Štetje plodovih gibov – “navodila”

Ali ste zaskrbljeni zaradi manjšega gibanja vašega otroka?
To  navodilo za uporabo, da boste lažje vedele, kaj lahko v katerem tednu pričakujete, torej odvisno od faze nosečnosti. Štetje gibov je krasen in enostaven način, da se povezujete z vašim še ne rojenim otrokom.

Kdaj začutimo prve gibe?

Na to vpliva več dejavnikov. Od zaporedne nosečnosti, ITM matere, lege posteljice in drugo. Prve gibe največ žensk začuti med 16. in 20. tednom nosečnosti. Sprva so blagi, kot metuljčki v trebuščku, nato postajajo vse močnejši. S časom boste spoznali vzorec gibanja vašega otroka.

Gibe začnete šteti od 28. tedna nosečnosti naprej.

Manj kot 24 tednov nosečnosti

Večina žensk postane pozorna na gibe otroka nekje med 16. in 24. tednom nosečnosti. Če do 24 tedna niste čutili gibov otroka je to čas, ko kontaktirate svojo izbrano babico, ki bo preverila srčni utrip ploda (oz. pri nas ginekologa/porodnišnico).Morda bo potreben ultrazvočni pregled pri specialistu, da preveri kondicijo otroka.

Nekatere opisujejo prve otrokove gibe kot “metuljčke v trebuhu” 🙂

Pri drugi nosečnosti lahko gibe začnete čutiti hitreje.

Če je posteljica na sprednji steni maternice, lahko gibe slabše čutite tekom cele nosečnosti.

Med 24-28 tednov nosečnosti

Če ne čutite gibov morate kontaktirati babico in se z njo srečati že isti dan, če je to mogoče (oz. pri nas ginekologa oz. porodnišnico).Če se z babico ne morata srečati, vas bo verjetno napotila v porodnišnico, kjer se bo prav tako preveril srčni utrip in kjer boste imele popolno obravnavo, ki bi naj vsebovala:

 1. preverjanje velikosti vašega otroka s kliničnim pregledom (razdalja fundus-simfiza) oz. se pri nas opravi UZ. klik – baby bump
 2. preverjanje krvnega tlaka
 3. testiranje urina za beljakovine

Če je vaš otrok manjši od pričakovanega,se z UZ dodatno preveri rast otroka.

Nad 28 tednov nosečnosti

Štetje gibov vam bo vaš gineklog svetoval v 28. tednu nosečnosti in vse do poroda.

Kontaktirati je potrebno vašo babico oz. ginekologa/porodnišnico, če ne naštejete 10 gibov. Ne čakati do naslednjega dne. Pri obravnavi bodo:

 • Vprašali vas bodo koliko gibov ste našteli, kdaj, kako ..
 • Opravili bodo antenatalni pregled, ki vključuje tudi preverjanje bitja srca otroka in njegove gibe, rast.
 • Posnel se bo CTG (kardiotokogram), na katerem se beleži otrokov srčni utrip in morebitni popadki, cca 20 min

Morda boste sprejeti v porodnišnico. Nikakor ne smete biti odpuščeni, če gibi še vedno niso takšni, da ste vi pomirjeni. Možno je tudi, da boste imeli narejen UZ, da se preveri:

 • če je otrok manjši, kot se pričakuje
 • če niso vključeni drugi rizični faktorji, ki so lahko povezani z večjim tveganjem za mrtvorojenost ploda

UZ se običajno opravi v roku 24 ur. Ti pregledi običajno pokažejo da je vse v redu. Večina žensk ima vsaj eno epizodo, da svojega otroka ne čutijo dobro. 

Tudi če imate sami doma Doppler za preverjanje srčnega utripa (npr. Angel sound) naj vas to, da zaznate otrokov utrip ne pomiri, saj ne veste kaj je dobro in je lahko otrok še vedno ogrožen! Nujno je potrebno obiskati strokovnjaka.

KAJ NAREDIM, ČE SE GIBANJE MOJEGA OTROKA PONOVNO ZMANJŠA?

Ko boste odpuščeni, vam bodo svetovali, da bodite pozorni na otrokove gibe. Če ima vaš otrok še eno epizodo, da se ne giba toliko, ponovno obiščite strokovnjaka. Svojo babico/ginekologa obvestite VEDNO, ko ne naštejete dovolj gibov oz. otroka ne čutite dobro; oz. pojdite v porodnišnico. Nikoli ne greste brez veze!

ŠTETJE GIBOV

Kot smo rekli, se gibi začnejo šteti od 28. tedna nosečnosti do poroda. Pred pričetkom štetja giboj je pomembno, da je plod zbujen. K aktivnosti ga lahko spodbudimo npr. z nekaj minutno hojo, sprehodom.

 • Nato se udobno namestite. Uležite se na bok ali se udobno usedite.
 • Eno ali obe roki položite na svoj trebuh.
 • Preverite koliko je ura in začnite šteti gibe.

Nekateri ginekologi dajo navodilo, da se ena serija gibov, ki ima začetek in konec se šteje za en gib. Vendar so  slovenska navodila in leta 2019 takšna, da ob seriji gibov preštejete vsak gib. 

 • Ko naštejete 10 gibov, preverite, koliko časa je minilo oz začetka štetja, do desetega giba.
 • Izmerjen čas vnesite v stolpec tabele glede na višino nosečnosti.
 • Gibe štejete samo 1x na dan in ne več kot 2 uri!

