Prebavne motnje v nosečnosti in zgaga

Fiziološka nosečnost prinaša ženskemu telesu številne spremembe. O tem lahko preberete :

Fiziološka nosečnost (www.zdaj.net)

Če se pa osredotočimo samo na prebavila pa opazimo da se v  nosečnosti  želodec prazni počasneje, prav tako se hrana dlje zadržuje v debelem in tankem črevesu. Progesteron oslabi tonus gladkega mišičja, kar povzroči zmanjšano gibljivost črevesja, prebava pa je počasnejša. Progesteron oslabi zapiranje ezofagealnega sfinktra, zato se kisla želodčna vsebina lahko vrača v požiralnik (zgaga ali gastroezofagealni refluks) (Holmes in Baker, 2006). Stanje se lahko poslabša v zadnjem tromesečju nosečnosti zaradi povečanega pritiska v trebušni votlini (Baddock, 2006). Stranski učinek zgage je tudi prekomerno slinjenje oz. grenka slina (Murray in Hassall, 2014).

Zaradi večje absorbcije tekočin iz hranil v črevesju (posledica hormona aldosterona) postane blato bolj čvrsto, kar lahko vodi v zaprtje. Noseča maternica pritiska na črevesje, pogost je občutek napihnjenos in vetrovi (Murray in Hassall, 2014). Progesteron vpliva tudi na elastičnost žilnih sten, povzroči razširitev žil, ki lahko skupaj s povečanim volumnom krvi vodi v razširitev ven (hemoroidi; gl. zgoraj).

Prebavne motnje v nosečnosti in zgaga

Prebavne motnje so v nosečnosti pogosto posledica hormonskih sprememb, kasneje v nosečnosti pa se pojavijo tudi zaradi rasti maternice ki pritiska na trebuhu. Večina žensk se v določenem obdobju nosečnosti sooča s prebavnimi motnjami. Simptomi lahko vključujejo občutek napihnjenosti, slabost in spahovanje. Simptomi se običajno pojavijo po zaužitju hrane, ni pa nujno.

Zgaga je močna, pekoča bolečina v prsih, ki jo povzroča želodčna kislina ko prehaja iz želodca v požiralnik. Nelagodje zaradi prebavnih motenj in zgage lahko olajšamo tako da spremenimo svojo prehrano in način življenja, to velja tudi v času nosečnosti.

Simptomi prebavnih motenj v nosečnosti

Simptomi prebavnih motenj in zgage v nosečnosti se ne razlikujejo od tistih pred ali po nosečnosti. Glavni simptom je bolečina ali občutek nelagodja v prsih in želodcu. To se običajno zgodi takoj po zaužitju hrane in pijače, vendar pa je včasih lahko zamik med zaužitjem hrane in pojavom prebavnih motenj Prebavne motnje se lahko pojavijo v katerem koli obdobju nosečnosti, pogostejše in močnejše so v poznejši nosečnosti, od 27 tedna naprej. Poleg bolečine se lahko pojavijo naslednje težave:

– zgaga  (pekoč občutek ki jo povzroča želodčna kislina ko prehaja iz želodca v požiralnika)
– občutek nelagodja in napihnjenosti
– refluks (hrana, ki se vrača nazaj iz želodca)
– napihnjenost
– slabost
– bruhanje

Vzroki za prebavne motnje v nosečnosti

Simptome prebavnih motenj in zgage povzroča želodčna kislina, ki prihaja v stik z občutljivo zaščitno oblogo – sluznico prebavnega sistema. Želodčna kislina razgrajuje sluznico, kar povzroča draženje in simptome prebavnih motenj.

Med nosečnostjo je večja verjetnost pojava prebavnih motenj zaradi naslednjih dejavnikov:
– hormonske spremembe, ki jih doživlja vaše telo med nosečnostjo
– rastoča maternica ki pritiska na trebuh
– sproščanje spodnjega ezofagealnega sfinktra, ki ima vlogo vrat med želodcem in požiralnikom in ki omogoča prehod želodčne kisline navzgor.

