Porod v 16. stoletju – Azteška babica

Zanimiv prispevek, v originalu v angleščini, da ga lahko preverete še vi, pa tukaj povzetek/prevod. Zakaj mi je zanimiv? Ker govori o kulturi, običajih, o prepričanju, o tradiciji, veri. Ker omenja stvari, na katere včasih pozabimo. O starodavnih modrostih. In o dejanski vlogi babice, ki jo želimo dan danes ponovno postaviti v ospredje. Celostna in kontinuirana babiška oskrba ženske. 
Higiena in obredi so zaznamovali življenja Azteških nosečnic. Tlamatlquiticitl-babica v azteški kulturi, je pripravila izjemen porodni načrt 16. stoletja, ki združuje praktično oskrbo, zdravila za bolečino in verske obrede.Od kod prihajajo dojenčki? Odgovor Aztekov na klasično vprašanje ki ga zastavi otrok je bil, da so prišli iz 13. nebesa – po azteško najvišjega nebesa. V tej hrambi nerojenih duš so čakali, dokler se bogovi niso odločili, da jih položijo v materin trebuhu.
Odrasli v azteški kulturi so trdno verjeli v božanski nadzor poroda in da je od trenutka spočetja naprej, zdrav razvoj ploda odvisen od volje bogov. Azteška družba je bila prežeta z verskimi običaji, prav tako je bila zelo praktično usmerjena in je zasnovala vrsto sistemov za spremljanje matere in njenega nerojenega otroka.chalchiuhtlicueChalchiuhtlicue – kar pomeni “Ona, ki nosi žadno krila,” je bila azteška boginja rek, jezer in sladkovodne vode. Bila je tudi povezana z dojenčki in otroki in naj bi “odplaknila” starševe grehe iz novorojenčka.Domače modrosti azteške babice
Veliko tega, kar je znanega o azteški družbi, izhaja iz dela, ki ga je ustvaril Bernardino de Sahagún, španski frančiškan, ki je živel v bližini mesta, kjer se zdaj nahaja Mexico City. V drugem delu 16. stoletja je Sahagún pripravil obsežno zbirko azteških običajev in v šesti knjigi piše o kompleksnih metodah in ritualih poroda pri Aztekih.Razlaga splošne zgodovine je osredotočena predvsem na azteško porodništvo, natlamatlquiticitl ali babico. Ženske ki so bile višje na družbeni lestvici, so imele na razpolago “ekipo babic”, a tudi ženske ki so bile nižje na družbeni lestvici so imele dostop do storitev azteške babice.

Tlamatlquiticitl – azteška babica je redno obiskovala nosečnice v njihovem domu kjer je opravila ginekološke preiskave. Če je zaznala kaj nenavadnega, je nosečo žensko položila v kad in pritisnila na njen trebuh, tako da bi otroka obrnila, če je bil v napačnem položaju, in ga tako premaknila iz enega dela proti drugemu.

Ženskam, ki so bile prvič noseče, je azteška babica svetovala o prehrani in drugih navadah, na primer, da se pri kopeli prepričajo, da voda ni prevroča. Ženski je priporočala spolne odnose do sedmega meseca nosečnosti “ker če bi se v celoti vzdržala spolnih odnosov, bi se dojenček rodil bolan in šibek.”

V vlogi mentorja in “modrega” zaupnika, je tlamatlquiticitl-azteška babica, svetovala bodoči materi naj ne dviguje prekomerne teže, ker bi s tem lahko ogrozila plod. Priporočila ji je, naj se “izogiba žalosti, jezi in presenečenjem, da ne bi poškodovala otroka ali splavila”.

Ko se je porod približeval, je azteška babica ostala pri ženski doma štiri ali pet dni, da bi jo pripravila na porod. Redoljubnost in čistoča azteške družbe, ki so jo Španci opazili takoj pri prihodu, je močno zaznamovala tudi običaje ob rojstvu otroka. Žensko telo, njene lase in sobo kjer se je izvajal porod, so temeljito očistili. Azteška babica je nato pripravila parno kopel v prostoru temazcal. Gre za nekakšno savno z aromatičnimi rastlinami, z nizko streho, brez dima, ki se je nahajala tik pred domačo hišo. To je žensko sprostilo medtem ko je babica preverila stanje ploda. Azteška spretnost z zdravili na osnovi zelišč je veliko pripomogla k zmanjšanju travme in bolečin pri porodu. Ko so se pri ženski začeli pojavljati popadki, ji je azteška babica lahko ponudila čaj iz cioapatlija, zelišča “ki je vplivalo na potiskanje otroka nazvzen”. Če so bile pri ženski še vedno prisotne bolečine ali se ni širila, so ji dali “polovico prsta repa živali, imenovane tlacuatzin. Potem bi rodila brez težav”.

