Bodo tudi plodnost napovedovale le še aplikacije?

Spletne strani in aplikacije za napovedovanje plodnosti

Vse več je govora o spletnih straneh in aplikacijah za pametne telefone in tablice, ki naj bi napovedovale plodne dni in pojav naslednjih menstruacij, kar naj bi parom olajšalo načrtovanje zanositve ali razširilo možnosti kontracepcije. Aplikacije naj bi zagotavljaje informacije o tem, katere dni v menstrualnem ciklu je verjetnost zanositve v primeru nezaščitenega spolnega odnosa največja.

Na kakšen način delujejo aplikacije?

Nekatere digitalne platforme za svojo osnovo uporabljajo že obstoječe metode, kjer ženske vnesejo  informacije in znake plodnosti, kot so bazalna telesna temperatura in opažanja nanašajoča se na sluz materničnega vratu. Druge platforme in aplikacije uporabljajo algoritme in kalkulacije plodnih dni, ovulacije in pojav naslednjih menstruacij na osnovi prejšnjih ciklov. Na prvi pogled se zdi vse zelo preprosto, vendar je potrebno razumeti da na menstrualni cikel vpliva veliko bioloških, hormonskih, genetskih, fizioloških in drugih dejavnikov, zato napovedovanje »plodnih dni« vseeno ni tako lahko.

Kaj kažejo študije?

Ker aplikacije za spremljanje plodnosti še niso dolgo na trgu, je le malo raziskav in študij natančnosti in uporabnosti. Kot že zapisano, se spletne strani o plodnosti in aplikacije za pametne telefone razlikujejo glede na to, kako izračunavajo »plodne dni« za ženske, mnogi izračuni pa so napačni, kot navajajo nekatere najnovejše študije.  Na primer, 78,8% aplikacij in 75,0% spletnih strani vključuje v plodno obdobje tudi dneve po ovulaciji, čeprav je malo verjetno, da bi ženska v tem delu svojega cikla zanosila (Setton, Tierney, Tsai, 2016). V navedeni raziskavi so vključili priljubljene brezplačne programe za Android (iz Google Play) in iOS platformo (iz Apple App Store), skupaj 33 aplikacij, in 20 spletnih strani na osnovi iskalnih korenov  “ovulacijski koledar” ali “koledar plodnosti” v iskalniku Google. V aplikacije/spletne strani so vnesli 1. januar kot prvi dan 28 dnevnega menstrualnega cikla. Raziskovalci so ocenili, da bi ovulacija morala nastopiti 15. januarja. Plodno obdobje so ocenili med 10. in 15. januarjem, kot osnovo za izračun ocene so uporabili “zlati standard” za izračunavanje plodnosti, kot so ga opisali Allen Wilcox in kolegi leta 1995 v »New England Journal of Medicine”.

Samo ena spletna stran in tri aplikacije so predvidele isto plodno obdobje. Raziskava je pokazala velike razlike v rezultatih med aplikacijami, s številnimi različicami plodnega obdobja, kot npr. začetek plodnih dni že 4. dan pri nekaterih aplikacijah in pri drugih šele 21. dan. Spletne strani in aplikacije so se razlikovale med seboj v določitvi dolžine plodnega obdobja, nekatere so določile 4 dnevno obdobje medtem ko so druge določile 12 dnevno plodno obdobje. Med vsemi spletnimi stranmi in aplikacijami je bil le 14. dan vključen v »okno plodnosti«. Približno 75% plodnih dni ki so jih predvidele aplikacije pade znotraj »okna plodnosti«, kot je bilo ocenjeno na osnovi “zlatega standarda”. Raziskovalci so zaključili, da so spletne strani in elektronske aplikacije ki so jih vključili v raziskavi, za predvidevanje plodnih dni, praviloma nenatančne, čeprav je klinični učinek te nenatančnosti neznan. Čeprav so vse aplikacije vključile domnevno najbolj ploden dan v ciklu, se obseg plodnih dni med aplikacijami zelo razlikuje. Raziskovalci priporočajo da se pari, ki se trudijo zanositi s pomočjo koledarjev, ustvarjenih na spletnih mestih in v elektronskih aplikacijah, informirajo o nenatančnosti teh metod (Setton, Tierney, Tsai, 2016).

