Paracetamol v nosečnosti

V zadnjem času sem dobila nekaj vprašanj na temo uporabe paracetamola v nosečnosti.

Paracetamol (tudi acetaminofen) se med različnimi fazami nosečnosti po navadi predpisuje v naslednjih primerih (NHS UK, 2015):

–          blage ali zmerne bolečine
–          visoka telesna temperatura (povišana telesna temperatura)

Paracetamol ne deluje protivnetno!

Dejavniki, ki vplivajo na toksičnost paracetamola

 • Odmerek paracetamola
 • Količina paracetamola, ki se absorbira
 • Aktivnost glukuronidacijskih in sulfatnih sistemov
 • Zaloga glutationa v jetrih
 • Dolgotrajnost uporabe paracetamola
 • Uporaba kombiniranih zdravil  paracetamolom

Kontraindikacije za paracetamol

• Hujše motnje v delovanju ledvic in jeter
• Preobčutljivost na paracetamol
• Virusni hepatitis
• Pomanjkanje encima aglukoza-6-fosfat dehidrogenaze v rdečih krvničkah

Kaj pravijo raziskave?

Raziskave ADHD podobnega vedenja (UKTIS, 2017):

 • Majhna študija 4 letnikov ni pokazala povezave med izpostavljenostjo paracetamolu v maternici in težavami s pozornostjo.
 • Večja raziskava 3 letnikov je pokazala možno povezavo med izpostavljenostjo paracetamolu v maternici več kot 28 dni in višjo stopnjo aktivnosti.
 • Večja študija o otrocih, ki so jih ocenjevali pri petih in nato znova pri sedmih letih, je nakazala, da so tisti otroci, ki so bili izpostavljeni paracetamolu v maternici, imeli rahlo povišano možnost pojava ADHD podobnega vedenja.
 • Študija petletnih otrok, ki so bili v maternici izpostavljeni paracetamolu, ni pokazala da bi omenjeni otroci razvili ADHD v primerjavi z neizpostavljenimi.
 • Večja študija sedemletnikov je pokazala, da so tisti otroci, ki so bili izpostavljeni paracetamolu v maternici, v večji meri razvili hiperaktivno vedenje, vendar je nadaljnja analiza podatkov pokazala, da so na to morda vplivali dejavniki iz domačega okolja takoj po rojstvu, kar je študijo podvrglo številnim kritikam.

Norveška študija na ca. 50.000 otrocih je izpostavila, da bi lahko obstajala možna povezava med redno dolgoročno uporabo zdravila paracetamol med nosečnostjo (dolgoročno – v tem primeru opredeljeno več kot en mesec med nosečnostjo) in težavami z razvojem, kot so težave v komunikaciji in vedenjem (Brandlistuen, Ystrom, Nulman, Koren, Nordeng, 2013).

Od šestih preučevanih študij, so tri ugotovile povezavo med jemanjema paracetamola v nosečnosti in pojavom astmi podobnih simptomov-hropenja pri otroku v zgodnjem otroštvu. Tri študije te povezave niso ugotovile. Glavna kritika omenjenih študij je bila, da so se osredotočale na pojav hropenja, kar nujno ne pomeni razvoja astme in da je lahko na pojav teh simptomov vplival kakšen drug dejavnik (NHS UK, 2011).

Zgoraj navedene študije ne zagotavljajo prepričljivih znanstvenih dokazov, da jemanje paracetamola v nosečnosti povzroča težave pri učenju in vedenju otroka. Številni zdravniki in znanstveniki, ki so priznani strokovnjaki na tem področju, so izrazili zaskrbljenost glede kakovosti nekaterih od teh študij, vključno z načini zbiranja in analiziranja informacij ter dejstvom, da bi drugi dejavniki (na primer bolezen matere, ki je uporabljala paracetamol za zdravljenje), lahko povzročil učinke pri otrocih, izpostavljenih paracetamolu v maternici. V medijih je pogosto objavljeno, da so te študije pokazale, da uporaba paracetamola v nosečnosti povzroča vedenjske težave pri otroku, v zadnjem času pa nekatere študije na podganah in miših (ne ljudeh) nakazujejo povezavo med izpostavljenostjo paracetamola v maternici in kasnejšo neplodnostjo pri potomcih. Mnogi strokovnjaki se strinjajo, da dokazi niso dovolj dobri, da bi lahko prišli do takšnih sklepov tudi pri ljudeh in da je potrebno veliko več raziskav, preden lahko zaključimo, da so razlike v učenju in vedenju, kakor tudi druge posledice, ugotovljene v nekaterih od teh študij, povezane z uporabo paracetamola v nosečnosti.

Trenutni nasvet NHS UK tako je, da paracetamol ostaja varen za uporabo med nosečnostjo pri priporočenem odmerku za odrasle (do 1 g vsake 4-6 ur z največ 4 g v 24-urnem obdobju) (NHS UK, 2015). Preden vzamete katerokoli zdravilo v nosečnosti se posvetujte s svojim izbranim zdravnikom oz. ginekologom (NHS, 2018).

Če s priporočenim odmerkom paracetamola ne obvladujete povišane telesne temperature ali bolečine, se posvetujte z babico ali zdravnikom.

Pri blagem glavobolu, ki se pojavi v nosečnosti, vam prej kot jemanje analgetika, svetujem počitek, zadostno količino tekočine, sproščanje, redno uravnoteženo prehrano, čaj, akupuntkura, akupresura, aromaterapija in drugi naravni načini sproščanja in lajšanja tegob.

 

VIRI:

https://www.nhs.uk/chq/Pages/2397.aspx?CategoryID=54

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24163279

http://www.madeformums.com/pregnancy/paracetamol-in-pregnancy—is-it-safe/31070.html

https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2543281

https://www.nhs.uk/news/pregnancy-and-child/paracetamol-in-pregnancy-linked-to-asthma/

http://www.ffa.uni-lj.si/fileadmin/homedirs/11/Predmeti/Klinicna_farmacija/Bolecina/Dolinar_Paracetamol.pdf

https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/can-i-take-paracetamol-when-i-am-pregnant/

foto

 

Podobne objave

Vsebina je zaščitena.