Kofein v nosečnosti

Kofein je naravno prisoten v veliko živilih, kot so kava, čaj in čokolada. Dodan je tudi nekaterim brezalkoholnim pijačam, energetskim napitkom in nekaterim zdravilom proti prehladu in gripi.

V času nosečnosti je po ACOG-u (American College of Obstetricians and Gynecologists) priporočljivo omejiti kofein na 200 miligramov (mg) na dan – kar ustreza približno dvema skodelicama instant kave na dan.

Visoke ravni kofeina med nosečnostjo lahko pri dojenčkih povzročijo nizko porodno težo, kar lahko poveča tveganje za zdravstvene težave pozneje v življenju. Preveč kofeina lahko povzroči spontani splav.

Pomisleki glede uživanja kofeina med nosečnostjo

Ko popijete skodelico kave, kofein prehaja skozi placento v plodovnico (amnijsko tekočino) in krvni obtok vašega otroka. Medtem ko vaše telo hitro prične s presnovo in odstranjevanjem kofeina, se telo vašega otroka še vedno razvija in potrebuje veliko več časa za predelavo kofeina. Rezultat tega je, da je vaš otrok izpostavljen učinku kofeina veliko dlje, kot ste ve same.

Raziskovalci še vedno preučujejo učinek kofeina na otroka in nosečnosti. Stališče ACOG-a je, da  vnos kofeina do 200 mg ne vpliva bistveno na verjetnost splava ali prezgodnjega poroda, tudi nekatere druge raziskave (Savitz, D.A., Chan, R.L., Herring, A.H. & Hartmann, K.E. , 2008) kažejo da zaužitje do 200-350mg kofeina dnevno ni bistveno povišalo tveganja.

Ena izmed raziskav je pokazala, da so matere, ki so dnevno zaužile več kot 300 mg kofeina, bolj verjetno rodile dojenčke, ki so bile (pre)majhni za svojo gestacijsko starost, druga raziskava (Weng, X., Odouli, R. & Li, D.K., 2008)  pa kaže, da visoki odmerki uživanja kofeina med nosečnostjo povečajo tveganje za splav, ne glede na simptome, povezane z nosečnostjo.

Ne smemo pozabiti, da je kofein stimulans in lahko zviša srčni utrip in krvni tlak. Poleg tega lahko povzroči občutek nemira in povzroči nespečnost. Kofein lahko vodi do pojava zgage, saj povzroča izločanje želodčne kisline. Ti učinki so lahko opaznejši ko nosečnost napreduje. Takrat se sposobnost vašega telesa, da predela kofein, upočasni, kar povzroči  višjo raven kofeina v krvnem obtoku. V drugem trimesečju potrebujete skoraj dvakrat toliko časa, da izločite kofein iz telesa, kot takrat ko niste noseče. V tretjem trimesečju traja proces skoraj trikrat toliko časa. To lahko pomeni, da več kofeina preide skozi posteljico in doseže plod, ki kofeina ne more učinkovito predelati (to velja tudi za novorojenčka, zato je dobro omejiti kofein tudi ko dojite, še posebej v prvih nekaj mesecih.)

Končno, obstaja še en razlog za zmanjšanje uživanja kave in čaja v nosečnosti, ne glede na to, ali vsebuje kofein ali ne. Obe pijači vsebujeta spojine (npr. tanin), zaradi katerih vaše telo težje absorbira železo. To je pomembno, ker se številne nosečnice soočajo z anemijo. Če uživate kavo ali čaj, ga pijte med obroki, tako da bo manj vplivalo na absorpcijo železa.

Vrednosti kofeina v nekaterih pijačah in živilih

 Živilo   Približna vsebnost kofeina (mg) 
 Črni čaj (240 ml)  14 – 61
 Zeleni čaj (240 ml)  24 – 60
 Espresso (30 ml)  40 – 75
 Instant kava (250 ml)  76
 Kola (355 ml)  30 -35
 Energijske pijače (250 ml)  76 – 80

*vir NUTRIS –  Inštitut za nutricionistiko

Temna čokolada (50g): v povprečji manj kot 25 mg

Mlečna čokolada (50g): v povprečju manj kot 10 mg

*vir NHS UK

Torej, v enem dnevu boste dosegli mejo 200 mg kofeina, če zaužijete (NHS UK):

– dve skodelici pravega čaja in eno pločevinko kole

– ena skodelico kave in eno pločevinko energijske pijače, vendar v energijskih pijačah vemo, da ni samo kofein problematičen ampak predvsem sladkorji

Omejite vnos kofeina med nosečnostjo

Zaključimo lahko, da se kofeinu se v času nosečnosti ni potrebno popolnoma odpovedati, vendar je priporočljivo da ga omejite na do 200 mg dnevno. V kolikor se s težavo odpoveste različnim napitkom v družbi, poskusite brezkofeinske čaje in brezkofeinske kave med obroki, sadne sokove ali vodo in omejite količino energijskih napitkov, saj lahko vsebujejo visoke količine kofeina. Če občasno presežete priporočeno mejo ne skrbite, ker so tveganja relativno majhna.

Preden vzamete zdravilo proti prehladu ali gripi ki vsebuje kofein, se posvetujte z babico, farmacevtom ali zdravnikom.

Foto

Vir1Vir2Vir3Vir4

Anemija v nosečnosti

 

Podobne objave

Vsebina je zaščitena.