

Gre za temo o kateri se (pre)malo pogovarjamo, saj se pogosto pojavljajo vprašanja o spolnih odnosih med nosečnostjo. Nekaterim parom se zdijo spolni odnosi med nosečnostjo prijetni, medtem ko drugi preprosto čutijo, da med nosečnostjo ne želijo spolnosti. Neredko se soočam s situacijo kjer se pri nosečnici, partnerju, ali pri obeh pojavi strah pred spolnimi odnosi v času nosečnosti, kljub temu da je želja po spolnosti visoka. Pari pogosto omenjajo strah pred poškodovanjem ploda, pri moških pa se občasno pojavi »psihološka bariera« da ne morejo imeti spolnih odnosov, ker je takoj zraven otrok.

Spolni odnosi med nosečnostjo so za večino parov varni. Penis vašega partnerja ne more prodreti preko vaše vagine, otrok pa ne more začutiti kaj se dogaja in ga pri spolnem odnosu ne boste poškodovali. Amnijska ovojnica in močne maternične mišice ščitijo otroka, čep pa nudi zaščito pred okužbo.

Običajno je, da se med nosečnostjo vaša spolna sla spreminja. Ne skrbite preveč glede libida, koristno pa se mi zdi da se o tem, kot tudi o drugih »zavorah« pogovorite s svojim partnerjem.

Splošno o spolnih odnosih v nosečnosti

Veliko žensk poroča, da se spolni odnosi med nosečnostjo razlikujejo od spolnih odnosov pred nosečnostjo. Nekaterim se občasno zdijo bolj prijetni, drugim manj, nekatere poročajo o različnih občutkih pri spolnih odnosih v različnih fazah nosečnosti. Povečan pretok krvi v okolico medenice lahko povzroči nabreklost spolnih organov, to pa lahko poviša užitek. Morda boste imele več vaginalnega izcedka in vaša nožnica bo bolj vlažna, kar povečini pozitivno vpliva na občutke pri spolnem odnosu. Razumljivo je, da nabreklost spolnih organov pri nekaterih ženskah sproži občutek neudobja in polnosti, lahko se pojavijo blagi trebušni krči in celo kontrakcije (več o tem v nadaljevanju teksta) med ali takoj po spolnem odnosu ali orgazmu.

Ni nenavadno, da so vaše dojke nežne in nenavadno občutljive na dotik, zlasti v prvem trimesečju. Nežnost po navadi izzveni, občutljivost dojk pa pogosto ostane še v kasnejših fazah nosečnosti. Nekatere ženske dojemajo to  občutljivost kot dodatno vzburjenje, druge pa to moti in imajo raje, da se jih v tem času partner ne dotika na občutljivih mestih.

Če se počutite neprijetno je pomembno, da partnerju to poveste, čeprav je to nekaj, kar sta do sedaj počela. Če se počutite vzburjene, a ne uživate v spolnem odnosu, razmislite o drugih spolnih aktivnostih, kot sta skupno samozadovoljevanje ali oralni spolni odnos. Poskusita različne stvari, eksperimentirajta, da bo prijetno obema. Ne pozabite pa, da obstajajo tudi druge oblike fizične intimnosti kot zgolj spolni odnos. Če vam ni do spolnih odnosov ali vam jih je zdravnik/ginekolog odsvetoval, se lahko še vedno objemata, poljubljata in božata in na ta način ohranjata intimnost.

Nosečnost in želja po spolnih odnosih v različnih fazah nosečnosti

Obstaja širok spekter individualnih izkušenj ko gre za željo po spolnih odnosih med nosečnostjo. Nekatere ženske imajo med nosečnostjo višji libido, medtem ko druge ugotovijo, da jih spolnost sploh ne zanima. Normalno je, da vaš spolni apetit v nosečnosti niha,  predvsem v odvisnosti od tega kako se tudi sicer fizično in čustveno počutite.

V prvem trimesečju boste morda utrujene in (pre)obremenjene s fizičnimi in emocionalnimi spremembami skozi katere greste in ne bo prave želje po spolnih odnosih. Pogosto se vaš libido vrne v drugem trimesečju, ko sta se jutranja slabost in utrujenost umirili, želja po spolnih odnosih pa se vrne.

V tretjem trimesečju, še posebej v zadnjem mesecu ali dveh, se želja po spolnih odnosih po navadi zniža. Na tej točki veliko žensk poroča da imajo občutek da so »prevelike« in izčrpane za udobno ljubljenje, ali pa se preveč obremenjujejo s prihajajočim porodom in rojstvom otroka.

