Sprejemanje poporodne podobe

Ženske smo po večini ves čas obremenjene s svojim izgledom, ne glede na življenjsko obdobje. Mozoljavost v času pubertete. Nato nas začnejo motiti dlačice, ki z leti postajo vse bolj trdovratne in začnejo rasti na čudnih predelih. Pa ta naša “velika rit in večletno odrekanje hrani. Obročki okoli pasu, podbratek, mlahave roke, sivi lasje. Gubice. Vedno nekaj najdemo, da se sekiramo in se skušamo “umestiti v prostor”. Zanimiv podatek je, da želi 40 – 60 % razvitega sveta želi hujšati.

Zastavljamo si vprašanja: “Ali bomo všeč partnerju?” “Ali bom všeč vsem ostalim okoli sebe?” “Ali sem vredu oblečena?” “Sem v teh hlačah videte debela?” In še: “Joj, kaj bodo drugi rekli, če oblečem to drzno rdečo majico ali si morda namažem ustnice z vpadajočo šminko?” “Ta klobuk mi je res všeč, ampak kaj bodo rekli drugi?”

09041289ce3697d1710f1e215607f947-2
Bodi ti.

Drugi. Vedno se oziramo na druge. Pozabimo pa na bistvo.

Ali smo všeč sebi? Se sprejemamo? Počnemo stvari, ki nas veselijo in izpopolnjujejo? Si vzamemo čas zase in tiste, ki nam pomenijo največ? Ali samo odlašamo: to še naredim, potem pa res obiščem starše. Ali se srečam s prijatelji. Ali se preprosto le vsedem na sonce in uživam.

In tudi v nosečnosti se to ne spremeni. Ženske se obremenjujemo s kilogrami, podbradkom, otečenimi nogami ali rokami. Naj povem, da je večina moških mnenja, da je njihova partnerka v času nosečnosti privlačna kot vedno ali celo bolj. Kot Willendorfska venera v razcvetu plodnosti.

250px-wien_nhm_venus_von_willendorf-2
Venus von Willendorf

In verjami, da mu bo tvoje tarnanje o pridobljenih kilogramih veliko manj všeč, kot tvoje spreminjanje telesa skozi nosečnost. In čisto normalno je, da bo bližje porodu tvoje telo zadržalo več vode in boš zato bolj sočna. Kar bo trajalo še nekaj časa po porodu.

Zato se pozanimaj o spremembah, ki te čakajo v nosečnosti. O nosečniških tegobah, ki so čisto normalne. Zate imam nasvete, kako si v določenih primerih pomagati in kako ostati (varno) aktivna v času nosečnosti. Kaj lahko narediš že v času nosečnosti, da se boš dobro počutila skozi to pomembno življenjsko obdobje (Fiziološke spremembe v nosečnosti, Aktivnosti za vsak dan … )

In ko rodiš, nekatere doživijo “šok” poporodnega obdobja. “Zakaj imam še vedno takšen trebušček, kot da sem noseča, če sem pa rodila?”

Vdihni, objemi svojega otroka, poglej se v ogledalo in si povej da si lepa. Da si dala življenje novemu bitju, da si postala prvič, drugič, tretjič, morda četrtič ali petič mama. Da je tvoje telo čudovito in prava “mašina”. In zdaj je celo dalje sposobno proizvajati mleko, s katerim boš lahko nahranila svojega otroka. In če bo vse steklo, morda več mesecev ne boš potrebovala dodajati nič drugega. Niti prekuhane vode.

Si še vedno mnenja, da tvoje telo ni čudovito?

In ne glej družbenih omrežij, kjer je predstavljeno največkrat nerealno življenje. Kjer je vse olepšano in sfiltrirano. Išči in zbiraj realne, strokovne in relevantne informacije. S tem bodo tvoji cilji bolj dostopni in razočaranja manjša.

Poporodni trebušček je eno lepših stanj po porodu, ki sicer izgine s časom, vendar te lahko v tem ozkem poporodnem obdobju spomnja na: “Oh poglej. Še včeraj si ti dete moje, brcalo v trebuščku, danes pa te že držim v naročju.” Morda te bo spomnilo na prve gibe tvojega otroka, ki si jih čutila.

Čeprav je britanska kraljeva družina v marsičem radikalna, pa ne moremo mimo tega, kako zelo podpira delo babic in nenazadnje, kako se njihove dame po porodu ne trudijo skriti poporodnega trebuščka.

