HELLP sindrom

HELLP sindrom je zelo redka oblika preeklampsije in je življenjsko nevaren zaplet. Obe stanji se pojavljata v poznejših fazah nosečnosti in včasih po porodu.
HELLP sindrom je leta 1982 poimenoval dr. Louis Weinstein po naslednjih lastnostih (Preeclampsia foundation, 2015):
H (hemoliza, ki je razgradnja rdečih krvnih celic)
EL (povišani jetrni encimi)
LP (nizko število krvnih ploščic – trombocitov)

HELLP sindrom je težko diagnosticirati, zlasti ob odsotnosti visokega krvnega tlaka in kadar beljakovine v urinu niso prisotne. Simptomi HELLP-a se včasih zamenjujejo za gastritis, gripo, akutni hepatitis, bolezen žolčnika in druge bolezni.
Smrtnost zaradi sindroma HELLP je, gledano na svetovni ravni, ca. 25% (Preeclampsia foundation, 2015). Zato je pomembno da so nosečnice seznanjene s tem stanjem in njegovimi simptomi, da se lahko hitreje postavi diagnoza in prične zdravljenje.

Vzroki HELLP sindroma
Še vedno ne vemo natančno, kaj povzroča HELLP sindrom. Čeprav se sindrom pogosteje pojavlja pri ženskah, ki imajo preeklampsijo ali hipertenzijo kot posledico nosečnosti, še vedno obstajajo številne ženske kjer se pojavi HELLP sindrom brez predhodnih znakov preeklampsije (American Pregnancy Association, 2015).
Simptomi HELLP sindroma
Fizični simptomi HELLP sindroma najprej spominjajo na preeklampsijo. Noseče ženske, ki imajo HELLP sindrom poročajo, da imajo enega ali več simptomov (Preeclampsia foundation, 2015; American Pregnancy Association, 2015):
–    Glavobol
–    Slabost, bruhanje (ki se pogosto slabša), prebavne motnje z bolečino po jedi)
–    Občutljivost trebuha in prsnega koša (bolečine pod desnim rebrnim lokom)
–    Bolečine v ramenih in bolečine pri globokem dihanju
–    Krvavitve
–    Spremembe vida
–    Otekanje
–    Utrujenost

Znaki na katere bodite pozorni:
–    Visok krvni pritisk
–    Proteini v urinu
Najpogostejša zapleta sta huda poškodba jeter ali možganska kap (cerebralni edem ali možganska krvavitev). Običajno je oboje mogoče preprečiti če se oseba pravočasno zdravi.

Zdravljenje HELLP sindroma
Najpogosteje dokončno ozdravitev pri ženski s HELLP sindromom predstavlja porod. Med nosečnostjo nekatere ženske s HELLP sindromom potrebujejo krvno transfuzijo (npr. rdečih  krvnih celic, trombocitov ali plazme). Kortikosteroide je mogoče uporabiti v zgodnji nosečnosti, da pomagajo pri dozorevanju plodovih pljuč.

Preprečevanje HELLP sindroma
Žal trenutno ni nobenega načina za preprečevanje tega sindroma. Priporoča se naslednje (Preeclampsia foundation, 2015; American Pregnancy Association, 2015):
–    Poskrbite za dobro telesno pripravljenost in gibanje pred nosečnostjo
–    Poskrbite za uravnoteženo zdravo prehrano
–    Med nosečnostjo redno obiskujte zdravnika/ginekologa in babico
–    Obvestite svojega zdravnika/ginekologa in babico če ste imeli v preteklosti rizično nosečnost, če imate družinsko zgodovino HELLP sindroma, preeklampsije in v primeru drugih težav z visokim krvnim tlakom

Klasifikacija HELLP sindroma
Resnost HELLP sindroma se meri glede na število trombocitov v krvi matere in je razdeljeno na tri kategorije, skladno z ” Mississippi klasifikacijo” (Preeclampsia foundation, 2015):
–    Razred I (huda trombocitopenija): trombociti pod 50.000/mm3
–    Razred II (zmerna trombocitopenija): trombociti med 50.000 in 100.000/mm3
–    Razred III (AST> 40 ie/L, blaga trombocitopenija): trombociti med 100.000 in 150.000/mm3

Kako HELLP sindrom vpliva na dojenčke
Če novorojenček tehta vsaj 1000 gramov ob rojstvu, ima enako stopnjo preživetja in ima približno enake zdravstvene posledice kot ne-HELLP dojenčki enake velikosti. Dojenčki, ki tehtajo manj kot 1000 gramov pri porodu, imajo več težav. Več študij kaže, da ti dojenčki potrebujejo daljše bivanje v bolnišnicah in dodatno oskrbo. Trenutno zdravniki ne morejo predvideti obsega zdravstvenih težav, s katerimi se bodo ti otroci srečali kasneje v življenju (Preeclampsia foundation, 2015).
V razvitih državah je stopnja mrtvorojenosti (pri intrauterini smrti otroka po 20 tednih) 51 otrok na vsakih 1000 nosečnosti. Ta stopnja je višja od hude preeklampsije in eklampsije. Celotna perinatalna smrtnost zaradi HELLP sindroma (mrtvorojenost in neonatalna smrt) znaša od 7.7 do 60%. Večina teh smrti se pripisuje abrupciji placente – luščenju posteljice, odpovedi placente z intrauterino asfiksijo (plod ne dobiva dovolj kisika) in bistveno prezgodnjim porodom (Preeclampsia foundation, 2015).

Tveganje za nastanek sindroma HELLP v prihodnjih nosečnostih

Ženske z anamnezo HELLP sindroma so v večji nevarnosti za vse oblike preeklampsije v prihodnjih nosečnostih. Stopnja preeklampsije v prihodnjih nosečnostih se giblje od 16 do 52% (višje stopnje so pri pojavu HELLP-a v drugem trimesečju) Stopnja ponavljajočega HELLP sindroma pri ponovni nosečnosti se giblje od 2 do 19%, odvisno od preučevane populacije bolnikov (Preeclampsia foundation, 2015).

Vir1Vir2

Foto

Preeklampsija

Podobne objave

Vsebina je zaščitena.