Kalcij (Ca) v nosečnosti

Dokazi iz raziskav kažejo, da kalcij pomaga preprečiti preeklampsijo in prezgodnji porod in zmanjša tveganja in komplikacije za žensko,  ki lahko nastanejo zaradi (pre)visokega krvnega tlaka v nosečnosti. To je še posebej pomembno za ženske, ki ne uživajo dovolj kalcija na dan.

  • preeklampsija: je nosečniška komplikacija, ki se kaže z visokim krvnim pritiskom in beljakovinami v urinu. Povezana je z veliko smrtnostjo otrok in mater po svetu
  • prezgodnji porod: je porod pred dopolnjenim 37 tednom nosečnosti

Pregled 24 poskusov je pokazala kakovostne dokaze, da je kalcij v odmerkih vsaj 1 g na dan v času nosečnosti (13 študij, ki vključujejo 15,730 žensk) varen in relativno poceni način za zmanjšanje tveganja preeklampsije, še posebej pri ženskah, ki ne uživajo hrane bogate s kalcijem. Ugotovljenih ni bilo nobenih škodljivih učinkov, vendar so potrebne nadaljnje raziskave o idealnem odmerku kalcija na dan. Omejeni dokazi iz 10 poskusov (2234 žensk) kažejo na to da je  lahko relativno nizek odmerek učinkovit, čeprav so bili v 6 poskusov vključeni drugi dodatki kot so vitamin D, linolna kislina in antioksidanti.

Dodajanje kalcija  (≥ 1 g/dan)  je povezano z znatno manjšim tveganjem za nastanek preeklampsije, zlasti pri ženskah, ki ne uživajo hrane bogate s kalcijem. Prav tako se zmanjša možnost prezgodnjega poroda in drugih resnih zapletov ki so lahko povezani z maternalno umrljivostjo. Te koristi pretehtajo  povečano možnost za nastanek HELLP sindroma. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča 1,5-2g kalcija na dan pri nosečnicah z nizkim vnosom kalcija s prehrano.

Vir

Vir fotografije

Podobne objave

Vsebina je zaščitena.