Moški in spolni odnosi v nosečnosti

Večina moških je mnenja, da je njihova partnerka v času nosečnosti privlačna kot vedno ali celo bolj, kot Willendorfska venera v razcvetu plodnosti. Seveda nimajo vsi teh občutkov. Nekateri moški so zaskrbljeni zaradi bremena prihajajočega starševstva in anksioznost lahko negativno vpliva na njihovo željo po spolnih odnosih, drugi imajo (neupravičen) strah da bodo poškodovali plod (o tem sem pisala zgoraj), tretji se bojijo da bodo poškodovali partnerko. Pomembno je, da se o mislih in občutkih pogovorita s partnerjem, tako bosta lažje premagala ovire.

Spolni položaji med nosečnostjo

Medtem ko so spolni odnosi varni za večino parov v nosečnosti, morda niso tako enostavni v praksi, zaradi telesnih sprememb pri ženski. Verjetno bosta morala poskusiti različne položaje. To je lahko čas ko skupaj raziskujeta in eksperimentirata.

Spolni položaj kjer je partner zgoraj (misijonarski položaj) lahko postane neprijeten že zelo zgodaj v nosečnosti, v kasnejših fazah pa postane skoraj nemogoč, ne samo zaradi pritiska na trebuh, ampak tudi zaradi občutljivosti dojk. Če uporabljate ta položaj po prvem trimesečju, podstavite vzglavnik pod sebe, tako da ste nagnjeni in ne ležite ravno na hrbtu. Poskrbite, da se vaš partner ne opira na vas in da njegova teža ni na vašem trebuhu.

Prav tako lahko globoka penetracija v času nosečnosti sproži občutke neprijetnosti. Svetuje se, da ležite na boku, bodisi tako da gledata drug drugega, bodisi je vaš partner zadaj (NHS-Sex in pregnancy, 2015).

Oralni spolni odnos je večinoma varen (kdaj ni varen, pišem v nadaljevanju), vendar pod nobenim pogojem ne pihajte v  vagino, saj to lahko povzroči zračni embolizem – zračni mehurček, ki preide v krvni obtok. To se sicer zgodi redko, vendar lahko ogrozi vaše življenje ali življenje vašega otroka.

Izogibajte se oralni zadovoljitvi v času, ko ima vaš partner aktiven izbruh oralnega herpesa ali čuti, da se bo ta pojavil. V tretjem trimesečju se povsem izogibajte oralni zadovoljitvi če je vaš partner kadarkoli imel oralni herpes, ne glede na odsotnost ali prisotnost simptomov oralnega herpesa.

Pri spolnih odnosih med nosečnostjo lahko vaši običajni položaji postanejo nenavadni, nerodni in nekoliko bolj zahtevni, saj se vaš trebuh veča. To ne pomeni da spolni odnos ni več mogoč, vendar bo potrebno več prilagodljivosti in improviziranja.

Nekaj idej z ilustracijami za lažji začetek.

  1. Na boku, pod kotom

Oba ležita na boku, telesi pa oblikujeta obliko črke V. Položite blazino pod hrbet za podporo, obrnjeni ste proti partnerju, obe vaši nogi počivata čez partnerjev kolk. Ta položaj preprečuje da bi se večina partnerjeve teže prenesla na trebuh.

sexposition_manlayingonhisside_4x3

Foto1

  1. Nosečnica zgoraj, sede

Ta položaj je večinoma mogoč skozi celo nosečnost, partner leži na hrbtu, vi sedite na njem. Na ta način se teža partnerja ne prenaša na trebuh in lahko nadzirate globino penetracije.

sexposition_womansittingonman_4x3

Foto2

  1. Na stolu

Partner sedi na stolu, vi sedite na partnerju z razširjenimi nogami. Postavite stol ob steno ali ob pohištvo, da se naslonite ko boste vstajale s tega položaja.

sexposition_chair_4x3

Foto3

  1. Na boku, od zadaj

Partner leži za vami in vstopi od zadaj. Morda boste potrebovale vzglavnike za dodatno podporo. V tem položaju je penetracija plitkejša. To je dobro v poznejših fazah nosečnosti, saj so takrat lahko globoki pritiski neudobni.