Zanašati se na aplikacije pri uporabi nekaterih (naravnih) kontracepcijskih metod brez poznavanja teh metod (kot so npr. Billingsova, Creightonova, dvodnevni, simptotermalna, simptohormonalna, metode laktacijske amenoreje)  morda ne bo zadostovalo za preprečevanje nosečnosti (Duane, Contreras, Jensen, White, 2016).

Nekateri drugi strokovnjaki (Vitek, 2016) so mnenja, da je najbolj koristno kombinirati uporabo aplikacij, ki sledijo ciklom, v kombinaciji s spremljanjem fizioloških sprememb, npr. sprememb sluzi materničnega vratu.

Aplikacije so lahko pripomoček pri oceni plodnosti in pri planiranju zanositve, vendar ker ni pravega formalnega strokovnega nadzora nad aplikacijami in spletnimi stranmi za izračunavanje plodnosti, previdnost pri njihovi uporabi ni odveč.

NARAVNO NAČRTOVANJE NOSEČNOSTI

Pri naravnih metodah se mora ženska naučiti opredeliti plodno obdobje in spoznati lastne telesne spremembe med trajanjem menstrualnega ciklusa. Par mora dobro poznati anatomijo in fiziologijo rodil. Sodijo med manj učinkovite metode, učinkovitost je 76%.

Temelji na določanju plodnih dni, ki se opira na pet predpostavk, ki niso vedno zanesljive: 1. izmenjava plodnih in neplodnih dni v menstruacijskem ciklu; 2. v enem menstrualnem ciklu nastopi le ena ovulacija; 3. jajčece je sposobno biti oplojeno 12-24 ur po ovulaciji; 4. spermiji preživijo v rodilih 3-5 dni; 5. ženska je sposobna natančno opazovati svoj ciklus.

Koledarska (Ogino-Knausova) metoda; določanje plodnih dni

Testi za ugotavljanje plodnih dni

Ovulacijska (Billingsova) metoda; temelji na ocenjevanju sluzi.

Merjenje bazalne temperature; zjutraj, vedno na istem mestu pred vstajanjem, po najmanj treh urah spanja.

Simpto-termalna metoda; kombinacija merjenja bazalne temperature in ovulacijske metode.

Več o vsaki posamezni metodi si lahko preberete tukaj.

Naravne kontracepcijske metode imajo malo stranskih učinkov. Na splošno je raba kontracepcije varnejša od nosečnosti. Korist kontracepcije je lahko tudi nekontracepcijski:

Z metodo naravnega načrtovanja družine se ženske seznanijo s svojo reproduktivno fiziologijo in lažje načrtujejo neželeno nosečnost.

PREKINJEN SPOLNI ODNOS

Ni kontracepcijska metoda v pravem pomenu besede. Moški pred ejakulacijo umakne penis iz nožnice. Metoda je malo zanesljiva, saj se lahko še pred ejakulacijo iz penisa izlije nekaj spermijev. Učinkovitost 78%. Primerna je za pare, ki ne morejo ali ne želijo uporabiti drugih metod kontracepcije in so pripravljeni prevzeti tveganje nenačrtovane nosečnosti.

METODA LAKTACIJSKE AMENOREJE

Plodnost ženske, se lahko vzpostavi že kmalu po porodu. Pri ženskah ki ne dojijo v povprečju 4-6 tednov po porodu, pri ženskah ki dojijo pa kasneje. Metoda oz. dojenje je začasna kontracepcijska metoda, vendar le pod določenimi pogoji: dojenje je dokaj učinkovita kontracepcijska metoda v prvih 6 mesecih od poroda, če ženska izključno doji in nima menstruacije.

Ob polni rabi te metode je učinkovitost 98%, ob značilni rabi pa 92%. Njena učinkovitost se zmanjša, če se zmanjša pogostost podojev, ob stresu in ob bolezni matere ali dojenčka.

Več o kontracepciji na spodnji povezavi:

Kontracepcija

VIRI:

Vir1 , Vir2 , Vir3

Foto

Podobne objave

Vsebina je zaščitena.