Ok, večina res ne bo imelo tako popolnega in svežega videza, ter pofenanih las takoj po porodu. Tudi svetujemo ti, da namesto ozkih kavbojk in visokih pet izbereš kaj bolj udobnega. Morda bodo tvoja stopala še vedno otečena. Pa vendar ti želimo nekaj pokazati.

Po porodu prvorojenca, princa Georga leta 2013, smo lahko Kate Middleton občudovali v lepi modri oblekci, ki je bila vsekakor zelo prikupna in primerna izbira za sijočo in presrečno sveže pečeno mamico.

LONDON, UNITED KINGDOM - JULY 23: Prince William, Duke of Cambridge and Catherine, Duchess of Cambridge with their newborn son speak to the media before departing the Lindo Wing of St Mary's Hospital on July 23, 2013 in London, England. Catherine, Duchess of Cambridge yesterday gave birth to a boy at 16.24 BST and weighing 8lb 6oz, with Prince William, Duke of Cambridge at her side. The baby, as yet unnamed, is third in line to the throne and becomes the Prince of Cambridge. (Photo by Anwar Hussein/WireImage)
LONDON, UNITED KINGDOM – JULY 23: Prince William, Duke of Cambridge and Catherine, Duchess of Cambridge with their newborn son speak to the media before departing the Lindo Wing of St Mary’s Hospital on July 23, 2013 in London, England. Catherine, Duchess of Cambridge yesterday gave birth to a boy at 16.24 BST and weighing 8lb 6oz, with Prince William, Duke of Cambridge at her side. The baby, as yet unnamed, is third in line to the throne and becomes the Prince of Cambridge. (Photo by Anwar Hussein/WireImage)

JA, večina žensk ji je zavidala tako postavne, nič otečene noge po porodu :).

Po porodu svoje princese Charlotte, leta 2015, je bila obleka malo bolj resna. A še vseeno zelo luškana. Belo rumena oblekca z rožicami, kjer se je prav tako videlo, da je poporodni trebušček še prisoten.

princess-charlotte-birth-kate-middleton-outfit-3
Kate Middleton po drugem porodu 2015

Po rojstvu princa Louisa leta 2018. Zagotovo najbolj drzna od vzeh treh. Femme fatale rdeča oblekca, kjer ji beli ovratnik doda nežnost in noto materinstva. A hkrati rdeča barva poudarja to našo krasno žensko moč, ki jo imamo v sebi.

LONDON, ENGLAND - APRIL 23: Prince William, Duke of Cambridge and Catherine, Duchess of Cambridge leave with their new born baby boy from the Lindo Wing, St Mary's Hospital on April 23, 2018 in London, England. The Duchess of Cambridge gave birth to a boy at 11.01 BST, weighing 8lb 7oz. (Photo by Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images)
LONDON, ENGLAND – APRIL 23: Prince William, Duke of Cambridge and Catherine, Duchess of Cambridge leave with their new born baby boy from the Lindo Wing, St Mary’s Hospital on April 23, 2018 in London, England. The Duchess of Cambridge gave birth to a boy at 11.01 BST, weighing 8lb 7oz. (Photo by Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images)

Preprosta tunika ali oblekca je vsekakor dobra izbira v poporodnem obdobju, za odhod iz porodnišnice ali prvi sprehod.

V letu 2019 pa smo lahko videli še eno (takrat še) kraljevo članico. Megan Markle in njeno krasno podobo po porodu princa Archieja.

britains-prince-harry-duke-of-sussex-and-his-wife-meghan-news-photo-1142167967-1559489016
Meghan Markle po prvem porodu 2019

Moja prva misel  je bila: “Pogumno, bela obleka! Mora pa imeti dobre poporodne hlačke, da ji čišča ne pride skozi” 🙂 🙂 🙂

Torej vidite, da ste lahko kraljeve krvi, popolnega “make upa” in “outfita”, pa boste še vedno imele (krasen!) poporodni trebušček, ki se ga nikakor ne smete sramovati. Vaš obraz bo lahko še vedno otečen, verjetno ne boste mogle obuti naljubših čevljev in tudi prstan še ne bo šel na roko. Pa vendar boste tako čudovite.

Pa se vam morda pojavi misel: “Pa kaj nam zdaj kašejo vse te spočite novo pečene mamice, tudi to ni realno”.

