Anemija v nosečnosti

Med nosečnostjo lahko pride do pojava anemije oz. slabokrvnosti. Anemija pomeni, da v krvi ni dovolj zdravih rdečih krvnih teles ki prenašajo kisik po vašem telesu in telesu vašega otroka.

  • Med nosečnostjo telo proizvaja več krvi za zagotovitev rasti vašega otroka. Če ne vnašate dovolj železa ali nekaterih drugih hranil, vaše telo morda ne bo sposobno proizvesti dovolj velike količine rdečih krvnih celic, ki so potrebne za proizvodnjo dodatne krvi.
  • Med nosečnostjo pojav blage oblike anemije ni nepričakovan, hujših oblik anemije z nizkimi ravnmi železa in vitaminov pa ne smemo ignorirati.
  • Anemija lahko povzroča občutke utrujenosti in šibkosti. Hujše oblike anemije lahko, kadar ostanejo nezdravljene, povečajo tveganje za resne zaplete kot je npr. prezgodnji porod.
  • Študije kažejo, da je zgodnje prepoznavanje in upravljanje z nizko vrednostjo železa pri nosečnicah,  povezano z izboljšanimi materinskimi, fetalnimi in neonatalnimi rezultati. Nadalje študije kažejo, da je samo tretjina žensk zadovoljivo informiranih o anemiji v nosečnosti in njenih vplivih in posledicah na zdravje ženske in otroka.

Vrste anemije med nosečnostjo

Anemija zaradi pomanjkanja železa:

Ta vrsta slabokrvnosti se pojavi, ko telo nima na razpolago dovolj železa za proizvodnjo zadostne količine hemoglobina. Hemoglobin je beljakovina v rdečih krvnih celicah in prenaša kisik iz pljuč v druge dele telesa. Pri tej vrsti anemije, kri ne more prenašati zadostne količine kisika v tkiva po telesu.

Pomanjkanje železa je najpogostejši vzrok za anemijo v nosečnosti.

Anemija zaradi pomanjkanja folata:

Folat je vodotopen vitamin ki ga najdemo v nekaterih živilih kot npr. v zeleni listnati zelenjavi. Je vrsta vitamina B, telo ga potrebuje za proizvodnjo novih celic, tako tudi za proizvodnjo zdravih rdečih krvnih celic.

Med nosečnostjo ženske potrebujejo večjo količino folata kot sicer in pogosto ga ne dobijo dovolj s prehrano. Ko se to zgodi, telo ne more izdelati dovolj normalnih rdečih krvnih celic za transport kisika v tkiva po telesu. Sintetično obliko folata ki ga najdemo v prehranskih dodatkih imenujemo folna kislina.

Pomanjkanje folata lahko neposredno vpliva na pojav nekaterih vrst prirojenih napak kot so nepravilnosti nevralne cevi (spina bifida) in nizko porodno težo.

Anemija zaradi pomanjkanja vitamina B12:

Telo potrebuje vitamin B12 za proizvodnjo zdravih rdečih krvnih celic. Ko nosečnica ne dobi dovolj vitamina B12 iz prehrane, njeno telo ne more proizvajati dovolj zdravih rdečih krvnih celic.

Pri ženskah ki ne jedo mesa, perutnine, mlečnih izdelkov in jajc se poviša tveganje za pojav pomanjkanja vitamina B12.

Pomanjkanje vitamina B12 lahko prispeva k okvaram ploda kot so npr. nepravilnosti nevralne cevi, in lahko privede do prezgodnjega poroda.

Pojavijo se lahko tudi druge oblike anemije, npr. zaradi kronične bolezni, zaradi težav s kostnim mozgom, zaradi prirojenih bolezni in drugo. Več lahko preberete v članku Anemije v nosečnosti (Tanja Premru – Sršen)

Dejavniki tveganja za pojav anemije v nosečnosti

Pri nosečnicah je verjetnost pojava anemije višja. Razlog je v dejstvu da nosečnice potrebujejo več železa in folata kot je to običajno. Vendar pa je tveganje za pojav anemije večje, če:

  •  večplodna nosečnost (več kot en otrok, npr. dvojčki)
  •  ste imele dve nosečnosti tesno skupaj (v krajšem časovnem obdobju)
  •  veliko bruhate zaradi jutranje slabosti
  •  ste noseča najstnica
  •  ne jeste dovolj hrane, ki je bogata z železom
  •  ste imele anemijo že pred nosečnostjo.