Obstaja večja verjetnost prebavnih motenj v nosečnosti, v kolikor:
– ste imele prebavne motnje že preden ste bile noseče
– ste že bile noseče vsaj enkrat
– ste v zadnjih fazah nosečnosti

Vaš zdravnik ali babica običajno lahko postavita diagnozo prebavnih motenj ali zgage glede na pojav simptomov in vaših odgovorov na vprašanja kot so npr.:
– kako simptomi vplivajo na vaše vsakodnevno počutje?
– kakšne so vaše običajne prehranjevalne navade?
– ste že uporabili kakšna zdravila?
– ste imeli prebavne težave ali težave z želodcem že pred nosečnostjo?

Zdravnik ali babica lahko z nežnim pritiskom v okolici prsnega koša in trebuha na različnih mestih ugotovita prisotnost bolečine.

Tretmaji za prebavne motnje in zgago v nosečnosti

V nekaterih primerih so lahko spremembe v prehrani in načinu življenja dovolj, da odpravimo ali omilimo prebavne motnje, še posebej, če so simptomi blagi.

Nasveti za samopomoč v primeru prebavnih motenj v nosečnosti

Za lajšanje simptomov morda ne boste potrebovali zdravil. Vaš zdravnik ali babica lahko predlagata spremembe v vaši prehrani in načinu življenja. V mnogih primerih so lahko te spremembe dovolj za lajšanje vaših simptomov.

Prenehajte s kajenjem med nosečnostjo (preberi še: klik)

Kajenje med nosečnostjo lahko povzroči prebavne motnje in resno vpliva na vaše zdravje, kot tudi na zdravje vašega še nerojenega otroka. Kajenje povečuje tveganje:
– za prezgodnji porod (pred 37 tednom nosečnosti)
– da se bo vaš otrok rodil s prenizko težo
– za nenadno smrt v posteljici ali sindrom nenadne smrti dojenčka (SNSD)

Ko kadite lahko kemikalije ki jih vdihavate poslabšujejo vaše prebavne motnje, pojavi se lahko prehajanje želodčne kisline nazaj v požiralnik oz. refluks.
Če kadite je najboljša stvar ki jo lahko naredite zase in za svojega nerojenega otroka da prenehate kaditi.

Izogibajte se uživanju alkohola 

Pitje alkohola v nosečnosti lahko povzroča prebavne motnje in bistveno povečuje tveganje za nastanek resnih zdravstvenih težav na plodu.
Priporočljivo je, da se nosečnice popolnoma izogibajo alkoholu med nosečnostjo.

Nacionalni inštitut za zdravje in nego Velike Britanije (NICE) priporoča, da se nosečnice in ženske, ki nameravajo zanositi, dosledno izogibajo pitju alkohola v prvih treh mesecih nosečnosti, saj pitje alkohola v tem obdobju bistveno povečuje tveganje za spontani splav.

Tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje v Sloveniji je izdal posebna opozorila glede alkohola v nosečnosti, o tem lahko preberete tukaj

Jejte zdravo za preprečitev prebavnih motenj
Odsvetuje se redno uživanje velikih količin hrane v enem obroku, saj to lahko poveča verjetnost pojava prebavnih motenj v nosečnosti in poslabšanje simptomov. V nosečnosti se pogosto pojavi skušnjava “jesti za dva”, ki se ji veliko nosečnic težko upre, vendar se je potrebno zavedati da to ni dobro za vaše zdravje, niti za zdravje vašega otroka. Nobene potrebe ni, da bi v nosečnosti jedli za dva.

Med nosečnostjo ne potrebujete posebne diete, vendar je pomembno, da jeste raznoliko hrano da zagotovite ravnovesje potrebnih hranil, ki jih vi in vaš otrok potrebujeta.

Spremenite svoje prehranjevalne navade
V nekaterih primerih boste lažje nadzirali prebavne težave s spremembo prehranjevalnih navad:
– priporočljivo je jesti manjše obroke večkrat dnevno, kot pa večje obroke trikrat na dan
– izogibajte se uživanju hrane vsaj 3 ure pred spanjem
– sedite vzravnano ko jeste, tako boste zmanjšali pritisk na vaš želodec

Izogibajte se hrani, ki vam povzroča težave
V določenih primerih lahko pri nekaterih nosečnicah posamezne vrste hrane ali gibov, ki pri večini ne povzročajo težav, sprožijo neugodje npr.:

– pitje sadnih sokov
– uživanje čokolade
– zelo začinjena hrana
– zelo mastna hrana
– pijača ki vsebuje kofein, kot npr. čaj, kava ali kola
– predklon in drugi gibi
– itd.

