Prijava otroka po porodu na domu

Družine, ki so se odločile za porod na domu, se morajo po porodu v Sloveniji še vedno sami soočati z zadevami kot je prijava otroka. Ker ima vsaka svojo izkušnjo, sem jih prosila, da jih delijo z nami. Takole so povedale:

Daniela: “Ja sam u trudnoći dogovorila se sve sa pedijatricom i matičnim uredom. nakon poroda smo samo zvali, rekli malena se rodila, oni su nas čekali. jedan posjet pedijatrici, njen nalaz smo odnjeli u matični ured, par stvari potpisali i to je to. patronažu nisam zvala, babica mi je bila tu u danima nakon poroda i nije trebalo, a bili smo i kod pedijatrice.

Nato se jo vprašala ali je potrebovala kakšno potrdilo babice/ zdravnika in je rekla:” Ne, babica mi je bila strankinja i nisam htjela da ima posla sa hrvatskim sustavom uopće.”

Tadeja: “Hej, pred porodom sem se zmenila s svojo ginekologinjo, da mi bo dala zdravnisko potrdilo. Kaksen teden po porodu sem sla do nje z otrokom (to je bil pogoj) in zapisnikom babice, pa sem dobila brez težav. Potem smo se pa odpravili na maticni urad, obvestili csd. Patronazne pa nismo klical. Osnovno nego po porodu je opravila babica, ostalo smo pa vse znal, ni bil prvi otrok.”

Willma: “Prvič sem šla eno uro po porodu v porodnišnico, ker nisem vedela, da lahko otroka sama registriram. IZJEMNO sem bila vesela, ko sem izvedela, da ne rabim še enkrat doživet tega terorja, namreč…
Drugič sem izvedela kako otroka sama registriram in sem naredila tako:
v izogib nevšečnostim po porodu sem:
* se z zdravnikom že pred porodom dogovorila, da mi bo po porodu izdal zdravniško potrdilo…
* šla na lokalno upravno enoto, na oddelek za matične zadeve, sem jim povedala, da bom rodila doma in kaj oni potrebujejo, da otroka registriram – najprej je bilo rečeno, da to ne gre, ko sem jim “citirala zakon”, so šli v svojo knjigo preverit zakon in so videli, da imam prav, čakala sem sicer cca 30-45 min, da so vse preverili, ter potrdili, kar sem že vedela 😉
Po porodu je mož šel do zdravnice dobil potrdilo in z osebnim dokumentom ter zdr. potrdilom šel na oddelek za matične zadeve ter uredil v nekaj minutah (če ne bi bila poročena bi potreboval še potrdilo o očetovstvu 😉 )
Tretjič sem se samo z zdravnikom pred porodom dogovorila, ostalo je bila že “rutina” ;). “

Dodaja: 451. Zakon o matičnem registru

7. člen – Prijava rojstva
Rojstvo otroka v zdravstvenem zavodu mora pristojnemu organu prijaviti zavod.
Rojstvo otroka izven zdravstvenega zavoda mora pristojnemu organu prijaviti otrokov oče, oziroma oseba, s katero mati živi ali mati, ko je za to zmožna.
Kadar osebe iz prejšnjega odstavka rojstva ne morejo prijaviti, lahko rojstvo prijavi tudi druga oseba, ki je bila prisotna pri porodu ali je za rojstvo izvedela.
V primeru, da je prijavitelj oseba iz drugega in tretjega odstavka, mora biti prijavi rojstva priloženo potrdilo zdravnika o rojstvu otroka.
8. člen – Rok za prijavo rojstva
Rojstvo otroka se mora prijaviti v petnajstih dneh od dneva rojstva.
Rojstvo mrtvorojenega otroka se mora prijaviti v roku 24 ur.
Če rojstva mrtvorojenega otroka ni mogoče prijaviti v roku iz prejšnjega odstavka, ker pristojni organ nima uradnih ur, se mora rojstvo prijaviti prvi delovni dan po poteku roka.

Isabel: “Pri nas je vse rihtal ati: sel z izpolnjeno knjizico (ki jo je izpolnila babica po porodu) na obcino in tam prijavil rojstvo. Jaz sem nato obvestila našega at. pediatra in smo se 4. dan peljali k njemu na obisk. To bi sicer z veseljem spustila, ampak zaradi avstrijske porodniške morem imeti izpolnjeno knjigico in noter vse potrebne štemple 😀
Moja slo ginekologinja mi je v 35. tednu domov poslala patronažno, katero sem prijazno odslovila. To je pa bilo to 😀 aja pa nas druzinski zdravnik je napisal se potrdilo, da je slo za naraven porod doma.”

Urška: “Svojo osebno zdravnico (sicer družinsko zdravnic) sem prosila za potrdilo o rojstvu – na obrazec Zdravniško potrdilo je napisala:”Partus doma ob prisotnosti strokovne osebe.” Podpisala in poštempljala. To in materinsko knjižico je mož odnesel na matični urad. Brez problemov. Z našo pediatrinjo sem se dogovorila za 1. pregled novorojenčka pri treh tednih, ker smo potem odšli za en mesec na morje. Patronažne nisem klicala.”

Največja mineštra zagotovo tukaj:

Mamica: “Pri nas pa ni bla dovolj materinska in izvid pregleda v porodnisnici, ceprav so najprej rekli da bo dovolj. Izvid ni veljal ker ni bilo ure rojstva gor napisane. Potem sem sla k osebnem zdravniku po potrdilo da nisem vec noseca. To pa je blo pol ok 🙂 Pregled smo meli v porodnišnici 5. dan, patronazna pa je tut prisla 3x 😉 Ginekologinja mi ni smela izdat potrdila, so dobili taka navodila v zdravstvenem domu. Pred prijavo je partner klical na ministrstvo kako lahko prijavimo, ce ni blo nobene zdr osebe poleg (kao) pa so mu rekli, da on napise izjavo. Pol ko pa je prisel na up enoto s tem, pa je ona tam se 1x klicala isto osebo na ministrstvu, en dan kasneje, pa je rekla da to ne gre, da mora bit potrdili zdr.”

Podobne objave

Vsebina je zaščitena.