Temperatura porodne sobe in novorojenec

Temperatura prostora v katerem se nahajamo je pomembna za naše počutje in zdravje, novorojenček pri tem ni nobena izjema, nasprotno, študije kažejo, da temperatura prostora v katerem je privekal na svet, vpliva neposredno na njegovo zdravje.
Plod se med nosečnostjo razvija v sorazmerno stabilni termonevtralni maternici. V prvih minutah po rojstvu, novorojenček vstopi v hladnejše okolje in takrat lahko nizke temperature povzročijo izgubo telesne temperature pri novorojenčku in celo podhladitev (hipotermijo). Po drugi strani se otrok v času poroda in takoj po porodu lahko sooči s pireksijo (hipertermijo), če ima porodnica/mati visoko povišano telesno temperaturo. To se lahko kaže tudi s tahikardnim CTG zapisom.

Podhladitev, zlasti pri prezgodaj rojenih otrocih, je povezana s povečano obolevnostjo in umrljivostjo. Hipertermični dojenčki imajo slabši kratkotrajni izid, hipertermija pa je lahko še posebej škodljiva v povezavi s presnovno acidozo, ko je izmerjen pH ob rojstvu manj kot 7 primanjkljaj baznega faktorja pa večji ali enak 12 mmol/l in infekcijami (Laptook, Watkinson, 2008).

Podhladitev pri dojenčkih kmalu po rojstvu, je bila neodvisno povezana s povečano smrtnostjo in drugimi negativnimi kliničnimi izidi pri novorojenčkih (Lapcharoensap, C. Lee, 2016).
Podobno velja tudi za prezgodaj rojene otroke. Povišanje temperature v porodni sobi na temperaturo, ki jo priporoča Svetovna zdravstvena organizacija, zmanjšuje hladen stres pri prezgodaj rojenih otrocih (Y-S Jia, et-al, 2013).

Svetovna zdravstvena organizacija WHO v žepnem vodniku klinične prakse o zgodnji in nujni negi novorojenčka (WHO, 2014), navaja primerno temperaturo v porodni sobi v razponu od 25-28°C.

Vir1Vir2Vir3Vir4

Foto: Canva

Podobne objave

Vsebina je zaščitena.