Kljub vsemu svetujem, da ste na aktivnost ploda pozorni tudi izven teh dveh ur. Nekateri vam bodo še vseeno svetovali, da naj bi med posamezno serijo v idealnem primeru bilo nekaj minut premora, da lahko to zagotovo štejemo za več gibov, ni pa to nujno pravilo. Glej spidaj “Kdaj naj se obrnem na gonekologa?”

S štetjem gibov se prepričate, da jih je vsaj 10 v dveh urah. Izberite si čas v dvnevu, ko je vaš plod najbolj aktiven. Poskusite gibe šteti vsak dan ob približno enakem času.

List za štetje gibov: Za štetje gibov so merodajni samo kvadratki zgoraj, tisti spodaj pa zgolj označujejo uro, ob kateri ste našteli 10. gib. Če bi torej vestno označevala gibe sproti, bi prečrtavala zgornje kvadratke za vsak posamezen gib in ko bi prečrtala zadnjega, bi pogledali na uro in spodaj prečrtala ustrezen kvadratek (če je torej zadnji gib ob 17:40 recimo, bi prečrtala kvadratek, ki označuje 18.00).

Screenshot 2021-01-08 at 14.00.04
Tabela za štetje plodovih gibov (iz zloženke “Štetje plodovih gibov“)

V enem dnevu morate našteti vsaj 10 gibov!

KDAJ NAJ SE OBRNEM NA GINEKOLOGA?

 • Če ste našteli manj kot 10 gibov v dveh urah.
 • Opažate pomembno spremembo vzorca gibanja vašega ploda.
 • Opažate pomembno zmanjšano aktivnost vašega ploda.
 • Čas, ko naštejete 10 gibov, se pomembno podaljša (torej če ste do sedaj našteli 10 gibov v 45 min, zdaj pa več dni vztraja že uro in pol ali dve) in vztraja podaljšan več dni.

Možni vzroki za slabše čutenje gibov:

 • posteljica leži na sprednji steni maternice
 • vaš položaj – najboljše boste čutile gibe, če se boste ulegle, najmanj stoje
 • če si ne uzamete časa, ne boste tako pozorne na gibe
 • plod spi
 • imate povišano telesno maso (ITM)
 • na čutenje gibov vpliva tudi količina plodovnice (preveč ali premalo)
 • bolezni matere (presnovne bolezni, avtoumune bolezni: ščitnica, slabokrvnost)
 • nekatere slabe razvade in snovi: kajenje, metadon, pomirjevala, alkohol, kortikosteroidi
 • zastoj plodove rasti
 • bolezni ploda: nevrološke bolezni, anemija ploda, nepravilnosti mišičevja in kosti.

Prispevek je skupek navodil, ki so jih napisali po priporočilih the Royal College of Obstetricians and Gynaecologists o obravnavi ženske, ki poroča o manjšem gibanju otroka. Razvili so ga pri  Tommy’s je bilo podprto s strani NHS England.  Vir

Drug vir so najnovejše slovenske smernice, ki jih imamo od leta 2019 izdelane “Štetje podovih gibov”, ki so jih pripravili:

Vid Janša, dr. med., UKCL, Ginekološka klinika, KO za perinatologijo
Gabrijela Bržan Šimenc, dr. med., UKCL, Ginekološka klinika, KO za perinatologijo asist. dr. Tanja Premru Sršen, dr. med., UKCL, Ginekološka klinika, KO za perinatologijo

Izvleček članka:

“Zmanjšana plodova aktivnost ali sprememba vzorca plodovega gibanja je lahko povezana s slabim perinatalnim izidom. Ugotaljali so, da je neustrezen odziv zdravnika – ginekologa in porodničarja ob srečanju z nosečnico, ki poroča o zmanjšanem gibanju ploda, dejavnik, ki prispeva k mrtvorojenosti. Vse nosečnice bi morale dobiti informacije o normalnem gibanju ploda. Priporočamo enotno podajanje informacij o spremljanju plodovih gibov, enotno metodo spremljanja gibov ploda (modificirano metodo »štej do deset«) in uporabo enotne tabele za beleženje plodovih gibov namenjene nosečnicam. Če je nosečnica v dveh urah naštela manj kot 10 gibov naj ne čaka, takoj naj se dogovori za pregled. Z izbranim ginekologom naj se dogovori za pregled tudi v primeru spremembe vzorca gibanja ploda in nenadnega pomembnega podaljšanja časa do naštetih 10 gibov, ki, tako podaljšan, vztraja več dni. Z anamnezo in kliničnim pregledom moramo odkriti nosečnice z večjim tveganjem za zaplete. Ob vsakem pregledu je potrebno izmeriti krvni tlak in izključiti proteinurijo, v nadaljevanju pregleda je potrebno ugotoviti ali je rast ploda primerna gestacijski starosti. Po 28. tednu nosečnosti je potrebno s pomočjo CTG ugotavljati ogroženost ploda. V primeru dejavnikov tveganja za smrt ploda v maternici ali zastoj rasti ploda, v primeru suspektnega CTG zapisa ter v primeru normalnega CTG zapisa ob vztrajanju slabšega gibanja ploda je potrebna UZ preiskava.”

 

Podobne objave

Vsebina je zaščitena.