Simptomi anemije med nosečnostjo

Najpogostejši simptomi anemije med nosečnostjo, so:

  •     bleda koža, ustnice in nohti
  •     občutek utrujenosti ali šibkosti
  •     vrtoglavica
  •     glavobol
  •     zasoplost in občutek kratke sape
  •     hitro bitje srca
  •     težave s koncentracijo
  •     mrzla stopala in dlani

V zgodnjih fazah anemije morda ne boste zaznale očitnih simptomov, mnogi od simptomov se lahko med nosečnostjo pojavijo tudi če niste slabokrvni. Zato je redno preverjanje krvi in krvnih vrednosti zelo pomembno, da se izključi pojav anemije.

Tveganja v povezavi z anemijo v nosečnosti

Huda oblika ali nezdravljena anemija zaradi pomanjkanja železa med nosečnostjo lahko poveča tveganje za:

  • prezgodnji porod ali nizko porodno težo otroka
  • transfuzijo krvi (če ste izgubili veliko količino krvi v času poroda)
  • poporodno depresijo
  • razvoj anemije pri otroku
  • zaostanek v razvoju otroka

Nekatere druge študije navajajo še povečano tveganje za krvavitve po porodu, majhnost otroka glede na gestacijsko starost in tudi perinatalno smrt.

Nezdravljena anemija zaradi pomanjkanja folata lahko poveča tveganje za:

  • prezgodnji porod ali nizko porodno težo otroka
  • rojstvo otroka z resno prirojeno napako hrbtenice (napaka nevralne cevi) ali možganov.

Nezdravljena anemija zaradi pomanjkanja vitamina B12 lahko poviša tveganje za rojstvo otroka z napako nevralne cevi.

Testi za slabokrvnost

Krvni testi običajno vključujejo:

  • Test hemoglobina, ki meri količino hemoglobina – z železom bogate beljakovine v rdečih krvnih celicah, ki prenaša kisik iz pljuč do tkiv v telesu.
  • Test hematokrita, ki meri odstotek rdečih krvnih celic v vzorcu krvi.
  • Test eritrocitov – vrednost rdečih krvnih celic
  • Indirektni Coombsov  test (ICT) za ugotavljanje protiteles anti Rh v serumu (še posebej pomembno ko je mati Rh-D negativna in otrok Rh-D pozitiven)

Dodatno se izvajajo še naslednji testi:

  • Preverjanje vrednosti B12 in folata
  • Test feritina, transferina in saturacije transferina.

Če imate nižje od normalnih ravni hemoglobina ali hematokrita to lahko pomeni prisotnost pojava anemije zaradi pomanjkanja železa. Zdravnik bo morda pregledal še druge krvne izvide, da se ugotovi, če imate pomanjkanje železa ali drug vzrok za vašo slabokrvnost.

Tudi če nimate anemije na začetku nosečnosti, vas bo zdravnik najverjetneje napotil na še en krvni test za preverjanje anemije v drugem in tretjem trimesečju.

paleo-dieta-01

Zdravljenje anemije

Prvi korak je da v prehrano vključite več tiste hrane ki vsebuje veliko železa in folata, npr. prehrano živalskega izvora (meso, jajca, mlečni izdelki). Jejte dobro uravnoteženo prehrano in vaši obroki naj vsebujejo čim več železa, tako se priporoča:

  • pusto rdeče meso, perutnina (npr. piščanec in puran) in ribe (npr. skuše in sardele)
  • listnata, temno zelena zelenjava (npr. špinača, brokoli in ohrovt)
  • jajca
  • oreški in semena
  • rjavi riž
  • fižol, leča
  • suho sadje (npr. rozine, suhe marelice in suhe slive)
  • z železom boga žita

Živila ki imajo visoko vsebnost vitamina C pomagajo vašemu telesu da absorbira več železa. Sem sodijo:

  • paradižnik
  • podolgovate paprike
  • citrusi in sokovi citrusov
  • jagode
  • kivi

Poskusite vnašati hrano bogato z vitaminom C hkrati s hrano ki je bogata z železom, npr. skleda zelenjave s pustim rdečim mesom in kozarcem sadnega soka.

Še opomba glede pitja čaja. Čaj in snovi v čaju (tanini) zmanjšujejo absorpcijo železa iz hrane. Izogibajte se pitju pravega čaja v času neposredno pred, med in po obroku. Če rade pijete čaj je priporočljivo da ga pijete ločeno od obrokov.

Ne pozabite izbirati hrane, ki vsebuje veliko folata, kot npr.:

  • zelena listnata zelenjava
  • citrusi in sokovi citrusov
  • fižol
  • kruh in žitarice

Zdravnik bo morda presodil, da je potrebno predpisati jemanjem železovih dodatkov in/ali dodatkov folne kisline ter dodatkov vitamina B12. Valensov B12 v obliki pršila je odlična in enostavna izbira.

Priporoča se periodično preverjanje hemoglobina in hematokrita in spremljanje ali se raven izboljšuje.