sexposition_spooning_4x3-2

Foto4

  1. Misijonarski položaj

Če preskušate misijonarski položaj po prvem trimesečju, pod sebe namestite blazino ali vzglavnik, tako da ste upognjeni in ne ležite ravno na hrbtu. Partner naj poskrbi da se bo podpiral sam, da s svojo telesno težo ne bi pritiskal na vaš trebuh.

sexposition_manlayingontop_4x3

Foto5

  1. Na robu postelje

Premaknite se na rob ležišča ali postelje z rahlo pokrčenimi koleni. Po prvem trimesečju se podprite z vzglavnikom ali blazino tako da ne ležite ravno na hrbtu. Odvisno od višine postelje lahko vaš partner kleči ali stoji.

sexposition_manonknees_womanonback_4x3Foto6

  1. Od zadaj, »po pasje«

Oprite se na kolena in komolce/roke medtem kot vaš partner kleči na kolenih in vstopi od zadaj. Vzglavnik lahko zagotovi potrebno podporo za trebuh.

sexposition_bendingover_4x3

Foto7

  1. Ko spolni odnos ni opcija

Če je spolni odnos s penetracijo neprijeten, s partnerjem poiščite druge načine intimnosti in zadovoljitve (npr. skupno samozadovoljevanje)

sexposition_facingeachother_4x3Foto8

Če obstaja tveganje za spolno prenosljive okužbe – npr., če niste v monogamnem odnosu z neokuženim partnerjem – se raje vzdržite spolnih odnosov ali poskrbite za zaščito s kondomom ob vsakem spolnem odnosu.

Lahko spolni odnos v nosečnosti sproži porod ali povzroči splav?

Ne, v kolikor gre za nosečnost z nizkim tveganjem. Spolna stimulacija ali orgazem ne moreta sprožiti poroda ali povzročiti splava.

V kasnejših fazah nosečnosti lahko orgazem ali celo spolni odnos sam po sebi sprožita kontrakcije (znane kot Braxton-Hicksove kontrakcije). Podobno jih lahko sprožita tudi stimulacija bradavic in prostaglandini v semenu. Če in ko pride do tega, boste občutile otrditev maternice. To je povsem normalno in ni potrebe da vas to vznemirja. Če se počutite neudobno, poskusite s svojimi sprostitvenimi tehnikami ali pa preprosto ležite v tišini, dokler kontrakcije ne minejo (NHS-Sex in pregnancy, 2015).

Kdaj se izogibati spolnim odnosom med nosečnostjo?

Babica ali zdravnik/ginekolog vam bosta najverjetneje svetovala, da se izognete spolnim odnosom v naslednjih primerih (NHS-Sex in pregnancy, 2015):

–          če ste med nosečnostjo imele hude krvavitve, ker lahko spolni odnos poveča tveganje za nadaljnje krvavitve,

–          v primeru nizko ležeče posteljice,

–          če imate hematom (lokalizirano zbiranje krvi izven krvnih žil),

–          vam je odtekla voda (ruptura membrane), saj to lahko poviša verjetnost infekcije (PPROM in PROM)

–         se vam krajša maternični vrat (ICI)

–         ponavljajoči se splavi

–         ste že imele prezgodnji porod (pred 37. tednom nosečnosti – PPI)

Normalno je, da občutite nekaj krčev med ali takoj po spolnem odnosu ali orgazmu, če pa po nekaj minutah ti ne izginejo, ali če imate po spolnem odnosu bolečine ali krvavitve, je potrebno obiskati zdravnika.

Ne oklevajte se pogovoriti s svojim zdravnikom ali babico, kadar imate vprašanja ali skrbi glede spolnih odnosov med nosečnostjo, še posebej če niste prepričani, ali se morate spolnih odnosov vzdržati ali se bojite da boste poškodovali plod. Če vam zdravnik naroči da prenehate s spolnimi odnosi med nosečnostjo, povprašajte ali se morate izogibati penetraciji ali orgazmu ali obema v celoti.

Nosečnost ni obdobje ko bi se morali spolnih odnosov vzdržati. Je čas za dodatno povezovanje s partnerjem in intimnost v obliki spolnih odnosov ima vrsto pozitivnih učinkov na telo in duha, zato lahko zaključim da so spolni odnosi v nosečnosti normalni.

Vir1,  Vir2,  Vir3Vir4Vir5Vir6Vir7Vir8

Foto

Podobne objave

Vsebina je zaščitena.