Ne glede na vse, so sta tudi Kate in Meghan morali čez poporodno obdobje. In vse lepote in tegobe le tega. Tudi oni dve sta imeli poporodni čiščo in tudi njuno telo je potrebovalo čas, da se povrne v stanje pred porodom. Dobila sem sporočilo s tole prikupno vsebino:

picture1

Na desni fotografiji pa se vas že večina najde a ne?In verjetno tukaj:

screenshot-2020-11-27-at-10-06-21
Mamino telo en mesec po porodu – osebni zapis na IG

Kjer avtorica @frau_hrenko brez dlake na jeziku in v svojem stilu pove, da je to normalno. Da se tega ne smemo sramovati in da je 9 mesecev bilo tvoje telo domek temu krasnemu bitju, ki ga (ali ga boš) držiš v naročju.

Po porodu bodo ostali še nekaj časa verjetno kakšni odvečni kilogrami. Tvoje telo zna biti še nakj časa “sočno” in mehko. Lahko, da ti bo za spomin ostala kakšna strija. Ali malo celulita več. Vse to se bo uredilo. Ne prehitevaj. Še vedno si kraljica in superjunakinja. Svojemu partnerju in svojemu otroku. Ne pozabi na svojo žensko moč, ki jo nosiš v sebi. Ne pozabi na sebe.

Vedeti morate, da je za “poporoden izgled” pomembno tudi stanje vašega telesa pred nosečnostjo in vezano na pridobljene kilograme tekom nosečnosti, stabilizacijo trupa, medenice, vaša drža, stoja – torej stanje mišice transversus abdominis. Pomembno je tudi stanje mišic medeničnega dna, zato izvajajte trening mišic medeničnega dna (MMD), da boste vedeli kje so te mišice, za kaj so, kako  mišice pravilno stisniti IN TUDI SPROSTITI! Ampak o tem več, ko govorimo o fiziološki nosečnosti, ob težavah vam pomagajo tudi fizioterapevti. Preberite še “Vadna vadba v nosečnosti”.

In nikakor ne kupovati steznikov po porodu (to vam bo svetoval le vaš fizioterapevt!) ali pričeti z intenzivno vadbo, ki vključuje poskoke, tek, trebušnjake, izvajanje planka… Kaj “morate” trenirati je prej omenjema globoka trebušna mišica, to je vaš steznik! In MMD. Splošno je potrebno skrbeti za zdrav življenjski slog – uravnoteženo prehrano in gibanje. In sama skrb za vašega dojenčka, dnevni sprehodi, vse to je aktivnost.

In v poporodnem obdobju, sploh prvi mesec, počivaj, se crkljaj, pusti se razvajati. Prvi mesec bo tudi verjetno najbolj naporen, a hkrati med najlepšimi. Ne zapolni si urnika s temeljitim pospravljanjem. Ne loti se “preventivno” radikalnih diet, v veri, da otroka ne bo napenjalo, ko ga boš hranila s svojim mlekom. Tudi po prvem mesecu ne pretiravaj s številnimi aktivnostmi zase, da prideš v formo, in za svojega otroka. Igralne urice bo imel lahko s tabo doma, ko boš spočita in pripravljena. In tvoja forma bo počakala nekaj mesecev, pred tem pa ti bo pri tem pomagala sama skrb za otroka. Ne pozabi tudi dobro jesti in piti. Na zdrav življenjski slog. Predvsem si daj čas. Saj ga tudi tvoje telo potrebuje.

Obljubi si, da se boš imela rada. To bo tudi otrok začutil in to se bo poznalo tudi na dobrem partnerskem odnosu. Poskrbi za zdrav življenjski slog ne le sebe ampak svoje celotne družine. Če ti bo to uspelo, boš v tem posebnem času svojega življenja lahko tudi uživala. Ker se boš počutila dobro. In to bodo čutili vsi okoli tebe, predvsem pa tvoj otrok, ki je tako zelo senzibilen na tvoje počutje.

Z veseljem ti bom pri tem pomagala. Zate imam pripravljene že številne vsebine, ki bodo tebe in tvojega partnerja pripravile na porod in poporodne izzive.

MOJA BABICA – opis delavnic

S tabo smem vse od nosečnosti in z VAMA  ostajam tudi po porodu.

 

Moja babica – Nastja

 

Podobne objave