Železove tablete lahko pri nekaterih ženskah povzročijo zaprtje in prebavne motnje. Stranski učinki s časom izzvenijo, v nasprotnem primeru se priporoča vzeti manjšo količino tablet ali pa jih je priporočljivo vzeti neposredno po jedi, da se zmanjša možnost pojava neželenih učinkov. Valens ima super železo z dodanim C vitaminom, ki ne zapira in ima odlično absorpcijo. Je v obliki sirupa. 

Nekatera živila ihttps://valens.si/izdelek/super-zelezo/?ref=Mojababica&fbclid=IwAR3htN97RyEpLG1-hZkYXH7P616TBbNDyV84NcFqwfvgEIpDAUyISbAHpn0n napitki, kot npr. špinača, rabarbara, soja, pravi čaj, kava in različne kole zmanjšujejo absorpcijo železa.

Zdravnik vas lahko napoti k hematologu – specialistu za področje krvi in anemije, če oceni, da je to potrebno za zdravljenje anemije.

Upoštevajte zdravnikova navodila glede dodajanja prenatalnih vitaminov.

Vegetarijanke in veganke bodite posebej pozorne na svojo prehrano, saj se železo iz nemesnih virov težje absorbira. Posvetujte se z zdravnikom glede dodajanja vitamina B12 med nosečnostjo in dojenjem.

Zelišča, bogata z železom:
Korenina kodrastolistne kislice (Rumex crispus)
Listi navadnega regrata (Taraxacum officinale)
Velika kopriva (Urtica dioica)

Uporabite v obliki tinkture, 1-2 polni kapalki dvakrat na dan. Kodrastolistna kislica in regratovi listi imata močan okus, ki je lahko za nekatere premočan za uporabo v čaju, kopriva pa naredi čudovito infuzijo. Dolgotrajna uporaba koprive je zelo hranljiva in je odličen zaveznik za ženske, ki se borijo z nizko vsebnostjo železa in anemijo

! Pozor: Kodrolistnata kislica se v prehrani redko uporablja in sicer bolj kot dodatek mladih svežih ali prekuhanih poganjkov in listov k solatam, juham in prikuham. Večje količine lahko namreč zaradi prisotne oksalne kisline spodbudijo nastanek ledvičnih kamnov in odtegujejo telesu kalcij. Odsvetuje se nosečnicam, doječim materam in starejšim ljudem. Sicer pa je sveža zel bogata  z vitaminom C, provitaminom A in železom. Zanimivo je, da jo uporabljajo celo za varjenje zeliščnega piva. Več

Domač železov sirup
Gre za okusno kombinacijo z visoko vsebnostjo železa za preprečevanje in odpravljanje anemije. Prav tako koristi v primeru nizkih zalog železa, ki še niso napredovala do anemične faze.
1/2 skodelice robid
1/2 skodelice malin
1/2 skodelice šipka (svežega ali suhega)
14 g korenike kodrastolistne kislice
30 ml tinkture iz listov navadnega regrata
30 ml tinkture koprive
3 skodelice vode
1/2 skodelice črne melase
1/4 skodelice javorjevega sirupa

Zavremo tri skodelice vode, dodamo jagodičevje (robide, maline in šipek) in koreniko kodrastolistne kislice, nežno kuhamo 20 do 30 minut ali dokler se količina tekočine ne zmanjša za polovico. Postavimo gazo na stekleno posodo. Prelijemo vročo zmes iz lonca skozi gazo v stekleno posodo. V gazi ostane vroča kaša iz jagodičevja in kislice, ki jo odložimo na stran in pustimo, da se ohladi. Medtem dodamo sladila (melasa in javorjev sirup) v vročo tekočino v stekleni posodi in vsebino dobro premešamo. Ko se tekočina ohladi, dodamo obe tinkturi in iz gaze izstisnemo preostalo tekočino jagodičevja in korenike kislice, ki smo jo prej odložili na stran.
Sirup shranite v čisto steklenico in shranite v hladilniku, da podaljšate rok trajanja. Melasa in alkohol iz tinktur bosta delovali kot naravni konzervans. Po potrebi vzemite 1 žlico enkrat ali dvakrat na dan (Susan Perri From Birthkit #34, Summer 2002).

Preberi še: C- vitamin v nosečnosti

Viri:
  1. Knowledge on management of anemia during pregnancy: A descriptive study
  2. The challenge of defining and treating anemia and iron deficiency in pregnancy: A study of New Zealand midwives’ management of iron status in pregnancy and the postpartum period.
  3. Association between maternal anaemia and pregnancy outcomes: a cohort study in Assam, India
  4. Anemia in Pregnancy
  5. Blood Transfusion Information for Patients

Foto1

Foto2

Podobne objave

Vsebina je zaščitena.