Zapisujte si katere vrste hrane, pijače ali aktivnosti povzročajo neugodje ali pojav prebavnih težav in se jih izogibajte, v kolikor povzročajo težave in v kolikor je to možno.

Dvignite vzglavje
Ko greste v posteljo, uporabite nekaj blazin, da podprete glavo in dvignete ramena navzgor, ali dvignite vzglavje postelje za nekaj centimetrov tako da podložite žimnico na vzglavnem delu.

Rahel nagib bo pomagal preprečiti premik želodčne kisline iz želodca v vaš požiralnik med spanjem.

Če imate hude prebavne motnje ali spremembe v prehrani in načinu življenja ne prinašajo izboljšanja, lahko vaš zdravnik predpiše uporabo zdravil ki pomagajo olajšati simptome. Veliko zdravil za prebavo je varnih za uporabo med nosečnostjo, vendar je nujno da se posvetujete s svojim zdravnikom, babico ali farmacevtom, preden zaužijete nekaj kar ni bilo zdravniško predpisano.

Vrste zdravil, ki se predpisujejo v primeru prebavnih težav in zgage med nosečnostjo, so:

Antacidi
Antacidi so vrsta zdravila, ki lahko zagotovijo takojšnje olajšanje v primeru prebavnih motenj. Delujejo z nevtralizacijo kisline v želodcu, tako ta ne draži zaščitne obloge-sluznice prebavnega sistema. Nekatere antacide kombiniramo z drugo vrsto zdravil znanih kot alginati. To služi lajšanju težav z refluksom.

Alginati
Alginati učinkujejo tako, da tvorijo oviro iz pene, ki plava na površini želodčne vsebine. Ta ohranja želodčno kislino v želodcu in proč od požiralnika. V večini primerov antacidi in alginati učinkovito lajšajo simptome prebavnih motenj v nosečnosti

Izbira in doziranje
Številni antacidi so na voljo v lekarnah brez recepta. Priporoča se posvetovanje s farmacevtom.

Z jemanjem antacidov in alginatov pričnete šele ko se pojavijo simptomi. Na priporočilo zdravnika se lahko ta zdravila jemljejo tudi v primerih, ko gre pričakovati pojav simptomov, torej v naprej, npr. pred obrokom ali pred spanjem.

Jemanje antacidov in alginatov v nosečnosti je varno dokler ne boste presegli priporočenega odmerka. Pozorno preberite navodila ki so priložena zdravilu.
Neželeni učinki antacidov so redki, vendar pa lahko vključujejo drisko in zaprtje.

Železovi dodatki in jemanje antacidov
Če vam zdravnik predpiše antacid in istočasno jemljete dodatke z železom, jih ne jemljite ob istem času. Antacidi lahko povzročijo motnje pri absorpciji železa. Vzemite antacid vsaj dve uri pred ali po zaužitju železovega dodatka.

Zaviralci izločanja želodčne kisline
Če antacidi in alginati ne izboljšajo simptomov prebavnih motenj, lahko vaš zdravnik predpiše drugo zdravilo, ki zavira izločanje kisline v želodcu. Dve vrsti zaviralcev izločanja želodčne kisline sta varni za uporabo med nosečnostjo:

– Ranitidin: po navadi se predpiše v odmerku dveh tablet dnevno, pomembno je da upoštevate navodila zdravnika in pozorno preberete navodila ki so priložena zdravilu. Ranitidin redko pozvroča stranske učinke.

– Omeprazol: običajno se predpiše v odmerku ene tablete dnevno. Simptomi bi se morali izboljšati po petih dneh. Če se to ne zgodi bo morda potrebno povečati odmerek. V nekaterih primerih lahko omeprazol povzroči neželene učinke kot so glavobol, driska, slabost in bruhanje.

Kot velja za antacide in alginate, tudi v tem primeru pozorno preberite navodila ki so priložena zdravilu.

Zdravila na recept
Če jemljete zdravila na recept kot so antidepresivi ali nesteroidna protivnetna zdravila in mislite da vplivajo na vaše prebavne motnje, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Vir

Foto

 

Podobne objave

Vsebina je zaščitena.