Preveč zaščitniški starši

Preveč zaščitniški starši menijo, da delajo v korist svojega otroka, da jih bodo s tem obvarovali. Na žalost pa jih s tem oropajo bistvenih življenjskih veščin, ki jih potrebujejo za zdravo osebnost in za soočanje z življenjskimi težavami. Imajo NIZKO SAMOSPOŠTOVANJE, BOJIJO SE TVEGATI, nikoli ne bodo naredili nekaj, kar jim je nepoznano.

Nevarnosti in slabi učinki pretirano zaščitniških staršev so večje kot si mislimo.
– S svojim vedenjem mu dajejo nezavedno sporočilo, da svet ni varen. Tako otrok odrašča v odraslo osebo, ki se boji tvegati. Živel bo v območju “udobja” iz katerega ne bo upal, čeprav bi to pomenilo zanj boljše in srečnejše življenje.
– Prav tako vpliva na otrokovo samospoštovanje. Otrok misli, da se ni sposoben soočiti z življenjem, saj so to vlogo prevzemali starši. Tako pretirano zaščitniški starši in starši, ki pretirano razvajajo svoje otroke slabo vplivajo na otrokovo samospoštovanje.
– Ti otroci se razvijajo v upornike. Tako se lahko razvijejo v odrasle, ki imajo težave ko se morajo vesti v skladu s pravili v šoli in v službi.

PUSTITE OTROKU RAZISKOVATI SVOJ SVET, MEDTEM KO PAZITE NANJ IN MU LAHKO POMAGATE, KO BO V STISKI IN KO VAS BO POTREBOVAL.

Vir

Foto

Podobne objave

Vsebina je zaščitena.