rojevanje

Ženska ki je rojevala je počepnila z azteško babico za njo, ta pa jo je držala za pete, tako da bi gravitacija pomagala pri potiskanju otroka navzven in pri zmanjšanju napora porodnice. Sahagún  vznemirljivo zapisuje, da so azteške ženske rojevale z veliko manj truda in bolečine kot španske ženske in si tako hitro opomogle, da so kmalu za tem ponovno zanosile. V času sončnega mrka, so nosečnice v azteški družbi ostale v hiši.

Prvi dnevi življenja v azteški družbi
Po porodu je azteška babica preverila higieno matere in novorojenčka. Najprej je popeljala mater nazaj v temazal-savno, da bi z znojem izločila toksine iz telesa. Smole in aromatične rastline so sprostile žensko in ji pomagale da je lahko pričela s proizvodnjo mleka. Dojenčke so umili tako, da bi Chalchiuhtlicue, zgoraj omenjena boginja voda, “očistila njihovo srce in jih naredila dobre in čiste”.

Po porodu je azteška babica ostala še štiri dni, da je spremljala oskrbo otroka z materinim mlekom. Odstavljanje se ni zgodilo, dokler otrok ni bil star dve leti, ker Azteki niso imeli živali, katerih mleko bi se lahko uporabilo kot nadomestek. V teh štirih dneh je azteška babica opravila številna praktična opravila skupaj s pobožnimi rituali. Posteljico so zakopali v kotu svojega doma. Če je bil novorojenček deček, so njegovo popkovnico izročili bojevniku, ta pa jo je zakopal na sovražnem ozemlju in ker so bili azteški moški večinoma bojevniki, so verjeli, da jih ta obred napolni z močjo in pogumom.

Kmalu po porodu so Azteki izrekali odlomke iz Huehuetlatolli, zbirke izrekov, govorov in nasvetov svojih starešin, vključno z besedami dobrodošlice, s katerimi so babica in stari starši pozdravili novorojenčka, kot npr.: “Tvoja spretnost je vojna ; Tvoja naloga je, da ponudiš soncu kri svojih sovražnikov, da jo bo pilo in hranilo zemljo, Tlaltecuhtli, s telesi sovražnikov”. Če se je rodila deklica, so njeno popkovnico zakopali ob kaminu, da bi jo naredili dobro ženo in mati. Pozvali so jo, da bo “za dom, kar je srce za telo.”

slavje

Ceremonija poimenovanja novorojenca je bila ključni ritual v azteški družbi. Očetova dolžnost je bila, da o dnevu in času rojstva obvesti duhovnike, ti so se oprli na Tonalamatl, obredni koledar (260 dni), da bi ugotovili najprimernejše ime. Namen tega je bil, po zapisih Sahagúna, “napovedati otrokovo srečo ali nesrečo, temelječo na lastnostih znaka, pod katerim je bil rojen.” Azteki so zadnjih pet dni v letu dojemali kot slabih, zato so starši storili vse, da so bili otroci, rojeni v teh dneh, poimenovani po koncu tega obdobja.

poimenovanje

Zibka do groba
Kljub skrbi, zagotovljeni v času nosečnosti, je bilo rojstvo pogosto smrtno. Če je mati umrla v času poroda, so jo obravnavali kot bojevnika, ki je umrl v boju. Bila je pokopana v posebnem templju v mraku in njena duša je odpotovala v hišo sonca.

Če je bil fetus mrtvorojen, je babica vzela nož iz kamna imenovan itztli, razrezala mrtvo telo znotraj matere in ga odstranila po koščkih, kar je “grozljiv postopek, ki je služil temu da reši mater pred smrtjo. Azteki so verjeli, da so otroci, ki so umrli med porodom, odpotovali v kraj imenovan Chichiualcuauhco, kjer so jih nadomestne matere hranile z mlekom. Tam so ostali, dokler jih bogovi niso poslali, da bi se rodili iz druge mame, in cikel rojstva in smrti se je obrnil še enkrat.

 

Foto 1Foto2Foto3Foto4Foto5

Vir

Podobne objave

Vsebina je zaščitena.